prawo włoskie - obowiązek meldunku po ślubie?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam. Mam pytanie.
Zamierzamy się pobrać w It w styczniu 2013 ale ja jeszcze do listopada 2013 mam stałą umowę o pracę w PL.
Chce sie dowiedzieć czy w związku ze ślubem muszę obowiązkowo wystąpić o residenze w It (na razie nie chcę mieć residenze) , czy np. mogę jako obywatel UE i małżonka Włocha w Comune wystąpić o soggiorno per periodi superiori ai 3 mesi żeby się zapisać do SNN by w razie co mieć ubezpieczenie zdrowotne jako żona Włocha (jak będę przebywać w iT):
http://www.meltingpot.org/articolo11336.html

Wprawdzie wloski Kodeks Cywilny przewiduje "obowiazek wspolnego zamieszkania" malzonkow, jednak jest to kwestia bardzo elastyczna i nie ma Nic wspolnego z zameldowaniem (residenza). Generalnie obowiazek meldunkowy wynika z faktu, ze mieszkasz w danym miejscu i ten fakt musi byc zarejestrowany przez gmine. Ogolne przepisy meldunkowe stanowia, ze zameldowac Sie nalezy w ciagu 20 dni od przeprowadzki, natomiast w przypadku obywateli UE zameldowanie jest obowiazkowe w przypadku pobytu powyzej 90 dni. Tak wiec powinnas Sie zameldowac Stefy, gdy zamieszkasz we Wloszech, a nie z powodu poslubienia Wlocha. Wtedy tez mozesz zarejestrowac sie w SSN.
edytowany przez deelaylah: 29 wrz 2012
Cytat: deelaylah
Tak wiec powinnas Sie zameldowac Stefy, gdy zamieszkasz we Wloszech, a nie z powodu poslubienia Wlocha. Wtedy tez mozesz zarejestrowac sie w SSN.

Tylko czy w SNN mnie zarejstrują biorąc pod uwagę tylko małżeństwo z Włochem i rejestrację pobytu powyżej 90 dni? Nie będę mieć pracy w IT i żadnych udokumentowanych dochodów w IT - podstawą ubezpieczenia zdrowotnego będzie właśnie mąż.
przeczytaj http://www.wloski.ang.pl/forum/zycie-praca-nauka/198059 to sie dowiesz ze w It zona MUSI zamieszkiwac z mezem,tak stanowi wloskie prawo..Inaczej mozeby uznali ze wyszlas za maz fikcyjnie/za pieniadze/ skoro cie nie ma, nie przebywasz itp..itd :D
Obbligo di coabitazione włoski Kodeks Cywilny
Ubezpieczenie zdrowotne http://www.wloski.ang.pl/forum/zycie-praca-nauka/189748
Baruzza, nie przejmuj sie tym, co pisze Sette, Nikt nie uzna Twojego malzenstwa za fikcyjne, nawet gdybyscie mieszkali osobno.

Co do SSN i zameldowania, jako zona obywatela Wloch masz prawo dò obydwu, bez wzgledu na to, czy pracujesz, czy nie. Tak wiec niczym sie nie martw! :)
Cytat: SettediNove
Obbligo di coabitazione włoski Kodeks Cywilny

KC ktory jest skostnialy i nie przewiduje, ze malzonkowie moga pracowac w roznych miejscach/krajach.

Deelayah - bardzo dziekuje.
oj ludzie,na oczy przejrzalam ile tu jest fikcyjnych malzenstw za pieniadze..samowolka po prostu!..tylko tak mi przyszlo do glowy..ale np juz w Angli to dokladnie sprawdzaja takie rzeczy,glownie malzenstwa obywatela EU z kims z poza Uni:D
Deelayah jakbys mi mogla jeszcze pomoc..... czy zapisujac sie do SNN moj maz w swojej pracy bedzie musial mnie zglosic, ze jestem jego moglie a carico? Troche to byloby chyba dziwne bo rozliczac sie z podatku bede w PL - tam bede pracowac i tam przez wiekszosc roku mieszkac. A moglie a carico wiaze sie tez z kwestiami podatkowymi, prawda?
Czy zapisujac sie do SNN wymagane beda jakies zmiany w dokumentach w pracy ze strony meza?
ale skoro masz prace w Pl..to masz europejskie ubezpieczenie wazne na cala EU,nie rozumiem czegos, chcesz miec dwa ubezpieczenia w EU?.....jedno z tytulu zatrudnienia w Pl i drugie w It tylko z faktu, ze jestes/zostaniesz zona Wlocha?..mysle, ze Ty jadąc do It mozesz brac za kazdym razem EKUZ.Przeciez z racji stalego zameldowania i pracy na terenie PL podlegasz pod polski SYSTEM opieki zdrowotnej.Po co ci drugi system?Wg mnie pracujesz w Pl to obejmuje cie POLSKI SYSTEM OPIEKI ZDROWOTNEJ.Przeciez ty PRACUJESZ,nie jestes w It na utrzymaniu meza i nie jestes oficjalnie w trudnej sytuacji zyciowe !Masz swoja prace w PL i po zawarciu zwiazku
malzenskiego .. ..bedziesz dalej pracowac w PL.
Wloska Panstwowa Sluzba Zdrowia SNN jest finasowana przez wszystkie osoby zamieszkujace w IT z podatkow ogolnych!Osoby przemieszczajace sie zawsze ubezpieczone w ramach USTAWODAWSTWA JEDYNEGO PANSTWA CZLONKOWSKIEGO,zasadniczo to bedzie panstwo w ktorym osoba aktywna zawodowo pracuje,lub panstwo w ktorym osoba nieaktywna zawodowo przebywa na stale
..to sa przepisy EU zabezpieczenia spolecznego na wszystkie 27 krajow EU.
Podwojnego opodatkowanie juz nie ma..o podwojnym ubezpieczeniu nie slyszalam..chyba ,ze Dee cos wyjasni..to przyda sie wszystkim
Myślę, ze Baruzzy chodzi o to, jak będzie wyglądać jej sytuacja w momencie, gdy przeprowadzi się na stale do Włoch, bo dopóki pracuje i jest ubezpieczona w Polsce, to kwestia zameldowania i rejestracji we włoskim SSN nie ma racji bytu. W Polsce wystarczy wystąpić o EKUZ na okres pobytów we Wloszech, a ewentualne wydatki poniesione na opiekę zdrowotna zostaną zwrócone przez polski NFZ.

Cytat: baruzza
Czy zapisujac sie do SNN moj maz w swojej pracy bedzie musial mnie zglosic, ze jestem jego moglie a carico? Troche to byloby chyba dziwne bo rozliczac sie z podatku bede w PL - tam bede pracowac i tam przez wiekszosc roku mieszkac. A moglie a carico wiaze sie tez z kwestiami podatkowymi, prawda?

Twój mąż, jeśli będziesz na jego utrzymaniu i jeśli jego dochody nie są zbyt wysokie, będzie miał prawo do zasiłku (assegno al nucleo familiare), dlatego będzie musiał zgłosić to pracodawcy, który będzie mu ten zasiłek wypłacał razem z pensja. Zasiłek ten odliczany jest potem od podstawy opodatkowania. Zasiłek może być pobierany również wówczas, gdy mieszkasz w Polsce, ale nie możesz być nigdzie zatrudniona, bo wtedy... nie będziesz na utrzymaniu męża.

Czy zapisujac sie do SNN wymagane beda jakies zmiany w dokumentach w pracy ze strony meza?

Nie, musisz oświadczyć (dichiarazione sostitutiva dell'atto di notorietà della vivenza a carico), ze jesteś na jego utrzymaniu, co następnie zostanie sprawdzone przez ASL.
edytowany przez deelaylah: 01 paź 2012
cos ciekawego o podatkach ..dla tych co daza do slubu ..i tych co planuja sie rozwiesc :
.......w Polsce bardziej opłaca się życie na kocią łapę albo w pojedynkę.
Jeśli rodzice dwojga dzieci dobrze zarabiają i grozi im, że wpadną w drugi próg podatkowy, to lepiej, żeby żyli w związku nieformalnym. Wówczas każde z nich może rozliczyć roczny PIT jako rodzic samotnie wychowujący dzieci. W ten sposób jego dochód zostanie podzielony na dwie osoby, a podatek będzie niższy.
Stanisław Kluza, b. szef Komisji Nadzoru Finansowego zauważa, że to o wiele większa korzyść podatkowo-finansowa niż sama ulga na dzieci, z której korzystają małżeństwa. http://www.hotmoney.pl/artykul/podatki-konkubinat-bardziej-sie-oplaca-27566
temat na czasie ze wzgledu na to ze Wlochy to kraj w ktorym najwiecej na swiecie ludzie oszukuja w podatkach...skoro legalnie nie musi sie zaplacic duzego podatku to jest rozwiazanie: ..konkubinat zamiast malzenstwa,praca w Pl,narodziny dziecka w Pl..a narzeczony wloski :D
odswiezam watek i prosze o pomoc - chodzi o uzyskanie formularza E106 (mozliwosc korzystania w IT z ubezpieczenia zdrowotnego z PL - dla osob mieszkajacych za granica a zatrudnionych w PL)
We wniosku nalezy podac miejsce zamieszkania w IT, itp. wniosek sklada sie w NFZ i potem NFZ przesyla zgode bezposrednio do wlasciwego ASL.
Ale czy to sie nie wyklucza, ze we wniosku o E106 wpisac trzeba adres wloski, ale nie ma sie jeszcze zameldowania?
Dopiero jak dostane zgode na E106 to sie zamelduje. E 106 jest po to by nie oplacac prywatnego ubezpieczenia potrzebnego do residenza.
Jak to funkcjonuje?
edytowany przez baruzza: 11 lis 2012
W przypisach do wniosku jest wyjasnione, ze to tzw. adres pobytu i dotyczy osob przenoszacych swoja dzialalnosc na okres dluzszy niz 12 miesiecy. Jezeli zaznaczysz opcje "Osoba prowadząca działalność na własny rachunek w Polsce zamieszkała w innym państwie członkowskim", punkt z adresem za granica nie powinien Cie dotyczyc. To oczywiscie moja interpretacja, mysle, ze powinnas zapytac w Twoim NFZ, jak to wyglada w Twoim przypadku. Wyjasnij, ze nie mozesz sie zameldowac we Wloszech bez przedstawienia formularza S1/E106, wiec mozesz wpisac co najwyzej adres pobytu, pod ktorym masz zamiar sie zameldowac.
Wyjasnij, ze nie mozesz sie zameldowac we Wloszech bez przedstawienia formularza S1/E106, wiec mozesz wpisac co najwyzej adres pobytu, pod ktorym masz zamiar sie zameldowac.

dzięki deelaylah :)
tak tak - adres pobytu jest jak najbardziej uznawany przez nasz NFZ :-)
Pytając o dane dot. zamieszkania (nie sprecyzowałam) chodziło mi jak do tego podejdzie strona włoska. Do ASL włoskiego dojdzie zgoda z PL, w której figurować będzie włoski adres pobytu, ale to nie będzie residenza (do otrzymania której potrzebny właśnie E106).
Nie wiem właśnie czy tu dochodzi jakieś zameldowanie tymczasowe? Jak czytałam inne posty to nie ma czegoś takiego jak zameldowanie czasowe - tylko właśnie residenza.
Czy przyszły mąż do czasu otrzymania przeze mnie E106 i residenza musi gdzieś zgłosić mój pobyt, tak by nie przyczepił się m.in ASL? (nie mówiąc o innych służbach, ale na E106 czeka się max 1 m-ąc, więc nie mam obowiązku residenza jeśłi nie przekroczę 3 m-cy)

Druk w tym przypadku dot. pracownika najemnego i nie chodzi tu o własną działalność gosp (nie wnikam tu na jakiej podstawie praca w PL a zamieszkanie i E106 za granicą, bo nie to jest istotą sprawy)
Pytając o dane dot. zamieszkania (nie sprecyzowałam) chodziło mi jak do tego podejdzie strona włoska. Do ASL włoskiego dojdzie zgoda z PL, w której figurować będzie włoski adres pobytu, ale to nie będzie residenza (do otrzymania której potrzebny właśnie E106).

To niezupelnie jest tak, ze ASL dostanie Twoj formularz E106 (S1) jedynie z polskiego NFZ - w momencie, gdy bedziesz chciala zarejestrowac sie we wloskim SSN, bedziesz musiala przedstawic kopie E106. Rejestracja w SSN nie jest podporzadkowana zameldowaniu, to dwie osobne procedury - z jednej strony masz obowiazek zameldowac sie, jesli Twoj pobyt we Wloszech przekracza 3 miesiace, z drugiej masz prawo do rejestracji w SSN, jesli spelniasz okreslone wymogi. To prawda, ze zazwyczaj ASL wymaga okazania zaswiadczenia, ze przynajmniej zlozylas wniosek o zameldowanie, ale nie jest to obowiazkowe, a urzednik w ASL i tak musi sprawdzic, czy spelniasz warunki ustawy 30/2007 (czyli sa one sprawdzane dwukrotnie, przez gmine i przez ASL). Dlatego tez nie ma znaczenia, ze podany w E106 adres nie jest na razie Twoim adresem zameldowania (jesli jeszcze go nie otrzymalas).

vNie wiem właśnie czy tu dochodzi jakieś zameldowanie tymczasowe? Jak czytałam inne posty to nie ma czegoś takiego jak zameldowanie czasowe - tylko właśnie residenza. [/quote]

Nie, we Wloszech nie ma czegos takiego jak zameldowanie tymczasowe (wprawdzie studenci, pracownicy sezonowi i pracownicy oddelegowani tymczasowo do Wloch przez zagraniczna firma zostaja wpisani do tzw. rejestru osob zameldowanych tymczasowo, ale to tylko formalnosc, ktora niczego nie zmienia).

Czy przyszły mąż do czasu otrzymania przeze mnie E106 i residenza musi gdzieś zgłosić mój pobyt, tak by nie przyczepił się m.in ASL? (nie mówiąc o innych służbach, ale na E106 czeka się max 1 m-ąc, więc nie mam obowiązku residenza jeśłi nie przekroczę 3 m-cy)

ASL ani nikt sie do Ciebie nie przyczepi, bo i o co? :) Twoj narzeczony moze zglosic na komisariacie, ze gosci Cie w swoim mieszkaniu (cessione di fabbricato), ale to dotyczy jego, nie Ciebie i nic sie nie stanie, jesli tego nie zrobi. Przed wyjazdem wez z NFZ karte EKUZ, ktora moze Ci sie przydac w razie koniecznosci skorzystania z tutejszej sluzby zdrowia, a gdy juz bedziesz miala E106, spokojnie sie zameldujesz i zarejestrujesz w SSN.
To niezupelnie jest tak, ze ASL dostanie Twoj formularz E106 (S1) jedynie z polskiego NFZ - w momencie, gdy bedziesz chciala zarejestrowac sie we wloskim SSN, bedziesz musiala przedstawic kopie E106.

deelayah ale w NFZ mi powiedzieli, że oni wysyłają E106 wyłącznie bezpośrednio do placówki ubezpieczeniowej za granicą i że ja nie otrzymam tego dokumentu (mimo, że we wniosku jesdt kilka opcji mi kazano zaznaczyć by przekazali E106 do ASL).

ps. mogę się jeszcze Ciebie o coś zapytać n aPW?
deelayah ale w NFZ mi powiedzieli, że oni wysyłają E106 wyłącznie bezpośrednio do placówki ubezpieczeniowej za granicą i że ja nie otrzymam tego dokumentu (mimo, że we wniosku jesdt kilka opcji mi kazano zaznaczyć by przekazali E106 do ASL).

Niestety plscy urzednicy nie zdaja sobie sprawy z tego, co oznacza wloska biurokracja... Nie liczylabym na to, ze w ASL odnajda gdzies formularz przeslany przez polskie NFZ, ba, prawdopodobnie nawet nie beda chcieli go szukac. Wez pod uwage, ze Ty tak naprawde dla ASL nie istniejesz - nie jestes zarejestrowana w SSN, nie masz we Wloszech zameldowania, wiec nawet nie wiedzieliby, gdzie tego E106 szukac. A co najwazniejsze, wytyczne Ministerstwa Zdrowia sa takie, by od osob takich jak Ty wymagac zaswiadczenia, ze zlozyly wniosek o zameldowanie (opcjonalnie) oraz wlasnie formularza E106, wiec jesli pojawisz sie w ASL bez formularza, to prawdopodobnie nie beda chcieli nawet z Toba rozmawiac. Na Twoim miejscu zrobilabym wszystko, by jednak kopie formularza miec.

ps. mogę się jeszcze Ciebie o coś zapytać n aPW?

Jasne, pisz na maila: [email] (nie sprawdzam wiadomosci prywatnych na forum, bo raczej nie wchodze tu codziennie).
edytowany przez deelaylah: 11 lis 2012
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa