Master we Wloszech.

Temat przeniesiony do archwium.
Tak sie zastanawiam, czy moze nie zrobic jakiegos Master we Wloszech. Dyplom mam polski.
Czy ktos wie, jakie dokumenty, tlumaczenia powinnam miec, zeby miec mozliwosc zrobienia podyplomowki we Wloszech?
Najpierw musialabys nostryfikowac nasz dyplom. W praktyce taka nostryfikacja to powtorzenie studiow. Wrzuc w wyszukiwarke "nostryfikacja" i tam wyskocza Ci odpowiednie watki, gdyz temat wciaz powraca. Pozdrawiam i powodzenia :)
...moze bysmy odswiezyli temat... Widze, ze watki nie sa takie nowe a te nowsze sa bez odpowiedzi...

Czy musze nostryfikowac tylko dyplom czy takze swiadectwo maturalne?

To powtorzenie studiow... Nic sie nie ulatwolo w tym wzgledzie?! ...czy takie powotrzenie studiow mozna robic 'zaocznie'? Ile to kosztuje? Gdzie powinnam sie udac, aby zrobic pierwszy krok?
Cytat: marysia2
"To powtorzenie studiow... Nic sie nie ulatwolo w tym wzgledzie?! .... "

Tu nic sie nie moze ulatwic, bo w Polsce magister jest tytulem zawodowym, a nie tytulem naukowym.
Nawet jesli w tlumaczeniach dyplomow pisze master, to wedlug standartow kraju odpowiednikiem tego jest bachelor.
Ministerstwo nauk, nie porownuje dyplomow uczelni polskiej z uczelniami danego kraju, ale ze standartami ktore obowjazuja w kraju.
A z tego co wiem, we Wloszech magister, jest tytulem naukowym.
Nie wiem czy wyslowilam sie zrozumiale, ale Julcia ma racje, ze trzeba praktycznie prawie ze od nowa zaczac.
Ale, nie bede taka zla i cos ci podpowiem:)
Z polskim dyplomem magistra, mozesz BEZ nostryfikacji zaczac studia doktorskie.
Jezzzzzuuuu:))
Studia doktoranckie, czy jakos tak:)
Tylko, ze ja nie chce robic studiow doktoranckich tylko 'master'. Wiem, ze magister, to nie master ...i wcale z mojego dyplomu nie chce zrobic 'mastera' tylko chce go nostryfikowac jako 'Laurea magistrale' bo chyba to jest odpowiednik naszego magistra. I chyba to potrzebne mi jest, zeby moc zrobic master we Wloszech.
I wlasnie tu jest pies pogrzebany ze to nie jest ODPOWIEDNIK.
To moze byc odpowiedniek jak porownujesz uczelnie wloska do polskiej.
Ale wedle standartow krajowych nie musi byc odpowiednikiem.
Choc mozliwe ze sie myle, ale z tego co wiem tak jest np. w Niemczech.
Nazwy nazwami, to tylko tlumaczenia, a standarty standartami.
Ja studiowalam w Niemczech, konczylam w Austrii i najwieksze problemy z uznaniem tytulu mialam w POLSCE:))
Tak sie zastanawiam, czy moze nie zrobic jakiegos Master we Wloszech. Dyplom mam polski.

"...i wcale z mojego dyplomu nie chce zrobic 'mastera' tylko chce go nostryfikowac jako 'Laurea magistrale'...."

Chyba cie nie rozumje jednak:))
Edytuje, jednak wiem co masz na mysli.
Dlatego dalej twierdze ze trzeba zaczac od poczatku, bo to sa dwie rozne rzeczy.
Choc napewno wiekszosc egzaminow bedziesz miala uznanych.
edytowany przez Magdalena-Malpa: 10 sty 2012
Zrozumialas jednak...

Chce zrobic Mastera we Wloszech. Z tego co wiem, musze miec ukonczone studia, zeby moc go zrobic. I dyplom moj jakos musze walidowac. ...chyba.

Nikt nie robil Mastera we Wloszech z polskim magistrem?
...moze bysmy odswiezyli temat... Widze, ze watki nie sa takie nowe a te nowsze sa bez odpowiedzi...

To nie tak. Po prostu nic sie w tej sprawie nie zmienia dlatego tez i nowych odpowiedzi brak. Dla nauczycieli jezyka zrobili ostatnio furteczke, bo nawet nie furtke, ze mozna zdac Celi.doc i potem sa jakies mgliste ulatwienia w zapisywaniu sie na liste w gradatoriach. Zdaje sie jednak, ze Ty nie uczysz jezyka obcego?

Czy musze nostryfikowac tylko dyplom czy takze swiadectwo maturalne?
Ja tak zrobilam ale mi sie nie przypadalo. Nostryfikacja matury to tak naprawde przybicie kilku pieczątek i na koniec wydaja Ci dichiarazione di valore. Mowie jednak szczerze, ze nikt mnie o mature nie pytal. Zawsze najwazniejszy jest Twoj ostatni "szczebel edukacji," ze tak powiem...

Gdzie powinnam sie udac, aby zrobic pierwszy krok?
Wybierz sobie uczelnie, gdzie chcialabys studiowac i napisz/ zadzwon do nich (dzial wspolpracy za granica np) i zapytaj sie czy mozliwe jest uznanie dyplomu. Jak bedziesz szla na rozmowe to miej program studiow oczywiscie przetlumaczony na wloski. Ja probowalam np na Sycylii (chcieli zebym zaczynala od 1go roku) i w Rzymie (tu mnie chcieli cofnac na drugi).

Nikt nie robil Mastera we Wloszech z polskim magistrem?
Glowa muru nie przebijesz :D. Magda Ci to zreszta swietnie wyjasnila. U nas w Pl mgr to tytul zawodowy a tu naukowy. Klarownie widac to na moim przypadku np. W Polsce po studiach jezykowych jestem juz gotowa do zawodu, ide i ucze z marszu. Natomiast tutaj skonczenie takich studiow daje mi jedynie przepustke do kolejnych kursow, gdzie mozna sie dopiero ksztalcic na nauczyciela.
zeby robic mastera we wloszech nie trzeba robic jeszcze raz studiow we wloszech, co za glupota!!!
musisz przetlumaczyc dyplom przysiegle potem wycieszka do wawy do ambasady wloskiej i ministerstwa nauki i szkolnictwa wyzszego tam potwiuerdzaja waznosc dyplomu i suplementow w ciagu 1 godziny to zrobisz w ambasadzie zejdzie Ci troche dluzej ale mozesz zostawic dokumenty i Ci odesla na wskazany adres tam Ci dadza appostile i dichiarazione di valore i to wystarczy do robienia mastera we wloszech. ja taka droge przeszlam i robie mastera na unicatt.
...a ktos moze wie ...co musze zrobic z moim dyplomem, zeby zrobic 'Abilitazione F24, Trasmissione Uniemens' ?

Wiem, co trzeba zrobic majac dyplom wloski... ale z polskim dyplomem ...co powinnam zrobic? Wystarczy przetlumaczyc i miec 'appostile i dichiarazione di valore'?
edytowany przez marysia2: 27 sty 2012
nie chciala bym zbytnio polemizowac, bo ja nie potrzebowalam potwierdzenia autentycznosci dla dalszej nauki, choc kto wie :-) ale jednak wtrace swoje trzy grosze, potrzebne mi byly dokumenty do pracy i moja mama najpierw dyplom licencjata przetlumaczyla u przysieglego, wraz z suplementem (kupa kasy, ale coz zrobic) po czym wyslala do ambasady i ministerstwa, wraz z moim upowaznieniem, wcale nigdzie nie jechala i po okolo miesiacu otrzymala spowrotem dokumenty juz z dichiarazione di valore, tyle, ze ja sadze, ze poziom trudnosci w nostryfikacja dyplomow zalezy od tego czy kierunek, ktory studiowaliscie jest regulowany prawem czy jest to tzw wolny zawod :-) i wlasnie dlatego nie przy kazdym kierunku potrzebne jest ponowne odbycie studiow juz we wloszech, czy tez zaliczenie kilku semestrow
Dichiarazione di valore, to nie nostryfikacja....
Cytat: julie_bella2001
Dichiarazione di valore, to nie nostryfikacja....

A co jest potrzebne, zeby moc robic mastera we Wloszech?
Czy moze nie ma regulacji w tym temacie i jest to subiektywna sprawa uczelni?
W pracy na szczescie wzieli pod uwage bez problemu moj dyplom polski...
Zeby zrobic mastera we Wloszech nalezy miec przetlumaczony dyplom ukonczenia studiow wraz z dichiarazione di valore. W zaleznosci od rodzaju mastera (master di 1 livello lub master di 2 livello) czasem wystarczy miec tylko licencjata a czasem trzeba miec tytul magistra.
Dichiarazione di valore nie jest potrzebne do ubiegania sie o prace. To zalezy juz od pracodawcy, jedni zadaja a inni nie (u mnie np. tez nie wymagano). Potrzebne jest tylko do dalszej nauki.
julie bella 2001, a gdzie ja napisalam, ze dichiarazione di valore to nostryfikacja?
moze zle sie wyrazilam po wyzej i wyszedl galimatias, po pierwsze moje dokumenty zotaly przetlumaczone i wyslane do ambasady i tam uzyskalam dichiarazione di valore czy jak kto woli certificato di valore, po czym zostaly dostarczone do ministerstwa edukacji i nauki, przy ulicy wspolnej w warszawie i tam pomimo, ze jak narazie nie potrzebuje ich do nauki, a do samej pracy to tak czy siak przybito mi pieczatke na oryginale dyplomu, a z tytulu tego, ze moj kierunek nie jest regulowany, a wiec nie musialam tutaj ani powtarzac studiow, ani zdawac brakujacych egzaminow...jednak gdybym chciala kontynuowac nauke w katanii to wystarcza mi juz te dokumenty, ktore obecnie posiadam
Zeby zrobic mastera we Wloszech nalezy miec przetlumaczony dyplom ukonczenia studiow wraz z dichiarazione di valore. W zaleznosci od rodzaju mastera (master di 1 livello lub master di 2 livello) czasem wystarczy miec tylko licencjata a czasem trzeba miec tytul magistra.

Ale galimatijas sie zrobil. Kazdy pisze co innego...niezly balagan. Chcialabym baaaardzo, zeby to bylo takie proste jak mowisz umbryjka niestety w niektorych przypadkach samo przetlumaczenie i dichiarazione di valore to o wiele za malo, zeby zaczac mastera. Pozdrawiam
Julie_bella - ja pisze na podstawie tego co mi powiedziano kiedy chcialam ubiegac sie o master (bylo to w Perugii, ale ostatecznie nie zlozylam podania). Podstawa aby zlozyc aplikacje byl przetlumaczony i zalegalizowany dyplum ukonczenia studiow wraz z dichiarazione di valore. Potem trzeba bylo przystapic do egzaminu wstepnego gdyz mastery zwykle maja ograniczona ilosc miejsc. Byc moze w innych miejscach sa jakies dodatkowe wymagania o korych ja nie wiem. Najlepiej mysle, ze jest dowiedziec sie u zrodla czyli w instytucji organizujacej mastera.
Jak wygląda sprawa opłat za studia ?
mastery sa najdrozsze :) moj kosztuje 7000€ ale rozejrzyj sie za stypendiami (srednia bedzie Ci pewnie ciezko uzyskac bo wlosi jako madrelingua Cie pokonaja) ale sa tez stypendia dla obcokrajowcow.
Jezeli interesuja cie mastery uniwersyteckie to wystarczy spojrzec na offerta formativa na wybranym uniwersytecie, tam zamieszczone jest wszystko: wymagania, koszt, termn skladania podan.
Temat przeniesiony do archwium.