jak wymawiac ?

Temat przeniesiony do archwium.
jak sie powinno poprawnie wymawiac skrot ASL ... moze pytanie glupie ,ale ostatnio slyszalam taka jedna Pania ,ktosa to dosc dziwnie wymawiala i niektorzy nie rozumieli o co jej chodzi O.o ?

ASL - aZYl czy aSYL... ?
aSseL
;D
W moim regionie (Umbria) wymawia sie Àzle, z akcentem na A, przy czym ostania litera nie jest wymawiana czysto jak nasze e tylko jakby "splaszczone" e. Trudno wytlumaczyc wymowe "opisowo", trzeba ja uslyszec. Najlepiej idz do ASL i zapytaj jak oni to wymawiaja. Czesto tak robilam i nadal robie , kiedy mam watpliwosci co do wymowy. Nie wstydze sie zapytac.
emiliape, gdzie dokladnie mieszkasz? Bo ja tez z Umbrii (kolo Orvieto). Potwierdzam u nas tez sie mowi Azl.
Mieszkam niedaleko Foligno. Niedawno bylam w Twoich stronach, zrobilam sobie wycieczke do Bagnoregio. Pieknie tam!
Kurcze nie znam Bagnoregio, co ze mnie za umbryjka:( W Twoim miescie bylam jakies dwa razy, tez jest ladne::))
Wstyd sie przyznac ale ja tez Bagnoregio nie poznalam. Do samego miasta prowadzi wysoki most nad przepascia. Weszlam na niego i doszlam tylko do polowy. Dalej nie bylam w stanie zrobic kroku, strach, lek przestrzeni, zablokowal minie. Ledwo udalo mi sie zejsc ale obiecalam sobie, ze musze jeszcze raz sprobowac. Musze!!!
Warto sie jednak tam wybrac. Widoki niezapomniane.
Temat przeniesiony do archwium.

Zostaw uwagę