...moze bysmy odswiezyli temat... Widze, ze watki nie sa takie nowe a te nowsze sa bez odpowiedzi...
To nie tak. Po prostu nic sie w tej sprawie nie zmienia dlatego tez i nowych odpowiedzi brak. Dla nauczycieli jezyka zrobili ostatnio furteczke, bo nawet nie furtke, ze mozna zdac Celi.doc i potem sa jakies mgliste ulatwienia w zapisywaniu sie na liste w gradatoriach. Zdaje sie jednak, ze Ty nie uczysz jezyka obcego?
Czy musze nostryfikowac tylko dyplom czy takze swiadectwo maturalne?
Ja tak zrobilam ale mi sie nie przypadalo. Nostryfikacja matury to tak naprawde przybicie kilku pieczątek i na koniec wydaja Ci dichiarazione di valore. Mowie jednak szczerze, ze nikt mnie o mature nie pytal. Zawsze najwazniejszy jest Twoj ostatni "szczebel edukacji," ze tak powiem...
Gdzie powinnam sie udac, aby zrobic pierwszy krok?
Wybierz sobie uczelnie, gdzie chcialabys studiowac i napisz/ zadzwon do nich (dzial wspolpracy za granica np) i zapytaj sie czy mozliwe jest uznanie dyplomu. Jak bedziesz szla na rozmowe to miej program studiow oczywiscie przetlumaczony na wloski. Ja probowalam np na Sycylii (chcieli zebym zaczynala od 1go roku) i w Rzymie (tu mnie chcieli cofnac na drugi).
Nikt nie robil Mastera we Wloszech z polskim magistrem?
Glowa muru nie przebijesz :D. Magda Ci to zreszta swietnie wyjasnila. U nas w Pl mgr to tytul zawodowy a tu naukowy. Klarownie widac to na moim przypadku np. W Polsce po studiach jezykowych jestem juz gotowa do zawodu, ide i ucze z marszu. Natomiast tutaj skonczenie takich studiow daje mi jedynie przepustke do kolejnych kursow, gdzie mozna sie dopiero ksztalcic na nauczyciela.