Włoski Urząd Pracy.

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!. Gdzieś już poruszałam ten temat ale nie mogę go wyszukać. Za niedługo wracam do naszego pięknego kraju, chciałabym otrzymać transwer zasiłku dla bezrobotnych. Natomiast mój problem polega na tym, iż nie wiem czy mogę zarejestrować się jako osoba bezrobotna, nie mając zameldowania. Pracuję legalnie, ale wynajmuję pokój bez umowy. Jeżeli jest taka możliwość to ile czasu proces rejestracji trwa, bo nie ukrywam iż zalezy mi na szybkim powrocie, po zakończeniu umowy. Wiem, że są tu dobre dusze, które pomogą i dlatego z góry bardzo dziękuję!!!
Wielka szkoda że nikt się nie orientuje... :-( W WUP też nie potrafilimi odpowiedzieć. No nic, pozostaje mi tylko metoda prób i błędów. Pozdrawiam
Wg mnie ...ale nie wiem... bez residenza nie mozesz sie zarejestrowac.
Obywatele Unii Europejskiej maja obowiazek zameldowac sie, jezeli przebywaja we Wloszech wiecej niz 3 miesiace.

Jako, ze we Wloszech istnieje prawo bardziej stanowione przez pojedynczego urzednika niz odgornie ...wszystko jest mozliwe ;-)
mozna sie zarejestrowac w urzedzie na podstawie tzw dichiarazione di ospitalità, ja to zalatwialam u straznikow miejskich pamietam a goscila mnie u siebie ciocia ;) to bylo wlasnie wyjscie na brak zameldowania