Cytat: baruzza
Pytając o dane dot. zamieszkania (nie sprecyzowałam) chodziło mi jak do tego podejdzie strona włoska. Do ASL włoskiego dojdzie zgoda z PL, w której figurować będzie włoski adres pobytu, ale to nie będzie residenza (do otrzymania której potrzebny właśnie E106).
To niezupelnie jest tak, ze ASL dostanie Twoj formularz E106 (S1) jedynie z polskiego NFZ - w momencie, gdy bedziesz chciala zarejestrowac sie we wloskim SSN, bedziesz musiala przedstawic kopie E106. Rejestracja w SSN nie jest podporzadkowana zameldowaniu, to dwie osobne procedury - z jednej strony masz obowiazek zameldowac sie, jesli Twoj pobyt we Wloszech przekracza 3 miesiace, z drugiej masz prawo do rejestracji w SSN, jesli spelniasz okreslone wymogi. To prawda, ze zazwyczaj ASL wymaga okazania zaswiadczenia, ze przynajmniej zlozylas wniosek o zameldowanie, ale nie jest to obowiazkowe, a urzednik w ASL i tak musi sprawdzic, czy spelniasz warunki ustawy 30/2007 (czyli sa one sprawdzane dwukrotnie, przez gmine i przez ASL). Dlatego tez nie ma znaczenia, ze podany w E106 adres nie jest na razie Twoim adresem zameldowania (jesli jeszcze go nie otrzymalas).
vNie wiem właśnie czy tu dochodzi jakieś zameldowanie tymczasowe? Jak czytałam inne posty to nie ma czegoś takiego jak zameldowanie czasowe - tylko właśnie residenza. [/quote]
Nie, we Wloszech nie ma czegos takiego jak zameldowanie tymczasowe (wprawdzie studenci, pracownicy sezonowi i pracownicy oddelegowani tymczasowo do Wloch przez zagraniczna firma zostaja wpisani do tzw. rejestru osob zameldowanych tymczasowo, ale to tylko formalnosc, ktora niczego nie zmienia).
Cytat: baruzza
Czy przyszły mąż do czasu otrzymania przeze mnie E106 i residenza musi gdzieś zgłosić mój pobyt, tak by nie przyczepił się m.in ASL? (nie mówiąc o innych służbach, ale na E106 czeka się max 1 m-ąc, więc nie mam obowiązku residenza jeśłi nie przekroczę 3 m-cy)
ASL ani nikt sie do Ciebie nie przyczepi, bo i o co? :) Twoj narzeczony moze zglosic na komisariacie, ze gosci Cie w swoim mieszkaniu (cessione di fabbricato), ale to dotyczy jego, nie Ciebie i nic sie nie stanie, jesli tego nie zrobi. Przed wyjazdem wez z NFZ karte EKUZ, ktora moze Ci sie przydac w razie koniecznosci skorzystania z tutejszej sluzby zdrowia, a gdy juz bedziesz miala E106, spokojnie sie zameldujesz i zarejestrujesz w SSN.