BORSA di studio...il patrimonio mobiliare?

Temat przeniesiony do archwium.
WItajcie! Mam do Was pytanie. Czy ktos z Was orientuej sie co to jest patrimonio mobiliare? Jestem w trakcie zalatwiania dokumentow na borsa di studio i nie wiem za bardzo o co chodzi w ostatnim punkcie wymagan?

Oto fragment z regulaminu:
"La documentazione deve essere prodotta entro le ore 12.00 del 9 novembre 2012 e deve attestare, a pena di esclusione dal concorso:
-la composizione del nucleo familiare con l'indicazione di coloro che convivono con il capo famiglia alla data di presentazione della domanda; (ROZUMIEM, ZE TU DOKUMENTZ URZEDU GMINY- ILU NAS JEST ZAMELDOWANYCH)
-l'attività lavorativa svolta da ognuno dei componenti il nucleo familiare nel 2011 ed il reddito percepito, espresso nella moneta del proprio paese (l'eventuale mancata produzione di redditi deve essere specificata nella documentazione); ( DOKUMENTZ PRACY RODZICOW, GDZIE PRACUJA + WYCIAG Z URZEDU SKARBOWEGO O ZAROBKACH W 2011)
-patrimonio relativo ai fabbricati di tutti i componenti il nucleo familiare, compresa l'indicazione della superficie in metri quadri, in caso negativo andrà espressamente specificato nella documentazione; (AKT NOTARIALNY O POSIADANIU DOMU)
-patrimonio mobiliare di tutti i componenti il nucleo familiare. (?????????)

BLAGAM o pomoc!!!!!!!!!! i z gory dziekuje!
Patrimonio mobiliare to sa konta bankowe, akcje, obligacje posiadane przez wszystkich czlonkow rodziny
l patrimonio immobiliare è l' insieme dei beni immobili /terreni, immobili commerciali, appartamenti czyli tzw nieruchomosci
I jeszcze jedno: la composizione del nucleo familiare con l'indicazione di coloro che convivono con il capo famiglia alla data di presentazione della domanda
Musisz wskazac sklad czlonkow rodziny ze wskazaniem osob mieszkajacych z glowa rodziny.
Rzeczywiscie musza byc to wszystkie osoby zameldowane, ale stanowiace twoja rodzine.
rowniez nieruchomosci bo sie zainwestowalo swoje pieniadze w owe rzeczy..jak ziemia mieszkania dom garaz
pomylka...mobiliare..cos zle przeczytalam sorry:D
no tak sa dobra RUCHOME I NIERUCHOME..:D
SettediNove - autorowi chodzilo o patrimonio mobiliare. Patrimonio immobiliare to masz racje - nieruchomosci, natomiast patrimonio mobiliare - to akcje, obligacje, konta w banku.
Znajdziesz tez wszystko tutaj: http://it.wikipedia.org/wiki/ISEE
ale jestes slodka..ti voglio bene:D
nie mozna prasowac zelazkiem przescieradel i jednoczesnie i pisac na kompie mam nauczke heheh ...
BARDZO Wam dziekuje za EKSPRESOWA i szczegolowa odpowiedz!a wiecie moze gdzie ja dostane dokument o tych obligacjach, akcjach itd?? Moi rodzice chyba niczego takiego nie maja, ale bede musialo jakos to im przedstawic chyba...
nikt nic nie wie?? nie mam pojecia, gdzie sie udac! :(
gdy trzeba bylo przedstawic "patrimonio mobiliare" do czegos, podawalam sama na zasadzie autooswiadczenia ("autocertificazione") ile posiadalismy w danym okresie. Tyle, ze nie bylo do do stypendium, ale tez do oficjalnych podan np. o wyliczenie kwoty stolowki szkolnej dzieci.
dzieki! Sluchajcie no, a mi wlasnie mowi kolezanka, z eten caly patrimonio mobiliare to nic innego niz ISEE?? czy to prawda? ze chodzi o to, ze mam te wszystkie wyzej wymienione dokumenty zaniesc potem do CAF i oni mi dadza ISEE i z tym ISEE i reszta dokumentow, udac sie juz na uczelnie?!
Sette, ja wiem co to jest ten wskaznik, ale nie wiem czy patrimonio mobiliare sie tego tyczy... czy mam zalatwiac jakies swistki o akcjach, obligacjach?!
jak nie macie to nie zalatwiaj tylko jak ktos ci radzil napisz samooswiadczenie..czy rodzice niech napisza..Nie wiem ..spytaj gosiBg..napisz do niej..kliknij na jej nicka w tym poscie co ci podalam itym samym wejdziesz w jej poczte
dzieki! bede probowac!
skrzatek, a gdzie składasz papiery na studia, ze termin o borse di studio masz az do 7 listopada? ja chcialam zlozyc do perugii, ale z terminami sie nie moglam wyrobic (wszytkie zaswiadczenia i papierki zajmuja duzo czasu), wiec moze ostatnio deska ratunku byloby tam gdzie Ty;)
Ja teraz ide na II rok magisterskich na Federico II w Neapolu!
PS: ojazalo sie, ze patrimonio mobiliare to nic innego niz ISEE. dzwonilam, potwierdzone na uczelni ;) dziekuje wszystkim za pomoc! :)
akurat nie, ISEE to "indicatore della situazione economica equivalente", wskaznik dochodu za ubiegly rok podatkowy. Do wyliczenia go bierze sie pod uwage TAKZE ruchomosci czyli patrimonio mobiliare (ktorego wysokosc podajesz np. w CAF na zasadzie wlasnego oswiadczenia/autocertficazione).

Ale jesli uczelni przedstawisz ISEE to nic innego nt. dochodu nie musisz juz przedstawiac, jako ze ISEE obejmuje wszystko.
Temat przeniesiony do archwium.