Cytat: calella
Kiedy powinnam składać wnioski o zwrot podatku, gdzie i za jaki okres mogę to zrobić.
To nie jest tak, że składa się wniosek o zwrot podatku, we Włoszech w zasadzie nie ma czegoś takiego, gdyż wszystkim zajmuje się pracodawca, pełniący rolę płatnika podatku. To on wpłaca zaliczki na poczet podatku dochodowego, a na koniec każdego roku podatkowego przeprowadza wyrównanie (conguaglio), sumując wpłacone zaliczki i porównując je z rzeczywistym podatkiem, jaki pracownik powinien zapłacić. Dlatego w przypadku pracy najemnej (w tym również contratto a progetto) i współpracy okazjonalnej nie ma czegoś takiego, jak nadpłacony podatek dochodowy, o którego zwrot później trzeba się samodzielnie ubiegać. Można uzyskać zwroty wynikające z przysługujących ulg i odliczeń, do czego służy deklaracja podatkowa, którą składa się zazwyczaj do czerwca danego roku (w przypadku formularza 730) lub nieco później, jeśli podatnik postanowi skorzystać z formularza UNICO.
Cytat: calella
Kiedy byłam w Polsce widziałam że w gazetach ogłaszają się firmy bądź osoby, które zajmują się zwrotem podatku. Ale tak na prawdę nie wiem czy mieć do nich zaufanie??
To nie jest kwestia zaufania - zauważ, że żadna z tych firm nie zajmuje się zwrotem podatku z Włoch, bo w przypadku tego kraju nie ma w zasadzie możliwości ubiegać się o zwrot podatku dochodowego, gdyż wszystkim zajmuje się pracodawca.