Dowód tożsamości

Temat przeniesiony do archwium.
Witam ,
To znów ja z kolejnym problemem :P.
Tym razem chodzi mi o dowód tożsamości .. Mam wyrobione "Codicie fiscale" ale.. Potrzebuję dowodu tożsamości na którym będzie widniało moje zdjęcie, na tym dokumencie niestety go nie ma. Gdy wrócę na wakacje do Polski muszę mieć jakiś dowód, nie będę szwędał się po mieście z paszportem, bo jeszcze zgubię i nie wrócę do Włoch.. Legitymacji szkolnej nie mam, została gdzieś w Polsce i nie mam zielonego pojęcia co się z nią stało,więc zostaje mi albo biegać z paszportem, albo wyrobić jakiś dokument - no i wolałbym drugą opcję - i tu moje pytanie, jaki dokument tożsamości mogę wyrobić we Włoszech w wieku 17 lat ? Co muszę mieć (są jakieś warunki może?) aby go wyrobić ? Ile to trwa / ile kosztuje ? I gdzie mam się zgłosić ?(stawiam,że do "comune" - ale wolę się upewnić)
Będę wdzieczny za pomoc !
Pozdrawiam!
Nawet jesli zrobisz wloski dowod osobisty to i tak nie mozesz z nim podrozowac poza granicami Wloch ten dokument dla ciebie traci waznosc. tylko obywatele wloscy moga go uzywac zamiast paszportu. Ty potrzebujesz do tego polskiego dowodu osobistego albo paszportu
Twoim dowodem tożsamości na terytorium Włoch może być:

- polski paszport
- polski dowód osobisty
- włoski dowód osobisty (który jednak nie upoważnia Cie do wyjazdu za granice czy tez powrotu do Włoch w razie zgubienia polskiego dokumentu za granica)

Tak wiec we Wloszech możesz się "szwendać" z włoskim dowodem (możesz wyrobić sobie "carta d'identità per minori", jeśli nie jesteś pełnoletni - musisz zgłosić się z rodzicem w Ufficio Anagrafe Twojej gminy z trzema bodajże zdjęciami i paszportem; musisz być oczywiście tu zameldowany, a dowód jest wydawany natychmiastowo; koszt €5,42), ale już w Polsce nie, bo włoski dokument nie ma tam żadnej wartości (jesteś obywatelem polskim, wiec musisz się legitymować polskim dokumentem).
Cytat:
Nawet jesli zrobisz wloski dowod osobisty to i tak nie mozesz z nim podrozowac poza granicami Wloch ten dokument dla ciebie traci waznosc. tylko obywatele wloscy moga go uzywac zamiast paszportu. Ty potrzebujesz do tego polskiego dowodu osobistego albo paszportu

Nie chodzi mi,aby podróżować na włoski dokument. Chodzi mi o to, że jak będę w Polsce mieć jakiś dokument,który potwierdza mój wiek i jest na nim moje zdjęcie (żeby wejsć do jakiegoś klubu itp.)
Cytat:
Tak wiec we Wloszech możesz się "szwendać" z włoskim dowodem (możesz wyrobić sobie "carta d'identità per minori", jeśli nie jesteś pełnoletni - musisz zgłosić się z rodzicem w Ufficio Anagrafe Twojej gminy z trzema bodajże zdjęciami i paszportem; musisz być oczywiście tu zameldowany, a dowód jest wydawany natychmiastowo; koszt €5,42), ale już w Polsce nie, bo włoski dokument nie ma tam żadnej wartości (jesteś obywatelem polskim, wiec musisz się legitymować polskim dokumentem).

O to mi chodziło, dziękuję bardzo :).
a ja mam pytanie odwrotne do DEE...jako ze w roku 2017 uplywa mi termin waznosci mojego polskiego dowodu osobistego...co trzeba byloby zrobic w takim przypadku,czy oprocz zjazdu do Polski po wyrobienie nowego dowodu mozna to tez wykonac przez Ambasade Polska we Wloszech...pytam tak poprostu z ciekawosci i dziekuje z gory za odpowiedz. :)
zeby wyrobic dowod wloski dla niepelnoletnich to tylko idze sie z rodzicami do comune 10 minut i masz dowod ,nie sa potrzebne zadne inne dokumenty oni dowud wydaja na podstawie zameldowania ...te dowod w polsce nie ma waznosci
Cytat: mia77
a ja mam pytanie odwrotne do DEE...jako ze w roku 2017 uplywa mi termin waznosci mojego polskiego dowodu osobistego...co trzeba byloby zrobic w takim przypadku,czy oprocz zjazdu do Polski po wyrobienie nowego dowodu mozna to tez wykonac przez Ambasade Polska we Wloszech...pytam tak poprostu z ciekawosci i dziekuje z gory za odpowiedz. :)

Konsulat nie pośredniczy w wydawaniu dowodów osobistych, wiec musisz zrobić to w Polsce.
Cytat:
te dowod w polsce nie ma waznosci

Zaraz, co dokładnie znaczy,że nie ma ważności ?
Mój znajomy ma prawojazdy z New Yersi i w Polsce kupuje na to alkohol,wchodzi do klubów itp. A ja, gdy będę miał Włoski dokument nie będę mógł na niego wejść np. do klubu ? Przecież chodzi tylko o potwierdzenie tożsamości, zdjęcie, imie i nazwisko i data urodzenia jest..
Cytat: tERSON1k
Zaraz, co dokładnie znaczy,że nie ma ważności ?
Mój znajomy ma prawojazdy z New Yersi i w Polsce kupuje na to alkohol,wchodzi do klubów itp. A ja, gdy będę miał Włoski dokument nie będę mógł na niego wejść np. do klubu ? Przecież chodzi tylko o potwierdzenie tożsamości, zdjęcie, imie i nazwisko i data urodzenia jest..

Jeśli Twój znajomy jest obywatelem polskim, podczas pobytu w Polsce powinien legitymować się tylko i wyłącznie dokumentami polskimi, bo tylko takie interesują polskie władze. Pewnie, jeśli chodzi o wejście do klubu, to nikt nie będzie dopytywał się o jego obywatelstwo, mogą przyjąć za pewnik, ze jest Amerykaninem, ale jeśli zatrzyma go np. policja, która sprawdzi, ze jest Polakiem (nie zrzekł się obywatelstwa), to amerykański dokument do niczego mu się nie przyda. Podobnie będzie w Twoim przypadku.
Chodzi mi głównie o wejście do klubów. Władzą mogę powiedzieć,że nie mam Polskich dokmunetów i raczej o to się przyczepić nie mogą :).

Dziękuję jeszcze raz za pomoc,
Pozdrawiam :)
z tylu wloskiego dowodu osobistego pisze ze nie jest on do poslugiwania sie poza granica Itali NON VALIDA PER L'ESPATRIO ... W Pl istnieje przepis, ze nalezy sie poslugiwac WAZNYMI polskimi dokumentami..jak polski dowod osob czy paszport czy prawo jazdy czy ksiazeczka wojskowakazdy obywatel musi posiadac przy sobie wazny dokument identif.inaczej mandat..a ciebie jako nieletniego pogarna na Izbe Dziecka a jesli masz skonczone 17 lat to do aresztu /jesli w poblizu nie ma Izby Dziecka i ktos z doroslych z rodziny! bedzie cie musial jechac odebrac osobiscie.... poza tym do polskich klubow moga wchodzic tylko pelnoletnie osoby, a nie nieletni w wieku niespelna 17 lat..no chyba ze dyskoteka jest szkolna i tylko do 22 giej..Tak jest w Warszawie..co do wjescia do klubow nocnych..poza tym czy ci dadza wejsc do klubu zalezy to od ochrony..a oni nie lubia problemow a we wloskiej karcie dla nieletnich i tak bedziesz mial wpisana narodowosc :polacco..rozjasnilo sie troche????..tak ze okazywanie sie ochronie niewaznym jakim kolwiek dokumentem na terenie RP nie jest dobrym pomyslem na szpan ani wloska karta identyfikacyjna
Cytat:
W Pl istnieje przepis, ze nalezy sie poslugiwac WAZNYMI polskimi dokumentami..jak polski dowod osob czy paszport czy prawo jazdy czy ksiazeczka wojskowakazdy obywatel musi posiadac przy sobie wazny dokument identif.inaczej mandat..

Bez sensu, a co jeśli ktoś zgubił paszport i nie ma innego dokumentu tożsamości ? Nie może wyjść z domu bo mandat dostanie ? Bez jaj..
Cytat:
poza tym do polskich klubow moga wchodzic tylko pelnoletnie osoby, a nie nieletni w wieku niespelna 17 lat..no chyba ze dyskoteka jest szkolna i tylko do 22 giej..Tak jest w Warszawie..co do wjescia do klubow nocnych.

Zależy od klubów, nie wiem jak w Warszawie, ale w Szczecienie głównie od 16 lat wpuszczają.
Cytat:
a oni nie lubia problemow a we wloskiej karcie dla nieletnich i tak bedziesz mial wpisana narodowosc :polacco..rozjasnilo sie troche????..tak ze okazywanie sie ochronie niewaznym jakim kolwiek dokumentem na terenie RP nie jest dobrym pomyslem na szpan ani wloska karta identyfikacyjna

No to chyba dobrze ? Na "codicie fiscale" też pisze narodowść, ale ja nie mam zamiartu udawać Włocha... Tym bardziej nie mam się czym chwalić, włoskim dokumentem ? Co to za szpan.. ?

Załóżmy,że zgubiłem paszport w jakimś klubie, co mam w takiej sytuacji zrobić ?
jesli zgubiles to musisz zglosic na policji zagubienie dokumentu i miec przy sobie caly czas potwierdzenie zgloszenia utraty dokumentu/ i to samo wItali wszystko trzeba zglosic na carrabinieri/..ze cokolwiek ci zginelo..by ktos inny nie podszywal sie pod ciebie i bys potem nie mial klopotow..ze kto na twe nazwisko nawywijal czy popelnial przestepstwa.Takie jest prawo
a jesli nie zgubies i pojdziesz zglosic ze jednak go zgubiles..to juz potem nigdy nie bedziesz mogl sie tym dokumentem posluzyc, z samego faktu zgloszenia dokument staje sie dokumentem niewaznym..jesli zginie ci paszport to nastepny paszport bedzie cie kosztowal 2x wiecej niz pierwszy paszport..to jest kara za nie uwage i trzeba ponosic konsekwencje swych czynow Art. 10a. 1. Opłatę za wydanie nowego paszportu
przed upływem terminu ważności dotychczas
posiadanego paszportu podwyższa
się o 200 % w stosunku do
opłaty za wydanie paszportu obowiązującej
wnioskodawcę w dniu złożenia
wniosku o nowy paszport, jeżeli
paszport został utracony lub zniszczony
z przyczyn zawinionych przez jego
posiadacza.
a jesli nie zgubisz..sorry najczesciej popelanianym przestepstwem ze znalezionym dokumentem jest wyludzanie telefon komrowych na abonament...2 lestni..i to typotem bedziesz musial pokrywac koszta abonamentu przez okres 2 lat..Wiec moze dorosnij..i zacznij patrzec na swiat i przepisy prawne nie z punktu nastolatka w kolejce do wejscia do klubu ..ale z punktu widzenia czlowieka ktoremu brak tylko 1 rok zycia do pelnolotnsci i pelnego ponoszenia odpowiedzialnosci..bo prawa nie naciagniesz..tak jakbys chcial....PS Legia wita Pogon :D
ZROB DOWOD WLOSKI DLA NIEPELNOLETNICH W COMUNIE WEZ PASZPORT JEDZ DO KRAJU A TAM POSLUGOJ SIE WLOSKIM DOWODEM (NIE MOZESZ PRZEKRACZAC GRANICY) ALE MOZESZ POSLUGIWAC SIE NIM W KRAJU
pisanie duzymi lierami onacza krzyk..pisanie duzymi lierami jest wbrew netetykecie..nie rozmawia sie przeciez zludzmi wrzeszczac....Ty mlosdy jak bedziesz na wakacjach wkraju to wyrob sobie polski dowod osob..w koncu masz obywatelstwo polskie i jestes Polakiem...:D
..mialo byc ty mlody..mlody bo prawie 17 lat...:D sorry za literowki
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa