Bolletta Enel PILNE !

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 31
poprzednia |
przyszlo mi cos takiego -

Oggetto : Richiesta di copia fatture - Cliente (tu numer)

.....

in merito alla sua esigenza di ricevere copia delle fatture della sua fornitura le confermiano l'invio in allegato della documentazione richiestaci.

i tutaj dolaczona jest bolletta ,tam gdzie nie ma tego kodu kreskowego jest napisane DUPLICATO .... co to ma byc ? to jest ta kopia rachunku czy to jest rachunek wlasciwy ?

to przyszlo niedawno ,a termin zaplaty minal 24 sierpia .

to znaczy ,ze to co przyszlo to nie jest rachunek ,tylko kopia ?
Znaczy, ze kilent o podanym numerze poprosil o kopie faktur i owe kopie faktur (faktury) zostaly wyslane.
moi cudowni wspollokatorzy zakamuflowali bollette ,niedawno przyszedl ten duplicat ,to lepsze niz nic ... eh ,dziekuje
Duplikat jeszcze nie swiadczy o tym, ze faktura nie zostala zaplacona.

i ktos ten duplikat poprosil, ...byc moze zaplacil i zgubil i potrzebowal do czegos duplikat?!
nie zostalo zaplacone bo i jak ,skoro nikt nas o pieniadze na rachunek nie poprosil ? ,bo nie wiedzielismy nawet ,ze przyszedl....
Pamietajcie, ze poczta we Wloszech nie dziala w czasym "ferragosto" (nie tylko...);
pracownicy w sierpniu... nie pracuja w ogole! Dlatego, ze ENEL wysyla kopie rachunku/duplikat...
Typowe problemy
Cytat: stefantastica
Pamietajcie, ze poczta we Wloszech nie dziala w czasym "ferragosto" (nie tylko...);
pracownicy w sierpniu... nie pracuja w ogole! Dlatego, ze ENEL wysyla kopie rachunku/duplikat...
Typowe problemy

Jaki to język? Starocerkiewny?
Dlatego że enel wysyła duplikaty to pracownicy nie pracują w sierpniu?
To może niech enel przestanie wysyłać te duplikaty wtedy pracownicy będą pracować w sierpniu - to przynajmniej wynika z twojej wypowiedzi.

No nie, jestem naprawdę zawiedziona... stefantastica zawsze znajdzie w cudzej wypowiedzi jakiś błąd, więc myślałam że sama jest purystką językową... a tu taka kompromitacja.
4 lata spędzone w Polsce... aż ciężko uwierzyć.
Cytat: stefantastica
Typowe problemy

Ja zrozumialam bez problemu. Stefantastica - wg mnie bardzo dobrze mowisz po polsku i nie ma problemow ze zrozumieniem nawet dla osoby przecietnie inteligentnej ...moze co innego dla tych ponizej przecietnej... ;-)
marysia, skąd możesz wiedzieć cokolwiek o ludziach choćby przeciętnie inteligentnych skoro sama się do nich nie zaliczasz?
Od tego twojego "znaleść" to już oczy bolą. Dziwne, że cię przepuścili do piątej klasy podstawówki.
skad wiesz, ze mnie przepuscili?

od Twoich wpisow mnie tez bola oczy...
mnie tez..kogo jeszcze bola oczy niech sie TU wpisuje!!!!!!!
Cytat: forumista_nuova
marysia, skąd możesz wiedzieć cokolwiek o ludziach choćby przeciętnie inteligentnych skoro sama się do nich nie zaliczasz?
Od tego twojego "znaleść" to już oczy bolą. Dziwne, że cię przepuścili do piątej klasy podstawówki.

...a tak nawiasem mowiac, to czytajac powyzszy komentarz nasuwa sie analogiczne pytanie ...skad mozesz wiedziec cokolwiek o 'hydraulice' czterdziestolatkow, skoro sama sie do nich nie zaliczasz????? Jednak obsolutnie nie watpie w Twoja doglebna znajomosc tematu...

...widzisz mozna czasem spojrzec poza 'wlasne podworko' ...choc zdaje sobie sprawe, ze w przypadku osoby tak zadufanej w sobie, to jest bardzo trudne...

...i gratuluje metody oceniania inteligencji ludzi ...po bledach ortograficzych ...dwoch czy trzech w dodatku... Zapewniam Cie, ze ja wniosek o Twojej 'inteligencji' wyciagnelam z faktow zupelnie innych niz 'blad ortograficzny'....

A dla Twojej informacji na moich swiadectwach i z czwartej klasy, a takze z piatej sa same piatki bez zadnego wyjatku ...widocznie niczego nie szukalam w tych latach...
Marysia, gdzie bys polecila zalozyc konto? Interesuje mnie takie konto z ktorego moglabym wysylac pieniadze do Polski i do innych krajow w UE za darmo ( albo tanio) i prowadzenie konta byloby za darmo albo tanio. Po jakim czasie mozna dostac karte kredytowa? I pytanie odnosnie telefonu. W jakiej sieci zalozyc zeby mozna by dzownic za darmo albo tanio do Polski i do innych krajow w UE? W Irlandii mam Vodafone i jak doladuje za 30E miesiecznie to mam 160 min za darmo do UE an komorki i stacjonalne, za darmo internet i za darmo rozmowy i smsy do Vodafone. Zastanawiam sie czy jest cos podobnego we Wloszech. Zastanawiam sie tez nad telefonem na abonament, wiesz moz ejak to wyglada mniej wiecej? Dzieki z gory
Moim zdaniem:
TIM ma bardzo dobra ofetre na rozmowy do Polski.
WIND ma swietna oferte na korzystanie z telefonu we Wloszech.

Biorac internet i telefon domowy z infostrady za €5 miesiecznie masz 200 minut rozmow z Polska a powyzej 200 minut, 2 centy za minute (tylko stacjonarne niestety).

Jezeli chodzi o bank, to ja mam konto w BNL, ale go nie polecam i wlasnie chce go zmienic. W BNL karte kredytowa mozna dostac po 2-3 miesiacach. Teraz zdecydowalam sie na fineco. Daja od razu karte, ktora jest jednoczesnie karta kredytowa i bankomatowa. Nie mam jej jeszcze, wiec nie wiem jeszcze czy rzeczywiscie mozna spokojnie kupic bilet na samolot, czy wypozyczyc samochod. Dowiem sie wkrotce :-)
Fineco w kazdym razie zachwala najwiecej osob, z ktorymi rozmawialam na temat kont bankowych.
Dzieki Marysia a jka wyglada sprawa z wysylaniem kasy do pl albo to UE?
To mozna wziasc razem telefon i internet tzn na Wi Fi z tej smej firmy i abonament jest 5E????????
tzn telefon na abonament czy pre paid? Jakos to strasznie tanio sie wydaje. W Irlandii place aktualnie okolo 40E za telefon meisiecznie pre paid i 50E za internet, ale to nie zaleznie od siebie
Nie, nie :-) 5 euro to dodatkowy koszt za 200 minut rozmow do Polski. Tak dobrze to nie jest :-)

Abonament miesieczny za internet i telefon w DOMU --> stale lacze i telefon stacjonarny jest okolo 30-35 euro ...nie pamietam dokladnie. ..chociaz to mam, ale mam direct debit i nie pamietam.

TIM ma dobre ceny na rozmowy z komorki do Polski.

Fineco, gdzie wlasnie otwieram konto:
Bonifico verso Italia e UE fino a 50.000 euro con addebito in c/c 0,00 euro

Wiec przelewy za darmo do Wloch i UE do €50'000.

Telefon pre paid.
edytowany przez marysia2: 21 wrz 2012
oo to bank juz wiem gdzie, a komorka? Chce uniknac stacjonarki i nie zakladac w ogole
Ja tez nie chcialam stacjonarnego telefonu ...ale internet koniecznie chcialam miec stacjonarny. Rok uzywalam internetu mobilnego ...i jak ktos ma wieksza cierpliwosc ode mnie ...to zachecam ...ale ja jestem bardzo niecierpliwa niestety ....i internet nusze miec szybki ...w innym przypadku moj 'maczek' jest w niebezpieczenstwie ;-)

Oferta za 5 euro 200 minut do Polski mnie skusila i wzielam i numer stacjonarny. ...w sumie nigdy go nie uzywam ...ale wzielam w ofercie.

W fineco teraz jest ofera, ze jak poleci Cie znajomy, to i Ty i znajomy dostaniecie €80. ...daj znac czy Cie polecic ;-)
Jeszcze mam pytanie odnosnie Wloskiego. Ty chodzilas na jakis kurs? O ile pamietam to przyjechalas tez bez slowa? Ile czasu zajelo Ci zeby zapytac sie w sklepie czy gdziekolwiek ? Dzieki
Marysia, tak tak, internet stacjonarlny napewno chce, ale jak by byl amozliwosc to i w komorce by sie przydal :)
Jelsi chodzi o bank to zapytam jeszcze w pracy czy maja cos z kims podpisane dla mojej firmy moze maja jakas oferte, ja nie to nie ma problem zglosze Cie ze mnie polecilas  Szkoda ze tak daleko odemnie jestes bo moglybysmy sie kiedys spotkac  Dzieki za wszelka pomoc!
Szkoda, ze tak daleko ...w razie czego zapraszam do Rzymu w odwiedziny :-)

Wind ma swietna, moim zdaniem, oferte z internetem w komorce (pre paid). 17 euro na miesiac, 150 minut rozmow, 150 smsow i internet illimitato. Jezeli przechodzisz od innego operatora, cena jest tylko 12 euro na miesiac. Jest wiele innych ofert, ale to jest ta, ktora interesuje mnie ...wiec tylka ta pamietam dokladnie.

Internet stacjonarny - polecam infostrade. Slyszalam, ze fastweb nawet jak ma fajna oferte, to i tak jest wolny... Ale z autopsji tego nie wiem.

Co do jezyka, to ja mowilam wczesniej po wlosku. Nigdy sie tego jezyka nie uczylam, wiec ciagle robie bledy :-/ ...ale mowilam juz w Irlandii ...a nawet przed przyjazdem do Irlandii.
edytowany przez marysia2: 21 wrz 2012
Cytat: mirable
Szkoda ze tak daleko odemnie jestes

...i uwazaj na bledy ...na tym forum to absolutnie nieakceptowalne i tutaj to miernik Twojej inteligencji! ;-)
Marysia dzieki!
Co do bledow to srednio mnie interesuje co kto o mnie mysli:) Ja swoja wartosc znam :)
Zglosze sie jeszcze jak bym cos potrzebowala!
Jak sie zadomowie to zapraszam do Bresci! Nawet na weekend! Co do Rzymu to bylam w zeszlym roku tydzien na wakacjach w Rzymie wiec raczej bede zwiedzala miejsca w ktorych nie bylam, ale moze wpadne kiedys sie zapoznac :)
Cytat: mirable
Marysia dzieki!
Co do bledow to srednio mnie interesuje co kto o mnie mysli:) Ja swoja wartosc znam :)

:-) ...to byl taki zarcik ;-)
Wiem:)
Ja tez probuje pracowac w miedzy czasie (mimo ze piatek) wiec pisze szybko :)
Sorry z tym wloskim, myslalam ze gdzies przeczytalam ze tez nic nie mowilas jak przyjechalas do .it. No nic, to napewno bedzie dla mnie mega wyzwanie :)
i na pewno dasz rade :-)

...ja pracuje chyba jeszcze szybciej, bo jest piatek ...w pracy jestem z walizka, od razu ide na kurs przewodnikow po Rzymie ...i od razu jade do Toskanii ...wiec ogolnie badzo szybko wszysko ;-)

Jestem pewna, ze Ci sie spodoba :-)
wow fajnie! Jak bys kiedys potrzebowala krolika doswiadczalnego zeby wyprobowac swoje przewodnicze mozliwosci to daj znac!!! to milego weekendu i do po weekendzie :)
Milego weekendu Tobie tez zycze ...ostatnie chwile na Zielonej Wyspie! ...Ty chociaz jestes swiadoma, ze ja opuszczasz ...ja pojechalam na 3 miesiace w podroz sluzbowa do Rzymu ...i juz nie wrocilam ;-)
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 31
poprzednia |

« 

Solo italiano

»

Solo italiano