jak powiedzieć?

Temat przeniesiony do archwium.
jesteś niegrzeczna
Moje propozycje to:
Sei cattiva - bardziej jestes niedobra
Sei inobbediente - jestes nieposluszna
Albo np.
Quanto sei dispettosa - ale jestes zlosliwa
jesli moge cos doradzic; nie ma sensu mowic, ze ktos jest niegrzeczny, lepiej powiedziec, co sie czuje gdy osoba zachowuje sie w okreslony sposob; nie zbuduje sie dobrej relacji z osoba, ktora sie oskarzy o bycie niegrzeczna.

samo slowo niegrzeczna zalezy od konteksu: cattiva, maleducata, insopportabile, jednak powtarzam, mowiac cos takiego nie zyskamy sprzymierzenca a wroga.
No dokladnie, nie istnieje konkretne slowo. W zaleznosci od kontekstu mozna powiedziec:
cattiva - zla
maleducata - niewychowana
insopportabile - nieznosna

lub non ti comporti bene /ti comporti male - niedobrze sie zachowujessz/zachowujesz sie zle
jestes niegrzeczna jest stwierdzeniem faktu :D..ja bym rzekla:fai brava..fai bravina..czyli mowie o tym zachowaniu ktore chce uzyskac..mysle cara Eska za tak chcialabys sie zwrocic do swej podopiecznej.../starsze osoby na starosc dziecinnieja i zachowuja sie jak niegrzeczne dzieci..wlasnie mam problem z moja sycyljska tesciowa zdziecinniala tak ze nie wiemy o co jej chodzi ..z reguly "o resztki wladzy"..ale swoim zachowaniem szkodzi sobie sama na swe slabe serce..swoimi kaprysami wybuchami gniewu..co tez czesto starszym osobom sie zdarza..wszystkim opadaj rece Ale tak jak doradzaj forowiczki wszystko zalezy od kontekstu i ..ciebie,ajakiego slowa uzyjesz..wypada zawsze lagodzic sytuacje..Opiekunka to jakby mediator :D
dzięki!!nie chcę jej skrzywdzić tylko czsami brakuje sił,cierpliwości zwłaszcza przy jedzeniu,ale to ;fai bravino; najbardziej mi chyba przejdzie przez gardło..
fai bravina..od fai brava..czyli do kobiety..faj bravino od fai bravo..czyli rodzaj meski to do dziadzia :D eska chyba wykazalam swa cala empatie :D bo trafilam w dziesiatke :D..staram sie zawsze wczuc emocjonalnie we wszystko co widze, co czytam.. co odbieram percecepcjami. Uwazam ze starszych osb nie nalezy ganic..nalezy komplementowac od rana do nocy .To dziala ,jednoczesnie wplynie na ciebie Eska57..poczujesz sie ..jakby lepsza..pelna dobroci i wyrozumienia..ciut urosniesz..oczywiscie zartuje:D
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia