zwrot podatku...

Temat przeniesiony do archwium.
Witajcie, poszukuję osoby z okolic Warszawy lub Łodzi, która potrafi wypełnić włoską deklarację podatkową. Należy mi się zwrot podatku, ale niestety sama poruszam się w tym temacie jak dziecko we mgle... Nie znalazłam żadnej sensownej firmy zajmującej się zwrotem podatku, więc zwracam się do Was Drodzy Forumowicze z prośbą o pomoc w tym temacie. Czy ktoś z Was potrafi to zrobić lub ma namiary na jakąś księgową?
...nie jestem na 100% pewna jak to funkcjonuje, jezeli ubiegasz sie o zwrot w PL. ...ale we Wloszech to jest 730. A kiedy pracowalas? Za rok 2010 juz minal termin na 730.
pieniądze wpłynęły na moje konto w lutym 2010. Termin - jeśli będę składać drogą elektroniczną - jest chyba do końca października. Ale o zwrot chyba mogłabym się też ubiegać później (do dwóch lat chyba jest), ale to pytanie do bardziej obytych z prawem podatkowym. Niby co nieco czytałam o tym jakie formularze należy wypełnić, ale kompletnie nie znam się na włoskim prawie i gubię się w tych tabelkach, więc wolałabym to komuś zlecić. Nawet nie wiem czy w przypadku contratto di collaborazione a progetto to jest CUD czy 730?
Termin składania deklaracji podatkowych na formularzu UNICO minął 30 września (droga elektroniczna, przy użyciu programu komputerowego dostępnego na stronie Agenzia delle Entrate), ale możliwe jest przedstawienie go z opoznieniem do 90 dni, płacąc grzywnę w wysokości 25 euro. Nie możesz już złożyć deklaracji przy pomocy modelu 730, natomiast weź pod uwagę, ze jeśli zdecydujesz się na złożenie UNICO, na ewentualny zwrot nadpłaconego podatku będziesz czekać kilka lat, czasem nawet 8-10. Jesteś pewna, ze powinnaś otrzymać jakiś zwrot (masz jakieś odliczenia od podatku, ulgi itp.?)?
Tylko i wylacznie UNICO wchodzi w rachube w Twojej sytuacji i ...moze nie koniecznie 8-10 lat, bo zdarza sie chyba i 3 lata ...ale raczej nie mniej...
Ojejku, dziewczyny toście mnie załamały. Zwrot powinnam chyba dostać bo zarobiłam mniej niż 7000euro... W każdym razie - dzięki za informacje
Mnie również interesuje ten temat. We Włoszech rozpoczęłam pracę na pełny etat, w połowie października 2010 roku, a kończę w lipcu 2012. Kiedy powinnam składać wnioski o zwrot podatku, gdzie i za jaki okres mogę to zrobić. Zarabiam po wyżej 2000 euro brutto, przyznaje że nawet w kraju podatki nie były moja mocną stroną. Kiedy byłam w Polsce widziałam że w gazetach ogłaszają się firmy bądź osoby, które zajmują się zwrotem podatku. Ale tak na prawdę nie wiem czy mieć do nich zaufanie?? Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
Cytat: calella
Kiedy powinnam składać wnioski o zwrot podatku, gdzie i za jaki okres mogę to zrobić.

To nie jest tak, że składa się wniosek o zwrot podatku, we Włoszech w zasadzie nie ma czegoś takiego, gdyż wszystkim zajmuje się pracodawca, pełniący rolę płatnika podatku. To on wpłaca zaliczki na poczet podatku dochodowego, a na koniec każdego roku podatkowego przeprowadza wyrównanie (conguaglio), sumując wpłacone zaliczki i porównując je z rzeczywistym podatkiem, jaki pracownik powinien zapłacić. Dlatego w przypadku pracy najemnej (w tym również contratto a progetto) i współpracy okazjonalnej nie ma czegoś takiego, jak nadpłacony podatek dochodowy, o którego zwrot później trzeba się samodzielnie ubiegać. Można uzyskać zwroty wynikające z przysługujących ulg i odliczeń, do czego służy deklaracja podatkowa, którą składa się zazwyczaj do czerwca danego roku (w przypadku formularza 730) lub nieco później, jeśli podatnik postanowi skorzystać z formularza UNICO.

Cytat: calella
Kiedy byłam w Polsce widziałam że w gazetach ogłaszają się firmy bądź osoby, które zajmują się zwrotem podatku. Ale tak na prawdę nie wiem czy mieć do nich zaufanie??

To nie jest kwestia zaufania - zauważ, że żadna z tych firm nie zajmuje się zwrotem podatku z Włoch, bo w przypadku tego kraju nie ma w zasadzie możliwości ubiegać się o zwrot podatku dochodowego, gdyż wszystkim zajmuje się pracodawca.
Cytat: tsubame
Ojejku, dziewczyny toście mnie załamały. Zwrot powinnam chyba dostać bo zarobiłam mniej niż 7000euro... W każdym razie - dzięki za informacje

Jeśli zarobiłaś mniej niż 7000 euro, a pracowałaś na umowę a progetto, to były pracodawca miał obowiązek po zakończeniu stosunku pracy przeprowadzić wyrównanie i zwrócić Ci nadpłatę podatku, który za ciebie odprowadził wraz z ostatnią pensją. Jeśli jednak umowa przewidywała z góry, że nie przekroczysz 8000 euro w ciągu roku, to pracodawca nie odprowadzał za Ciebie żadnych zaliczek na poczet podatku, gdyż wiedział z góry, że będziesz z niego zwolniona. Jeśli pracowałabyś w tym samym roku podatkowym dla dwóch różnych pracodawców i przekroczyłabyś łącznie te 8000 euro, zobowiązana byłabyś do złożenia deklaracji podatkowej za rok 2010 i wtedy musiałabyś zapłacić fiskusowi podatek dochodowy, którego żaden z pracodawców za ciebie nie wpłacił.
Dzięki deelayalah! A wiesz może co w sytuacji, gdy pracodawca w ogóle nie zainteresował się tym czy to jest moja jedyna praca i odprowadził podatki tak, jakby założył, że będę pracowała jeszcze w innych miejscach?
Mozliwe, ze zalozyl, ze pracowalas gdzie indziej. ...choc z zalozenia przy wyliczeniu conguaglio jezeli nie dostarczylas innego CUDu powinien zalozyc, ze to Twoja jedyna praca i wyliczyc Ci conguaglio tak, zebys nie musiala sie ubiegac o zadne zwroty.
Jak chcesz moge Ci sprawdzic conguaglio. Pracuje przy busta paga ...i conguaglio raz w roku sprawdzam.
Dla wyjasnienia... Wszystkie informacje, ktore podalam ja dotycza lavoratori dipendenti zwani takze lavoratori subordinati. Nie wiem nic na temat innych form zatrudniania.
Marysiu,
jak już pisałam na priv - dzieki za dobre serce. Szkoda, że nie możesz pomóc.
Cytat: tsubame
Dzięki deelayalah! A wiesz może co w sytuacji, gdy pracodawca w ogóle nie zainteresował się tym czy to jest moja jedyna praca i odprowadził podatki tak, jakby założył, że będę pracowała jeszcze w innych miejscach?

Wydaje mi się to mało prawdopodobne, ale jeśli tak się stało, to jedyne, co Ci zostaje, to ubiegać się o zwrot nadpłaconego podatku przy użyciu UNICO.
A mi sie wydaje to prawdopodobne, ze zalozyl, ze bedziesz jeszcze gdzies pracowala. ...tylko pracodawca musial byc pracodawca i dac Ci buste paga a nie np fakture.
Dzięki dziewczyny :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Solo italiano