Wynajem mieszkania bez kontraktu

Temat przeniesiony do archwium.
Witam forumowicze. Godzac sie na wynajmowanie mieszkania bez kontraktu we Wloszech, majac rezydencje , w razie kontroli lub jesli wlasciciel nie oddalbymi dwoch zaliczek niczego nie podpisujac bo wszystko na czarno, jesli bym miala z nim jakies problemy to gdzie bym musiala go zgloscic? i czy on placi kare czy takze ja?
Mi sie zdaje, ze kare placisz takze Ty ...ale nie jestem pewna tego na 100%...
edytowany przez marysia2: 02 sty 2012
Cytat: aliseeee
Witam forumowicze. Godzac sie na wynajmowanie mieszkania bez kontraktu we Wloszech, majac rezydencje , w razie kontroli lub jesli wlasciciel nie oddalbymi dwoch zaliczek niczego nie podpisujac bo wszystko na czarno, jesli bym miala z nim jakies problemy to gdzie bym musiala go zgloscic? i czy on placi kare czy takze ja?

Jeśli zgłosisz fakt, ze właściciel mieszkania wynajmuje je na czarno, to on poniesie tego konsekwencje. W ubiegłym roku weszły w życie przepisy "zachęcające" lokatorów do ujawniania tego typu sytuacji - właściciel będzie musiał zapłacić bardzo słoną grzywnę, a lokator otrzyma prawo do mieszkania w lokalu przez 8 lat, płacąc przy tym śmieszną kwotę, bo "rabat" na wynajem może sięgać nawet 85% wartości katastalnej mieszkania.
Dziekuje deelaylah! Jestes niezastapiona na tym forum!!!:) Pozdrawiam
A ile wlasciciel placi tasse za miesiac od wynajmowanego mieszkania na kontrakt?
To zalezy:

1) Jeśli właściciel mieszkania postanowił skorzystać z wprowadzonej niedawno tzw. "cedolare secca", podatek wynosi 20% dochodu uzyskiwanego z wynajmu.

2) W przeciwnym wypadku dochód z wynajmu (pomniejszony o 15%) zostaje doliczony do pozostałych dochodów i w ten sposób oblicza się łączny podatek dochodowy za dany rok.

Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Inne