Nowe przepisy: Rozwiązanie umowy o pracę

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 35
poprzednia |
Zgodnie z ustawą 92/12 Reformy Pracy z dnia 18/07/2012 r. weszły w życie nowe przepisy rozwiązywania umowy o pracę przez pracownika, które mają zapobiec powszechnej praktyce podpisywania wniosku o rozwiązanie umowy o pracę bez konkretnej daty, już w momencie zatrudnienia pracownika.

Według nowych przepisów nie wystarczy już zwykłe wypowiedzenie pisemne przedłożone pracodawcy, nawet jeśli zostanie ono wysłane listem poleconym.

Aby rozwiązać umowę o pracę:
1. Pracownik musi osobiście potwierdzić pisemny wniosek o rozwiązanie umowy o pracę w jednym z poniższych urzędów:
- Lokalnym Urzędzie Pracy (Direzione Territoriale del Lavoro),
- Agencji Zatrudnienia (Centro per l’Impiego),
- w siedzibie wyznaczonej przez CCNL (contratto collettivo nazionale di lavoro – układ zbiorowy pracy).

2. Pracownik przedkłada pracodawcy pisemny wniosek o rozwiązanie umowy o pracę, a następnie pracodawca powiadamia o tym telematycznie Agencję Zatrudnienia - Centro impiego (poprzez tzw. „C.o.” - comunicazioni obligatorie on line – obowiązkowe komunikaty online), a następnie w ciągu 30 dni (pod rygorem nieważności) zwraca się do pracownika, aby to potwierdził w jednym z poniższych urzędów:

- Lokalnym Urzędzie Pracy (Dtl - Direzione Territoriale del Lavoro),
- Agencji Zatrudnienia (CPI - Centro per l’Impiego),
- w siedzibie wyznaczonej przez CCNL (contratto collettivo nazionale di lavoro – układ zbiorowy pracy),
lub podpisał komunikat telematycznie poprzez „C.o.”.

Jeśli pracodawca nie zwróci się do pracownika o takie potwierdzenie, rozwiązanie umowy o pracę uznaje się za nieważne. Od momentu otrzymania prośby o urzędowe potwierdzenie wniosku o rozwiązanie umowy pracownik ma 7 dni na podpisanie komunikatu „C.o.” i rozwiązanie stosunku pracy.
Pracownik ma jeszcze możliwość zgłoszenia sprzeciwu, składając jednocześnie wniosek o cofnięcie wypowiedzenia umowy o pracę. Jeśli tego nie uczyni, wniosek o rozwiązanie umowy o pracę uznaje się w pełni za ważny.
http://www.naszswiat.net/poradniki/poradniki/5246-nowe-przepisy-rozwizanie-umowy-o-prac.html
mam pytanie do Deelayah..dzis jedna pani badante zapytala sie mnie czy to rowniez jej dotyczy,poniewaz rozwiazuje swoja umowe o prace,jest przemeczona i chce wroci do Polski...czy owo prawo dotyczy pracownikow zakladow pracy ,firm,czy rowniez badante ma biegac do tych urzedow?
Badante to pracownik na umowę o prace, wiec tez musi "biegać do tych urzędów". ;)
Kaja O9.. podciagam ci
Delayah (albo ktokolwiek inny) wiesz moze cos na temat liquidacione. Dowiedzialam sie z eu mnie w pracy nawet jak sie sama zwiolnie i splnie warunki czyli 3 miesieczne wypowiedzenie nalezy mi sie liquidacione ( nie wem jak to sie pisze). Mam zagwarantowane na papierze ze mam ciaglosc pracy i wszystkie lata w firmie mi sie licza do odprawy. Nie wiem czy to jest to samo. Jets jakis okres ktory musze tu przepracowac zeby dostac leglanie liquidacione czy moge odejsc kiedy chce? I czy ta ciaglosc pracy jest zagwarantowana prawnie? Dzieki
TFR (tzw. liqidazione) to kwota, ktora odciaga sie co miesiac od wyplaty (na rok wychodzi mniej wiecej wysokosc miesiecznego wynagrodzenia). To sa pieniadze, ktore "odkladasz" i naleza Ci sie bez wzgledu na to czy sie sama zwolniasz czy zostajesz zwolniona. Z ostatnia busta paga pracodawca pownien Ci wyplacic to, co odlozylas w czasie pracy u niego (+ czesc trzynastki/czternastki, ferie niewykorzystane itp.).
Male sprostowanie ...nie odciaga sie od wyplaty, tylko pracodawca odklada to dla Ciebie. Jest to koszt pracodawcy, a nie odciagniecie od Twojej wyplaty.

Jest to okolo jedna pensja rocznie. Dokladnie pensja/13,5 - 0,5% z imponibile previdenziale. *

Jezeli w danym miesiacu pracowalas wiecej niz 15 dni, do oblicznenia TFR bierze sie cala Twoja wyplate brutto, jezeli mniej, to nie bierze sie nic.

Absolutnie ciaglosc pracy nie ma tu zadnego znaczenia. Nawet jak pracujesz miesiac, nalezy ci sie TFR.

*imponibile previdenziale - kwota, z ktorej oblicza sie skladki INPS.

TFR ma tez opodatkowanie osobne, czyli nie placisz podatkow tak jak z Twojej normalnej placy.

edytowany przez marysia2: 25 sty 2013
Ale pytam czy mi zaplaca za calosc? tzn za 6 lat czy nie?
...nie, zaplaca Ci dokladnie za te miesiace, ktore pracowalas we Wloszech. Odkladaja to dla Ciebie co miesiac, od kiedy pracujesz we Wloszech.
edytowany przez marysia2: 25 sty 2013
Ale jak miz agwarantowali ciaglosc i redudancy to nie uwzglednia mi tego?
TFR jest takze za trzynastke i czternastke.
Nie rozumiem
Cytat: mirable
Ale jak miz agwarantowali ciaglosc i redudancy to nie uwzglednia mi tego?

A jak Ty rozumiesz ciaglosc? ...moze moga Ci dac pismo, ze pracujesz od 6 lat ...ale nie TFR.

Moze moga to uwzglednic przy zwalnianiu, i dac wieksze incentivo esodo - rodzaj zaplaty, ktora pracodawca moze dac ...i to moze zalezec od lat pracy, ale nie jest to uregulowane prawnie. Niektorzy daja dwa lata wyplat, niektorzy 5 miesiecy ...ale to glownie, gdy likwiduja miejsce pracy, a przy zwalnianiu sie pracownika.

Wi Irlandii to sie nazywa redudancy. mam to zagwarantowane ze jak odejde z firmy to beda mnie traktowali tak jak bym pracowala 6 lat a nie kilka miesiecy ( na dzisiejszy dzien). To moze i to liquidacione mi zaplaca za 6 lat?
Mirable ...w 2012 roku przenioslo sie do mnie do firmy kilka osob ze Szwajcarii (pomijajc juz moj wlasny przyklad - z Irlandii) i tez byla zapewniona ciaglosc pracy.
Jedyne znaczenie jakie ta ciaglosc mogla miec ...ze firma napisze, ze pracuja od 6 lat ...i np idac do banku, aby wziac kredyt, bank moze zobaczyc: ...o pracuja od 6 lat... i tyle. Jezeli beda likwidowac ich miejsca pracy ...to moze miec wplyw na inna zaplate, 'wyjsciowa' ...nie wiem jak to przetlumaczyc. ...ale to nie jest regulowane prawnie.
Wi Irlandii to sie nazywa redudancy. mam to zagwarantowane ze jak odejde z firmy to beda mnie traktowali tak jak bym pracowala 6 lat a nie kilka miesiecy ( na dzisiejszy dzien). To moze i to liquidacione mi zaplaca za 6 lat?

Jestem pewna, ze nie. I nie sadze, zebym sie mylila ...niestety...
To po co mi zagwarantowali te ciaglosc? Bo podkreslali to kilka razy jak dostalam umowe
To po co mi zagwarantowali te ciaglosc? Bo podkreslali to kilka razy jak dostalam umowe

...bo we Wloszech ...istotne jest, zeby moc powiedziec 'pracuje od 6 lat w tej samej firmie' ?!
Zapytaj w HR ...i napisz prosze ...jestem ciekawa ...choc pewna, ze sie nie myle. ...ale zawsze pamietam: errare humanum est ;-)
Mirable, jeśli chodzi o liquidazione (inaczej TRF), to - jak już Ci dziewczyny wyjaśniły - nie ma znaczenia, jak długo pracujesz w danej firmie, wiec ciągłość zatrudnienia ma się do tego jak piernik do wiatraka. Ta odprawa Ci się należy bez względu na okres zatrudnienia w firmie i już.

Z tego, co wiem, "redundancy" oznacza w Irlandii zwolnienie cie z pracy przez pracodawce, wiec może chodzi Ci o to, czy dzięki temu, ze firma zapewnia Ci sześcioletnia ciągłość zatrudnienia, będziesz miała prawo do zasiłku dla bezrobotnych (redundancy payments)? Zasady obowiązujące we Wloszech są inne niż w Irlandii, ma znaczenie nie tyle ciągłość zatrudnienia, co ilość składek opłaconych w ostatnich dwóch latach (52 tygodnie) - szczerze mówiąc, trudno jest mi wyobrazić sobie, ze Twój pracodawca opłacił Ci składki 6 lat wstecz (to jest raczej niemożliwe)...
D: dokladnie tak.
Kurna nie moge sie opytac w HR. nIe mam gdzie;/ Myslalam ze mi zaplaca za te wszystkie lata skoro to jedna firma. Musz epomyslec kogo by tu zapytac i jak to zrobic. Problem ze Hr sklada sie z 4 osob , jak zapytam jedna to szyscy beda wiedziec.
Jestem tego samego zdania, co Dee... Redundancy to zupelnie inna bajka... Obliczaja je na podstawie wieku, lat pracy, wysokosci zarobkow itp. TFR to pieniadze, ktore "odkladasz" i na koniec Ci je oddaja. Ok, fizycznie je odklada pracodawca, ale to czesc Twojego brutto (jak podatek dochodowy, ktory placi za Ciebie pracodawca). Do konca lutego firma powinna dac Ci CUD i z tylu jest kwota TFR.
P.S. We wloskiej siedzibie znaja irlandzkie przeppisy? Jesli nie, to moze lepiej spytac HR w "firmie-matce"?
P.P.S. Jak podpisywalas umowe, to pytali, co chcesz zrobic z TFR? (zostawic w firmie lub w funduszu emerytalnym)
edytowany przez Paola81: 25 sty 2013
Paola: Tak pytali o cos czy chce zostawic w firmie czy w jakims funduszu. I nawet podjelam jakas decyzje ale nie wiem jaka, oni podjeli raczej za mnie :) Myslalam ze to bylo oemeryture ale teraz mysle ze to chyba jednak o to liquidacione. Z emerytura mialam troche zamieszanie bo w Irlandii oprocz panstwowej, takiej zwykle skladkim odkladalam na prywatna i chcialam to przeniesc. Zapytali o rade w Deloitte i im odpowiedzieli ze sie nie da. Wiec to zostalo w Irlandii i jak uzyskam wiek emerytalny to mi sie bedzie nalezalo stamtad , chyba. Czyli reasumujac: odkladam co miesiac na likwidacje i jak bym odeszla np po roku to dadza mi za to wyplate + 13 tak?
Przepraszam ze brak odpowiednich terminow ale sie poprostu nie znam :)
Paola, firma matka jest USA to nie sadze zeby tam mieli jakiekolwiek pojecie,z reszta to nie takie proste.....
A jeszcze jedno...oddadza mi podatek za zeszly rok skoro przepracowalam tylko 3 miesiace???

Dzieki dziewczyny :)
Tak pytali o cos czy chce zostawic w firmie czy w jakims funduszu. I nawet podjelam jakas decyzje ale nie wiem jaka

:)))))))))))))))))))))))))))))))))))) Rozwalilas mnie!!!

Wg mnie bardziej oplaca sie zostawic w funduszu emerytalnym (fondo chiuso of course!), ale w Twoim przypadku (czyli czasowe przeniesienie) to, oczywiscie, nie ma sensu :) Wiec mam nadzieje, ze doradzili Ci, zeby zostawic w firmie.

Czyli reasumujac: odkladam co miesiac na likwidacje i jak bym odeszla np po roku to dadza mi za to wyplate + 13 tak

Powinni dac Ci TFR (liquidazione) za ten rok [(suma rocznych zarobkow*, wlacznie z 13 i 14)/13,5], trzynastke i czternastke* (jesli Twoj kontrakt przewiduje 14°), ferie niewykorzystane*.

*proporcjonalnie do przepracownaych miesiecy, jesli pracowalas krocej niz rok

Paola, firma matka jest USA to nie sadze zeby tam mieli jakiekolwiek pojecie

A no tak... Ale od poczatku pracowalas dla irlandzkiego oddzialu na irlandzkich zasadach? Co Ci powiedzieli przed wyjazdem? Boh, nie wiem kogo spytac :)

oddadza mi podatek za zeszly rok skoro przepracowalam tylko 3 miesiace

Trudno powiedziec. Zalezy od tego, co zrobili po drodze (jakie detrazioni, aliquote, czy zrobili jakies conguaglio w ostatniej busta paga ecc.)... Musisz poczekac na CUD (wtedy bede umiala Ci odpowiedziec ze 100% pewnoscia)...
edytowany przez Paola81: 26 sty 2013
Cytat: Paola81
Jestem tego samego zdania, co Dee... Redundancy to zupelnie inna bajka... Obliczaja je na podstawie wieku, lat pracy, wysokosci zarobkow itp. TFR to pieniadze, ktore "odkladasz" i na koniec Ci je oddaja. Ok, fizycznie je odklada pracodawca, ale to czesc Twojego brutto (jak podatek dochodowy, ktory placi za Ciebie pracodawca). Do konca lutego firma powinna dac Ci CUD i z tylu jest kwota TFR.

To nie jest czesc Twojego brutto. To jest dodatkowo.
Dzieki dziewczyny!!! Nie pozostaje mi nic innego jak nadal blagac o zwolnienie!!
Marysia: Welcome back :*
Cytat: marysia2
Cytat: Paola81
to czesc Twojego brutto

To nie jest czesc Twojego brutto. To jest dodatkowo.

Oj tam, oj tam, czepiasz sie szczegolow ;))))))))))))) Chodzilo o to, zeby wyjasnic w jak najprostszy sposob. Stad pewne skroty myslowe... :D

Ale na swoja obrone zacytuje encyklopedie Treccani:
La cosiddetta liquidazione che secondo la legge (art. 2120 c.c.) deve essere erogata ai lavoratori subordinati al momento della cessazione del rapporto di lavoro; il suo scopo è quello di aiutare il lavoratore a superare le difficoltà economiche connesse al venir meno della retribuzione. Tale emolumento è parte della retribuzione lorda del lavoratore, pur non essendo immediatamente a sua disposizione.
i wikipedie:
È parte integrante del salario lordo, ma non disponibile immediatamente: si tratta di un salario differito, del quale è proprietario il singolo lavoratore, che il datore di lavoro trattiene e di cui è responsabile, con il compito di reinvestirlo all'interno dell'azienda.

Linki:
http://it.wikipedia.org/wiki/Trattamento_di_fine_rapporto
http://www.treccani.it/enciclopedia/trattamento-di-fine-rapporto-diritto-del-lavoro/
odswiezam
http://www.wloski.ang.pl/forum/zycie-praca-nauka/219170#post1380464
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 35
poprzednia |

« 

Życie, praca, nauka