Zwolnienie z pracy na chorobowym.

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, mam taki problem.
Dostałam kontrakt z pracy 4 miesiące, po miesiącu pracy miałam operacje chirurgiczną z czym się wiążę dostałam zwolnienie lekarskie na miesiąc czasu. Przed tym upływem czasu (chorobowego) przysłali mi list, że zostałam zwolniona z pracy.
Jak jest z włoskim prawem ? Czy włoskie prawo zezwala na zwolnienie pracownika gdy on jest na chorobowym ? Dziękuje i pozdrawiam :)
To jest prawo uniwersalne: nikt nie jest niezastąpiony.
Na podstawie jakiej umowy byłaś zatrudniona?
"Contratto individuale di lavoro a tempo determinato e part-time."
Teoretycznie, jeśli zwolnienie następuje ze skutkiem natychmiastowym, powinno ono być uznane za nieważne, ponieważ podczas chorobowego zachowujesz przez jakiś czas miejsce pracy (tzw. periodo di comporto). Natomiast Sad Kasacyjny wielokrotnie wypowiadał się w tym temacie i uznaje się, ze nieobecność pracownika przebywającego na zwolnieniu lekarskim nie uniemożliwia jego zwolnienia, jeśli pracodawca poda obiektywny powód zwolnienia ("giusta causa"), wykazując, ze nie ma możliwości utrzymania stosunku pracy, nawet tymczasowo.
Nie ma tego zlego, co by na dobre nie wyszlo, przynajmniej od razu sie dowiedzialas ile jestes dla nich 'warta', najgorsze jest tkwienie w iluzjach...
Mnie zawsze takie sytuacje dodawaly sily, aby szukac swojej wlasnej drogi na ktorej bede niezastapiona.
edytowany przez marshmallow: 24 lip 2012
Dzięki wielkie za odpowiedzi.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Studia językowe