Cytat: cordonka
Witajcie. Niedawno przeprowadzilam się do Rzymu i po intensywnych poszukiwaniach pracy zaoferowano mi kilka godzin w szkole języka angielskiego. Jednakże napotkałam problem na jakiej zasadzie mogę w tej szkole pracować. Przy tej ilości godzin nie bardzo opłaca mi się zakładać Partita IVA, gdyż wiąże się to z wieloma oplatami. Znalazłam furtkę w postaci Contratto occasionale, ale nie wiem, czy jest to umowa w ramach ktorej mogę pracować jako nauczyciel jezyka angielskiego. Może ktoś z Was mógłby mi pomóc i wyjaśnić te komplikacje. Będę wdzieczna za informacje co muszę zrobić przed podpisaniem takiego kontraktu i jak to mniej więcej działa.
Hej! JA przez kilka lat pracowalam jako naucz. ang. w kilku szkolach jezyk. w Rzymie. Z contratto occasionale jak najbardziej mozesz pracowac jako naucz. Ba! Nie masz nawet wyjscia, zadna szkola nie daje normalnej umowy o prace bo kiedy kursanci beda odwolywac lekcje, to szkola za odwolane zajecia Ci nie zaplaci, dopiero gdy odrobisz z grupa te godziny, to dostaniesz za nie kase.
Szkoly jezyk. maksimum moga zaoferowac contratto a progetto, a czeesto bywa i tak ze nie oferuja zadnego kontraktu. ;) Contratto occasionale w sumie nie daje Ci zadnych praw: beda placic Ci tylko za wyrobione godziny i w kazdej chwili moga powiedziec ze nie ma juz potrzeby pracy u nich. Ale to jest bron obusieczna: takiego "cudownego" pracodawce Ty tez mozesz kopnac w 4 litery :P w kazdym momencie. ;)