urodzenie dziecka w PL i jego rejestracja w ambasadzie włoskiej

Temat przeniesiony do archwium.
Pilnie potrzebuję odpowiedzi na następujące pytanie - w przypadku urodzenia dziecka w PL i po jego zarejestrowaniu w usc co należy zrobić by szybko otrzymałć paszport włoski? Po urodzeniu nie chcemy czekać 2 m-ce na wszystkie wymagane dokumenty polskie by wylecieć do IT (poród w PL, ojciec dziecka Włoch mieszkający w IT) - nadanie pesel, dowód osobisty. Czy w ambasadzie wydadzą na podstawie aktu urodzenia paszport włoski by można wcześniej wylecieć z maluszkiem do Włoch?
Dzwon!
Tel.: +48 22 826 34 71
http://www.ambvarsavia.esteri.it/
pl. Dąbrowskiego 6, [tel]Warszawa
[email]
nie bedzie to takie latwe ,bo dziecko urodzone w polsce matka polka bedzie mialo obywatelstwo polskie
Dziecko rodziców, z których jedno jest obywatelem polskim, drugie zaś obywatelem innego państwa, nabywa przez urodzenie obywatelstwo polskie. ...niezaleznie gdzie sie rodzi czy w It czy w PL
Filonka twoj maz musi isc zglosic do wloskiego USC urodzenie dziecka w It i z ta chwila dziecko zostaje obywatelem wloskim a urzednik sporzadza akt urodzenia.Wasze dziecko ma pochodzenie MALZENSKIE.Status dziecka małżeńskiego uzyskuje się automatycznie od urodzenia, jeżeli rodzice dziecka pozostają ze sobą w związku małżeńskim (art. 232 kc.)Dziecko małżeńskie nosi w It nazwisko tylko ojca
Filonka.. 1.Gratulacje dla mlodej mamy ...2.Dziecko do 2 miesiaca zycia nie moze latac samolotem! uklad odechowy,uklad krazenia nie jest jescze gotowy na to. JEST ZA SLABY..dziecko do 2 mies zycia jest bardzo poddatne na infekcje/a samolot pelen roznych ludzi z masa roznych infekcji..szczegolnie o tej porze roku Za duze ryzyko..Cos za cos.:D...Porozmawiaj z pediatra powie ci to samo co ja!
bardzo fajny post dla mlodych mamusiek http://www.wloski.ang.pl/forum/cafeitalia/177749
Co za glupoty wypisujesz , SettediNove, . ja jestem polka maz jest wlochem dziecko nasze urodzilo sie we wloszech i ma obywatelstwo automatycznie wloskie.
valeria ,nie doczytals..jak widzisz dzicko urodzilo sie wPL..wiec odrazu ma obywatel wloskie..a wloski tatus musi najpirw sie DOWIEDZIEC ze dziecko jest juz na swiecie woczasidzie zglosic fakt urodzenia swgo dziecka do comune nadajc mu imie.wyrabiajac tym samym akt urodzenia....Przeciez Comune sie nie domysli ze gdzies w dalekim kraju urodzilo sie dziecko ze zwiazku wlosko polskiego..poza tym obywatelstwo tego dziecka nie bylo tematem postu..tylko szybkie wyrobienie dokumentow...ja optowalam ze bedzie szybciej wyrobic polskie ..nie zrozumialas mnie...ale malenstwo nie moze latac do 2 mies zycia wiec i ojciec bedzie mail czas na wyrobienie dokumentow...
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Solo italiano

»

Życie, praca, nauka