..pize jak jest u mnie, czego wymagam ...ale ja juz dokladnie zdaje sobie sprawe, ze we Wloszech ...moze byc roznie :-/ Zeby mieszkancom Wloch nie zylo sie latwo, jest miliony wyjatkow, 100 roznych scenariuszy itd...
U mnie, czyli pracownicy zatrudnieni na umowe o prace, zwykle, normalne zatrudnienie. Ja musze dostac przede wszystkim dokument wydany przez inps. ..ewentualnie moze byc ricevuta di presentazione di domanda di maternità on line --> teraz tylko i wylacznie mozna sie ubiegac o maternità on line.
Niestety na ricevuta nie ma data presunta del parto ...a wiec nie za bardzo jest to dokument. Ja biore ricevute i daje maternità ...ale musze dostac dokument z INPSu.
la domanda on line robi pracowniczka, ...a maternità wpisuje na buste paga pracodawca i platnosc placi pracodawca. W momencie porodu, pracowniczka musi takze wyslac certificato nascita --> w zaleznosci od daty di nascita lekko moze sie zmienic okres macierzynskiego.
To jezeli chodzi o obbligatoria. Jezeli chodzi anticipata czy facoltativa oczywiscie sa zasady lekko inne. Anticipata mysle, ze moze zalezec bardzo od ccnla. Abu pojsc na macierzynski miesiac przed, zamiast dwoch, potrzebne jest zaswiadczenie od lekarza.
edytowany przez marysia2: 11 lip 2012