Cytat: humiczek
w zeszlymn tygodniu wybralam sie do tutejszego urzedu miejskiego w celu zapytania sie o tutejszy dowod osobisty itd. Bede tutaj 3 lata wiec musze sobie taki dokument wyrobic.
Poprawka: nie musisz, ale możesz. Na pewno musisz się we Wloszech zameldować.
Pani w okienku mnie poinformowala ze musze miec ubezpiczenie. Zaplacilam podatek ok. 5 euro jak przyleciala, takie dostala info z Uniwerku, ale zadnej kary ubezpiczenieowej/zdrowotnej nie dostalam. Dowiedzialam sie ze musze sobie taka karte wyrobic w Polsce. Jak wyjezdzalam na wakacje to zawsze sobie taka karte wyrabialam w NFZ to sie chyba nazywalo Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego. Jak jeszcze w Polsce pracowalam to moglam soebie taka karte wyrobic bo bylam ubezpiczona, natomiast teraz to ja moge NFZ w d... pocalowac, bo Pan w NFZ mi powiedzial "no skoro Pania stac na studia za granica to sobie musi Pani sama radzic i prywatne ubezpiczenie wykupic".
Niestety pan z NFZ, aczkolwiek wyjątkowo nieuprzejmy, ma racje - aby zameldować się we Wloszech jako studentka, musisz wykazać w biurze meldunkowym posiadanie odpowiednich środków na utrzymanie (minimum 5577 euro rocznie) oraz ubezpieczenia zdrowotnego. Ponieważ nie możesz wyrobić sobie polskiej EKUZ, musisz wykupić prywatna polisę ubezpieczeniowa pokrywającą wszelkie koszty leczenia lub, jeśli Twój region na to pozwala, zarejestrować się we włoskim odpowiedniku NFZ (SSN) za oplata.
kazy tu mi mowi, oprocz urzedu, ze ubezpieczenie jest dla kazdego darmowe
Ubezpieczenie zdrowotne we Wloszech jest darmowe (powiedzmy) dla wszystkich obywateli Włoch oraz cudzoziemców, którzy płacą składki (np. pracują). Ty składek nie płacisz, wiec prawa do opieki zdrowotnej w tym zakresie nie masz.
edytowany przez deelaylah: 22 maj 2012