jaka jest teraz sytuacja w Italii

Temat przeniesiony do archwium.
ciao tutti! jestem tu nowa na forum
chciałabym sie dowiedziec jak teraz wyglada sytuacja we włoszech odnosnie pracy czy odczuwa sie ten kryzys czy cnie ciezko jest znalesc prace pytam o te typowe badante, pokojowki czy opiekunki do dzieci? juz minelo 3 lata jak wyjechałam z Rzymu i zastanawiam sie czy jest do czego wracac tym bardziej jak sie oglada wiadomosci, po prostu nie chciałabym załowac swojej decyzji a i ktory rejon włoch jest waszym zdaniem najlepszy do szukania pracy? tzn gdzie tych ofert jest najwiecej? dzieki wszystkim za odpowiedzi
Witaj,
Ja mieszkam we Wloszech i powiem Ci szczerze obecnie jest bardzo ciezko. W lecie rozmawialam z pewna polska badante i powiedziala mi, ze teraz ciezko o prace nawet w takich zawodach jak opiekunka lub barmanka. Moja znajoma co prowadzi bar kiedys zatrudniala tylko cudzoziemki do pomocy. Dzis jesli kogos potrzebuje to bierze Wloszke. Wielu moich znajomych poutracalo prace, wielu pracuje za grosze z umowami na czas okreslony w obawie czy im te umowy przedluza.
Jezeli masz znajomosci i zaczepienie to mozesz probowac, jezeli zas nie, to szczerze mowiac odradzam.
nie wracaj tutaj ;) jak masz tylko mozliwosc to radzilabym sie udac bardziej na polnoc lub na zachod.. wiadomo ze tu pewnie latwiej o prace badante bo Polki poniekad zdominowaly rynek, no i w krajach poludniowych duzo nizej stawiaja poprzeczke niz na polnocy. do hotelu do sezonowej pracy tez warto chyba jesli sie wczesniej ma zaklepana. Jesli natomiast chcialabys jakas "normalna" prace na etat w jakiejs firmie to odradzam, bo to w tej chwili kraj w naprawde kiepskiej sytuacji gospodarczej, co pewnie jeszcze dlugo nie ulegnie zmianie, bez perspektyw, w ktorym panstwo pozwala pracodawcom na robienie z pracownikow idiotow w majestacie prawa (w Polsce tez pewnie tak bedzie juz niedlugo bo juz sie pseudoeksperci wypowiadaja o dobrodziejstwach pracy przez agencje tymczasowe za ktorych uslugi nie trzeba placic vat-u). Z dobrego serca wiec nie polecam (chyba ze mowimy o pracy nagranej wczesniej na jakis scisle okreslony czas).
dzieki dziewczyny tak tez myslała chyba bardziej z sentymentu bym tu chciaała wrócic ale skoro nie jezt za ciekawie to se poszukam czegos gdzies in=dziej szkoda ze nie znam niemieckiego lub fancuskiego byłoby lepiej.
Hej!!Italia jest dobra na wakacje,no bo rzeczywiscie jest piekna(szkoda tylko ze niektòrzy tutaj sa bardzo zadufani....no ale urlopowicz tego nie odczuwa :])Jak zapowiadano,od tego roku srednio od
budzetu rodziny trzeba odciagnac 2000€.Czyli,ja na sobie zaczynam juz odczuwac,...Podam przyklad:
-podatek za smieci w tym roku place 334€(w zeszlym roku bylo tego 247,72€,czyli niecale 90€ wiecej,zaznaczajac,iz wyplata ta sama),a gdzie podatek za samochòd,ubezpieczenie,podatek tv,swiatlo,gaz,a jedzenie?