Pytanie do mieszkających w Genui.

Temat przeniesiony do archwium.
Planuję w tym roku wybrać się do Genui w okresie letnim (lipiec, sierpień, wrzesień), żeby trochę tam pomieszkać i popracować. Generalnie rzecz biorąc, żeby zasmakować tamtejszego życia. W związku z tym mam pytanie o koszt wynajęcia pokoju i o miesięczny zarobek (myślę o jakiejś gastronomii). Gdzie i w jaki sposób najlepiej poszukać mieszkania i pracy? Zależałoby mi na tym, żeby poszukać czegoś w okolicy tętniącej życiem, zarówno w dzień jak i w nocy.
Jestem osobą mówiąca po włosku.
Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki
edytowany przez latromba: 02 kwi 2012
subito.it lub w naszej fioletowej wyszukiwarce/prostokat u gory . na prawo/ jak wpiszesz w nią slow szukane np:praca ,Genua / Genova..milego wyszukiwarkowania..acha z praca jest kryzys /bo tu jest duzy KRYZYS/..co druga kobieta jest bez pracy..czyli 50 proc kobiet jest bezrobotnych co do mieszkania to bedzie ci ciezko samej oplacic czynsz,ceny wynajmu w IT sa wysokie, pojdzie ci na 3/4 wyplaty..cos kolo tego..saam sie zorientujesz w sieci..wpisz: affitto Genova w Google/monolocale..billocale..Mam nadzieje, ze znasz wloski?:D
Ostatnio ktos podal ogloszenie w WP,ze potrzebuja w polnocnych Wloszech rak przy zbiorze jablek placac za to 2200€/mc plus sniadanie i cieply obiad....Co to ludzie nie wymysla...Szkoda mi tych,co sie na to dadza nabrac...Za 2200€ to sami Wlosi poszli by pracowac w takiej sytuacji,w jakiej sie znajduja obecnie...Szok!!!A mowi sie ze tylko Italia jest krajem przekretow,nam tez nic nie brakuje...
na 70 proc tej kwoty..wyrazialbym potwierdzenie ale pod warunkiem ze nie bedzie ani jednego dnia deszczowego..ani jednego! .. i praca 7 dni na 7..od 7.30 do 19ej ...a obiady sa zawsze cieple :D plus butla wina do tego..z tym ,ze za mieszkanie/monolocale/ trzeba sobie samemu zaplacic ok 600 eu mies..lub pracodawca da i potraci 250/300 eu za lozko...
hehehe Sette,a w ofercie bylo podane ze noclegi to w hotelu...(tylko gwiazdek brakowalo;])
pewnie jedn z hoteli po 30 eu za dzien..a spac moga w 3 osoby w pokoju czyli 10 eu zanoacleg i wychodzi cena jak podalam za lozko..300 eu mies..mia77 stram si myslec pozytywnie..lepsze miejsce whotelu na Pln niz w barakach na Sud..gdzie niewolniczo wykorzystuja ludzi..placac ok 4 eu/h..na Pln przynajmniej ci zaoferuja stawke od w granicach od 5 do 7,50 u dobrego gospodzrza..z tym ze zawsze jest jedna sztuczka..jak ja to mowie zawsze w calym szukamy dziury..dziura jest ..tzw trucco..Taki gospodarz ubezpiecza cie tylko na 10 dni..potem pracuje sie na czarno..w razie kontroli Gw. di Fin.nalezy mowic na prosbe gospodzrza ,gdy minie owe pierwsze 10,ze sie dopiero przyjechalo..... a wrazie choroby czy jakiegos wypadku ..wylatuje sie od razu...Tak contadini boja sie problemow i kar finasowych..ze wola sie odciac od problemu...:D
ja nigdy nie wykonywalam takiej pracy,a widzac w tv. te baraki i w jakich warunkach ci zbieracze przebywali,to przyznaje ogloszenia takiego rodzaju budza we mnie lek...
Nastepna osoba , ktora sni "italian dream".
ja naprawde zycze powodzenia, ale nie wiem, jak to sobie wyobrazasz.
nie masz mieszkania, nie masz pracy.
No, ale optymizm to polowa sukcesu.
Poczytaj sobie tematy o poszukiwaniu pracy we Wloszech.
Znajdziesz tam wiele informacji.
Takze takich, ze aktualnie brak pracy dla Wlochow, a co dopiero dla obcokrajowca, ktorego nikt nie zna.
Ach, tez kiedys mialam pewna przygode z miastem Genua, ktorej nie moze zabraknac w moim filmie.
Otoz samolot Ryanair'a nie mogl wyladowac w Pizie ( kapitan mowil, ze przez zla pogode-niezle nas trzeslo), wiec skierowano nas do Genui, a potem znowu wrocilismy do Pizy...
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa