Oplata passaggio di proprietà przy kupnie samochodu.

Temat przeniesiony do archwium.
Witam
Chce kupic uzywane auto we wloszech. Chcialbym sie dowiedziec jak wygladaja wszelkie oplaty we wloszech abym mogl tym samochodem pojechac do polski. Wiem ze trzeba wykupic tablice i ubezpieczenie (koszt okolo 100 €), ale jak jest z passaggio di proprietà? Czy jako polak musze to placic?
O to ciekawy temat! Tez bede chciala kupic auto wiec informacje sie przydadza. Jest jakas roznica w oplatach jak sie kupuje nowe auto a uzywane?
mantiuk orientowales sie moze w cenach aut? Np ile kosztuje 1-2 letnie audi a3? Ja mysle o kupnie nowego auta albo nie starszego niz 2 lata, zastanawiam sie jaki to koszt?
Dzieki
Przeciez wcale sie nie oplaca kupywac nowgo auta we Wloszech i przewodzic go do Polski.
Ja osobiscie sama kupilam 10 dni temu Volkswagena Polo w renomowanym salonie w Polsce z pelnym wyposazeniem (nic mu nie brakuje) i zaoszczedzilam prawie 5.000 €uro
A jesli rozchodzi sie o prowadzenia auta uzywanego, to istnieja 2 sposoby (te najtansze)
1. Wyrejestruje sie auto we Wloszech(cessione per exporazione all estero), auto pozostaje w Itali na kilka dni bez tablic, wiec nalezy je zabezpieczyc, najlepiej zamknac w galazu zeby nie bylo problemow. Dokumenty przesyla sie do Polski, po znajomosci zaltwia sie przeglad techniczny , wyrabia dokumenty i blachy (rejestruje), powraca sie do Italia aby zalozyc tabice i wraca sie do Polski autem.
2. Jedzie sie do Polski autem na blachach wloskich , pozostawia sie w garazu w Polsce (bezpiecznym miejscu), przesyla sie dokumenty wlascicielowi wloskiemu, on wyrejestruje auto i z powrotem przesyla dokumenty do Polski (cessione per exporazione all estero), wtedy robi sie przeglad w Polsce i rejestruje auto w polskim urzedzie komunikacyjnym.
Dzidzi ja to chce qpic auto we Wloszech i je miec we Wloszech, do Polski nie wyjezdzam :)
nie oplaca sie kupywac auta uzywanego od polskiego posrednika,ktory na sprzedazy nam jednego auta zarabia srednio 2 kola....to sa ciezko zarobione nasze pieniadze!!!!jezeli macie mozliwosc zoorganizujcie sie sami....
Mieszkam na stale w polsce. A we wloszech jestem na urlopie i chcialem kupic samochod zeby wrocic do domu. Mam sporo bagazu do zabrania wiec samolot odpada, a troche nie chce mi sie jechac jakims busem albo autobusem. Miejscowi wlosi twierdza ze aby jechac samochodem musze po zakupie oplacic passaggio di proprietà, ale na roznych forach widywalem rozne informacje. Ktos moze wie jak jest napewno? Moze ktos sprowadzal samochod z wloch do polski? A powrot na tablicach wlasciciela odpada poniewaz sprzedajacy nie zgadzaja sie na to.
edytowany przez mantiuk123: 03 wrz 2012
Mozesz zrobic passagio di propietà ale bedzie ciebie bardzo drogo kosztowac sprowadzenie tego samochodu do Polski.
Srednio oplaty sa okolo 400€uro w zaleznosci od pojemnosci silnika, pozniej musisz wykupic ubezpieczenie, poniewaz nie mozesz poruszac sie (wracac bez auta ubezpieczonego przynajmiej RC, jesli po raz pierwszy rejestrujesz auto we Wloszech mozesz zalpacic okolo 8[tel]€uro) a po powrocie do Polski jesli bedziesz chcial przerobic na polskie blachy bedziesz musial znou jechac do Wloch wyrejestrowac auto we Wloszech i zarejestrowac je w Polsce. Dlatego najlepszym rozwiazeniem jest wykonac wedlug punktu 1° wczesniej opisanego przez ze mnie. Ale w tej sytuacji musisz wczesniej jechac do Polski i wyrobic polskie dokumenty. Jesli chesz napisz mi na priva. Pozdrawaim
Temat przeniesiony do archwium.