Gniazdko telefoniczne, a internet ?

Temat przeniesiony do archwium.
Witajcie,
Pisałem już temat : http://www.wloski.ang.pl/forum/zycie-praca-nauka/218759
Ale nie chcę go odświeżać, bo nie zupełnie o to mi chodzi. Olusia_FC napisała w temacie, że wystarczy mieć gniazdko telefoniczne ,żeby podłączyć internet ( no i aktywację )no więc dzisiaj jak sprzątałem w pokoju zauważyłem dziwny jakby kontakt wydaje mi się,że to właśnie gniazdko telefoniczne,jednakże nie mam pewności więc proszę Was o pomoc :
http://www.anfuso.it/Archivio/Articoli/020772.jpg
Dokładnie coś takiego mam, czy dobrzę myślę,że to gniazdko telefoniczne ? I czy wystarczy teraz zadzwonić do usługodawcy internetu i zapytać się czy można podłączyć internet ?
Pozdrawiam!!
odpowiem tylko na część pytania...tak,to jest gniazdko telefoniczne.
na drugą część pewnie zaraz uzyskasz odp, ja nie wiem :)))

pzdr
M
nie, nie wystarczy trzeba sie dowiedziec czy to gniazdko jest aktywne, a do tego potrzebny jest technik z telecom italia. Nie wiem jak to jest w innych firmach w moim przypadku bylo tak ze moj operator skontaktowal sie z telecomem i wyslano czlowieka ktory przyszedl sprawdzic czy wszystko dziala i czy na tej lini da sie podlaczyc adsl. potem wyslano mi modem do domu podlaczylam do gniazdka i dziala. Wszystkie takie gniazdka jak twoje w kazdym wloskim domu sa wlasnoscia telecom italia i kazdy operator zalezy od tej firmy. Jedyna firma ktora ma wlasna siec to Fastweb, ktory jest dosyc drogi jakosciowo najlepszy i tylko oni moga zaoferowac 100 mega z tego co wiem to na razie tylko w duzych miastach.
Ojj takie 100Mbps to by mi się bardzo przydało, jeśli dobrze rozumiem:
Cytat:
L'importo mensile dell'opzione è di 10 Euro in promozione per sempre, anzichè 15 Euro, e prevede un costo di attivazione una tantum pari a 100 Euro.

10 € miesięcznie na zawsze,zamaist 15 + 100€ za aktywację? To śmieszna cena, aktualnie płacę 24€ za kartę tima.... (Dotyczy to internetu 100Mbps)

@wszystkoczerwone
A od jakiego operatora masz internet ? Jak się sprawuje i jaka szybkość jest maksymalna ?

Dziękuję za odpowiedzi !:)
Pozdrawiam
ja mam internet od tego operatora www.uli.it jest to maly dostawca tzn. nie dziala na calym terenie wloch. Moj domowy internet dziala bez zarzutow czasami sa problemy w firmie nie zawsze ale tam podobno dlatego ze cenralka czy cos tam jest do d.. i kazdy inny dostawca tez mialby problemy, bo tak jak mowilam wczesniej wszyscy sa zalezni od telecomu. Ja mam 20 mega. Co to za oferta co zacytowales?
A czy "Uli.it" działają na terenie Lombardii ?Gdzie można u nich na stronie sprawdzić ofertę ? Rozumiem, mam nadzieję,że mają całkiem stabilne serwery,żeby internet nie padał co 5 minut, bo miałem kiedyś taki szału idzie dostać... 20Mbps to całkiem fajna prędkość, nie obcinają tak jak Polska Neostrada ? Można wiedzieć z jaką prędkością ściągasz pliki ? (powinno być to ~2mb/s)
zeby sprawdzic gdzie dzialaja kliknij na network, sa w okolicy Como o Varese nic tam nie ma. nie wiem z jaka predkoscia sciagaja sie pliki , bo rzadko cos sciagam, ciagle ogladam tv w streamingu i nie ma zadnych problemow. najlepiej sie dowiedziec czego uzywaja ludzie w twojej okolicy(sasiedzi), bo wcale nie jest powiedziane ze mozna kozystac z uslug kazdego operatora w kazdym miejscu np. kiedys jak sie dowiadywalam o infostrade to okazalo sie ze tam gdzie mieszkalam nie dalo sie podlaczyc.
Fastweb Joy kosztuje przez 6m-cy 19euro/mc po 6 m-cach 27euro/mc

Do konca lutego jest promocja aktywacja online razem z modemem za 1 euro (trzeba karta kredytowa pewnie zaplacic)

Nie pamietam juz czy placilam cos za aktywowanie gniazdka telecom przez technika (wydaje mi sie ze nie)

Szybkosc to 20Mbit/1Mbit tam gdzie ADSL a 10Mbit/10Mbit tam gdzie jest fibra ottica

za 100euro mozna tez aktywowac usluge fibra100ready, ktora potem kosztuje 10euro miesiecznie co daje szybkosc 100Mbit/10Mbit

To tyle ze strony fastwebu. Ja moge polecic w ciemno, nigdy przez 3 lata nie mialam z nim problemow. Zeby sie na 100% przekonac ile bedzie kosztowac najlepiej przejsc sie do punktu fastweb albo zrobic symulacje zakupu na stronie internetowej.
Jesli ceny fastweb sa takie jak mowi olusia to ja bym zalozyla fastweb. tez kiedys kozystalam mialam u nich abonament. Mosisz sie tylko dowiedziec jakiej jakosci polaczenie moga ci dostarczys, szczeze watpie aby w Golasecca byly swiatlowody :) ale nigdy nic nie wiedomo. W przypadku fastweb omija sie wizyte z telecomu, bo robia wszystko sami.
Ten fastweb mi odpowiada niesamowicie! Teraz tylko mam nadzieję,że będzie można założyć u mnie ten internet, jeśli udało by się założyć ten fibra100ready, to by było wspaniale! Będę musiał trochę podzwonić i się dowiedzieć co i jak.. Dziękuję bardzo Olusia_FC za podanie mniej więcej cen aktywcji jak i opłat miesięcznych!
#wszystkoczerwone
No właśnie czytałem na internecie i są reklamy,gdzie oferują montaż poprzez światłowody(?). Mój włoski jak już gdzieś wspominałem, jest bardzo słaby i może źle to zrozumiałem.. Dziękuję również za wszelką pomoc! Bardzo mi pomogłyście !
Pozdrawiam! :)
wystarczy ze wejdziesz na http://www.fastweb.it/joy/?WT.mc_id=Search_brand_Joy_GOOGLE_2012_CPC&WT.tsrc=Search&gclid=CKzp86uTt64CFQNd3wodrWcArg potem klikniesz na verifica copertura i wpiszesz tam swoj adres i bedziesz mogl zobaczyc jaka forma internetu jest u ciebie dostepna ;)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia

Zostaw uwagę