Disoccupazione ??????

Temat przeniesiony do archwium.
Witam ponownie .Poruszalam ten temat juz wczesniej ale mam jeszcze dwa zasadnicze pytanka .Maz mojej kolezanki pracujacy we Wloszech zarejestrowal sie w centro dell'impiego ,niestety nie przysluguje mu zasilek poniewaz przepracowal za malo tygodni zabraklo mu kilku dni .Ma na utrzymaniu zone i dzieci .Chodzi mi o opieke zdrowotna jak to jest tu we Wloszech ???Czy bezrbotny ma prawo do bezplatnej opieki ???Wiem ze trzeba placic te ticety i za wizyty ale zawsze z tessera sa tansze no i leki tez .Poszedl do agencji UZL a tu mu odmowili twierdzac ze musi miec kontrakt pracy i nowej tessery nie dostanie .Cos wspomnieli zeby w Comune cos zaplacic .Dodam ze rezydentami sa od grudnia .I drugie pytanko czy nalezy sie bezrobotnemu zasilek rodzinny na dzieci w tym wypadku jesli nie pobiera zasilku dla bezrobotnych ????Dzieki z gory za info!!!
bezrobotny ma prawo do opieki zdrowotnej jak sie zarejestruje jako bezrobotny, ktory deklaruje gotowosc do pracy. jesli sie nie myle to przysluguje mu 6 m-cy.
dokladnie tak i w tym momencie nie placi sie tez ticketu
a info najlepiej szukac w google bo tutaj nikt nic nie powie albo powie zle :)
Cytat: Eureka75
Czy bezrbotny ma prawo do bezplatnej opieki ???

Bezrobotny obywatel UE ma prawo do opieki zdrowotnej, jeśli pracował we Wloszech co najmniej rok i jest zarejestrowany w Centro per l'Impiego. Aby zarejestrować się w Servizio Sanitario Nazionale na rok czasu jako bezrobotny, w ASL musi przedstawić zaświadczenie od poprzedniego pracodawcy, w którym napisane jest, jak długo trwał stosunek pracy oraz zaświadczenie o rejestracji w Centro per l'Impiego. Jeśli spełnia te warunki, a ASL nadal nie będzie chciała go zarejestrować, niech powoła się na okólnik Ministerstwa Zdrowia z dnia 03/08/2007 r. (circolare Ministero della Salute prot. DG RUERI/II/ 12712 11.3.b del 03/08/2007).

Dziekuje bardzo za informacje .Dodam iz ta osoba pracowala we Wloszech kilka lat temu przez 2 lata a w zeszlym roku przepracowala okolo 3 miesiecy moze troszeczke wiecej.Nie wiem czy conajmiej rok pracy liczy sie od ostatniego zatrudnienia czy mozna brac pod uwage te wczesniejsze lata ?
I jeszcze pytanko jesli chodzi o tessery czy dzieciom bezrobotnego przysluguje wtedy tessera ??
Dodam iz ta osoba pracowala we Wloszech kilka lat temu przez 2 lata a w zeszlym roku przepracowala okolo 3 miesiecy moze troszeczke wiecej.Nie wiem czy conajmiej rok pracy liczy sie od ostatniego zatrudnienia czy mozna brac pod uwage te wczesniejsze lata ?

W punkcie 5 okólnika Ministerstwa Zdrowia jest napisane jedynie, ze bezrobotny utrzymuje prawo pobytu (a wiec i prawo do opieki zdrowotnej, które podporządkowane jest spełnianiu warunków ustawy o pobycie we Wloszech), jeśli przepracował co najmniej rok na terytorium Włoch lub mniej niż rok w przypadku pobytu krótszego niż 12 miesięcy.
edytowany przez deelaylah: 08 maj 2012
I jeszcze pytanko jesli chodzi o tessery czy dzieciom bezrobotnego przysluguje wtedy tessera ??

Tak, jako członkom rodziny.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Życie, praca, nauka