ubezpiczenie

Temat przeniesiony do archwium.
Hej wszystkim! Jestem na studiach doktoranckich tutaj we Wloszech. Od ok. 2 miesiecy mieszkam tutaj i w zeszlymn tygodniu wybralam sie do tutejszego urzedu miejskiego w celu zapytania sie o tutejszy dowod osobisty itd. Bede tutaj 3 lata wiec musze sobie taki dokument wyrobic. Pani w okienku mnie poinformowala ze musze miec ubezpiczenie. Zaplacilam podatek ok. 5 euro jak przyleciala, takie dostala info z Uniwerku, ale zadnej kary ubezpiczenieowej/zdrowotnej nie dostalam. Dowiedzialam sie ze musze sobie taka karte wyrobic w Polsce. Jak wyjezdzalam na wakacje to zawsze sobie taka karte wyrabialam w NFZ to sie chyba nazywalo Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego. Jak jeszcze w Polsce pracowalam to moglam soebie taka karte wyrobic bo bylam ubezpiczona, natomiast teraz to ja moge NFZ w d... pocalowac, bo Pan w NFZ mi powiedzial "no skoro Pania stac na studia za granica to sobie musi Pani sama radzic i prywatne ubezpiczenie wykupic". Pomijam jak sie wkurzylam tym tekstem, ale czy ktos wie jak to jest z tym wloskim ubezpiczeniem, bo kazy tu mi mowi, oprocz urzedu, ze ubezpieczenie jest dla kazdego darmowe, ale ja potrzebuje ta karte na podstawie ktorej bede miala tutejszy dowod?
Pisalam do Ambasady w Rzymie ale nie fatyguja sie mi odpowiedziec, i rowniez to samo jest z Ambasada Wloch w Polsce tez jakios nie chce im sie do mnie napisac.
Prosze o pomoc
Cytat: humiczek
w zeszlymn tygodniu wybralam sie do tutejszego urzedu miejskiego w celu zapytania sie o tutejszy dowod osobisty itd. Bede tutaj 3 lata wiec musze sobie taki dokument wyrobic.

Poprawka: nie musisz, ale możesz. Na pewno musisz się we Wloszech zameldować.

Pani w okienku mnie poinformowala ze musze miec ubezpiczenie. Zaplacilam podatek ok. 5 euro jak przyleciala, takie dostala info z Uniwerku, ale zadnej kary ubezpiczenieowej/zdrowotnej nie dostalam. Dowiedzialam sie ze musze sobie taka karte wyrobic w Polsce. Jak wyjezdzalam na wakacje to zawsze sobie taka karte wyrabialam w NFZ to sie chyba nazywalo Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego. Jak jeszcze w Polsce pracowalam to moglam soebie taka karte wyrobic bo bylam ubezpiczona, natomiast teraz to ja moge NFZ w d... pocalowac, bo Pan w NFZ mi powiedzial "no skoro Pania stac na studia za granica to sobie musi Pani sama radzic i prywatne ubezpiczenie wykupic".

Niestety pan z NFZ, aczkolwiek wyjątkowo nieuprzejmy, ma racje - aby zameldować się we Wloszech jako studentka, musisz wykazać w biurze meldunkowym posiadanie odpowiednich środków na utrzymanie (minimum 5577 euro rocznie) oraz ubezpieczenia zdrowotnego. Ponieważ nie możesz wyrobić sobie polskiej EKUZ, musisz wykupić prywatna polisę ubezpieczeniowa pokrywającą wszelkie koszty leczenia lub, jeśli Twój region na to pozwala, zarejestrować się we włoskim odpowiedniku NFZ (SSN) za oplata.

kazy tu mi mowi, oprocz urzedu, ze ubezpieczenie jest dla kazdego darmowe

Ubezpieczenie zdrowotne we Wloszech jest darmowe (powiedzmy) dla wszystkich obywateli Włoch oraz cudzoziemców, którzy płacą składki (np. pracują). Ty składek nie płacisz, wiec prawa do opieki zdrowotnej w tym zakresie nie masz.

edytowany przez deelaylah: 22 maj 2012
..za darmo jest tylko powietrze..
Cytat: SettediNove
..za darmo jest tylko powietrze..

Chyba nie do konca, bo zeby oddychac, tez trzeba sie wykosztowac.
Cytat: marshmallow
Chyba nie do konca, bo zeby oddychac, tez trzeba sie wykosztowac.

W Rzymie €2 na dzien na osobe ;-) ...rzymskie klimatyczne...
edytowany przez marysia2: 23 maj 2012
Chodzi o tassa di soggiorno?
W planach podatek od napojow gazowanych:

http://biznes.interia.pl/praca/news/wlosi-chca-wprowadzic-podatek-od-napojow-gazowanych,1795467

Moze jeszcze powroca do podatku od moczu... "pecunia non olet".
Mialam na mysli tassa di soggiorno ...narazie tylko od turystow ...ale spodziewac sie mozemy wszystkiego ...i nie czy tu powinnam sie smiac czy plakac...
Takie podatki to chyba nie tylko we Wloszech.
Witam to numer do Ambasady [tel]w RZYMIE gdzie udzielą informaci ewentualnie imps 803164 po usłyszeniu rozmowy wcisnij nr 6 odbieże polka
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Życie, praca, nauka