Studia we Włoszech. Jakie warunki należy spełnić , by zostać przyjetym na włoską uczelnię?

Temat przeniesiony do archwium.
31-43 z 43
| następna
Graduatoria... szczerze mówiąc nie pamiętam kiedy ja dostałam, chyba w październiku tak w środku... A w graduatorii jest imię, nazwisko, fascia, kierunek, punkty, miejsce na którym jesteś i coś tam jeszcze, ale nie pamiętam...

A poziom swojego ISEEU Madziu powinnaś dostać jak załatwiałaś w CAFie, oni wysyłają to samo na uniwersytet, ale mi dali kopię i już miałam jasną sytuację... Też myślałam, że będę mieć borsę, ale w Bergamo akurat przyszło wielu obcokrajowców np. z Azji czy Afryki, przy dużym rodzeństwie mieli małe ISEEU albo w ogóle zadeklarowali brak dochodów a większość z nich wcale nie mówi po włosku (!!!! niesprawiedliwość) i dostali akademik, borsę i darmową mensę...
no wlasnie Gosia, problem w tym ze na moim podaniu o borse nie ma iseeu :D nie wiem jakim cudem, ale sa wszytkie dane, to o dochodach itd, a samego wskaznika nie ma!
poza tym, beznadziejna ta sytuacja z extracomunitari, przeciez takie podania powinny byc odrzucane. zrerszta, u mnie jest tak, ze jak sie nie chce zwracac 1. raty borsy, to trzeba na 1. roku przynajmniej 20 crediti zdobyc (to chyba malo, nie?).. wiec tacy co nie znaja wloskiego, to nie maja przeciez szans, zeby pozdawac egzaminy..
Cytat:
jak sie nie chce zwracac 1. raty borsy, to trzeba na 1. roku przynajmniej 20 crediti zdobyc (to chyba malo, nie?)

Ja też tak miałam, dokładnie 20 CFU dla kursów ad accesso libero i 23 CFU do chiuso... Wiesz, na I roku musisz mieć 60CFU więc 20 to nie dużo, 2 egz za 10 CFU lub 1 za 10CFU i 2 za 5CFU, łatwe... Jednak prawie wszyscy moi znajomi extracomunitari nie zdobyli, nawet nie mieli szans tyle zdobyć, ze względu na włoski, wzięli borsę, teraz muszą ją oddać chyba, oni nie skorzystali, ani inne osoby, które znają lepiej włoski a nie załapali się ze względu na ISEEU...

A ISEEU musi być! Bo to jest podstawa w concorso di borsa di studio... Podaj linka gdzie masz te wymagania...

Ja zdobyłam te 20CFU a nawet więcej, ale na borsę już i tak szans nie miałam...
nie no, ja wiem ze oni mi to isee wyliczyli, tylko chodzi o to, ze juz w tym calym podaniu, ktore mi wydrukowali w caf i dali, go nie ma. sa wpisane dane o dochodach, metraz itd i koniec, nie jest wpisany sam wskaznik, ktory na podstawie tych danych wyliczyli.. tak czy siak do er-go na pewno isee poszlo.. :)
no faktycznie, oni musieli zwrocic i tak te pieniadze, a wczesniej zablokowali miejsca tylu osobom :/ nie do konca jest to przemyslane z tym calym systemem przyznawania borsy.
w trento jest przepis ze extracommunitari musza przejść testy z włoskiego.. a wogóle to jak bylam w biurze opera universitaria to jeden arab chcial obliczyć icef z dokumentami po arabsku :D musiałybyście widzieć mine dziewczyny która sie nim zajmowała hahaha
Madziu, bardzo dziwne, ale pewnie co CAF to obyczaj we Włoszech... :P

Gosia, i pewnie o to chodzi ;P
ahahahahah nie moge, dokumenty po arabsku przyniosl ;D bezczelny ;)
A co to jest ten icef? Nie znam, ale my w BG też mamy niezłe skróty - OFA, TVI, TVA... ecc :P
ahaha dobre :) ja w sumie myslalam ze icef jest tylko w trentino, ale w BO również jak widać, natomiast w BG już nie ;))
a nie nie, icef w BO nie ma ;P ale OFA to chyba sa wszedzie, nie? obbligo formativo aggiuntivo ;P
Hehehe tak :D
a co to jest OFA???????????????????? xD mai sentito
Obbligo formativo aggiuntivo, jesli na Twoim kierunku jest egz. wstepny (tak jak np. na Lingue w uniBG jest z wloskiego i 2 jezyka), to jesli tego nie zdasz, to i tak Cie akceptuja na studia, ale dostajesz OFA z tego czego nie zdalas i musisz to w ciagu roku akademickiego zdac, a jesli nie zdasz, to musisz powtarzac rok poniewaz jestes jako tentativo fallito... :)
Temat przeniesiony do archwium.
31-43 z 43
| następna

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Życie, praca, nauka

Zostaw uwagę