Kupno i sprzedaz auta we Wloszech.

Temat przeniesiony do archwium.
Witam.mam pytanie:czy ktos moze mi powiedziec jak wyglada sytuacja we Wloszech jesli chodzi o kupno samochodu uzywanego od osoby prywatnej?Chodzi mi konkretnie o te oplate w kwocie 400 euro ktora podobno nalezy uiscic w momencie rejestracji samochodu w urzedzie na swoje nazwisko.Oraz czy wie ktos moze o taniej ubezpieczalni we Wloszech ktora ubezpiecza samochody.Chodzi mi o to jakie sa ceny oplat za ubezpieczenia aut.Bede wdzieczna za odpowiedz. P.S.Czy ktos zna jakas popularna strone internetowa we Wloszech gdzie mozna kupic i sprzedac auto? (taki odpowiednik allegro) Pozdrawiam Kate
witam.ja kupilam samochod od prywatnej osoby 2 lata temu i za rejestracje na mnie zaplacilam 240e plus ubezpieczenie za pol roku 750e a rocznie 1500e.wszystko zalezy w jakim regionie mieszkasz,ja jestem w puglia a tutaj jest duzo wypadkow ustawianych i sa wysokie oplaty za ubezpieczenie.pierwszy rok mialam samochod ubezpieczony w TORO ale mi podniesli o 130e za pol roku wiec sie przenioslam do AXA i jak narazie wszystko jest ok.jak ja sie rozgladalam za samochodem i bylam w komisie to oni powiedzieli ze rejestracje biora na siebie ale ci zaznaczam ze moze zalezy od rejonu.no coz na sam koniec samochod kupilam od prywatnego.pamietaj tez o jednym ze oplata za ubezpieczenie zalezy od wielu czynnikow:od pojemnosci silnika,jaki ma rok produkcji samochod i przede wszystkim ile masz czasu prawojazdy bo tutaj zaczyna sie od klasy 14 i co roku zmniejsza sie.daj znac jak sie cos dowiesz,milego dnia.
Wielkie dzieki , mnie chodzi o to < Sprzedaje auto za kwote 400 euro i ktos placi mi te 400 euro czy do tego dochodzi jakas oplata ktora kupujacy musi mi uiscic czy to juz jest wszystko .Dalej on musi przejerestrowac samochod na sibie i poniesc odpowiednie koszty Tak Czy Ja dobrze to rozumiem ?
a wiec jesli ty jestes sprzedajacym i sprzedajesz auto za 400e to tylko to ci sie nalezy a kupujacy bierze na siebie koszty przerejestrowania i ubezpieczenia.
Strona dosc fajna www.vendo-auto-usate.com lub poprostu na eBay annunci poogladaj sobie.Jesli chcesz kupic samochod najlepiej po znajomosci. Jesli chodzi o ta kwote Passaggio di propieta tu masz troche info http://www.aci.it/i-servizi/guide-utili/guida-pratiche-auto/passaggio-di-proprieta.html
ogolnie rzecz biorac ciebie interesuje jedynie umowa i nic wiecej przy sprzedazy auta.Przy kupnie roznie to bywa w zaleznosci gdzie chcesz zarejestrowac samochod w polsce czy zagranicy.Jesli chodzi o ubezpieczenie, fakt Toro to wielka kiszka wg mnie i nic wiecej. Ja osobiscie w lutym przechodze do Generali przy przejsciu z innej agencji(poza Toro) otrzymuje 30% znizki na nowa polise+100euro znizki jesli posiadasz prawo jazdy wloskie i jedynie ty bedziesz go prowadzic(prawo jazdy jest skanowane)nie pamietam jak nazywala sie ta ulga.Ogolnie przeszedlem z toro i juz na wstepie zaoszczedzilem 100euro bez pozostalych znizek.Od 1 stycznia 2013 dodatkowo nie musisz wysylac wypowiedzenia.Ja osobiscie mysle ze najlepiej zalatwic sobie ubezpieczenie pytajac znajomych (nie tylko jednego)... pozdr
Carla80 oraz Banano,serdecznie dziekuje za odpisanie na moje pytania.Pozdrawiam Kate
nie ma za co.banano tak owszem toro to wielka kiszka ale ja nie wiedzialam o tym a teraz zostalo mi polecone axa przez szefa mojego meza i nie narzekam i po obnizeniu klasy nawet mi nie podwyzszyli tak jak w toro.pozdrawiam
Mam pytanko:Czy ta oplata w momencie zakupu samochodu PASSAGIO w kazdej czesci Wloch jest taka sama?Bo np.w rejonie Rimini wynosi ona 400 euro.Serdecznie dziekuje za odpowiedz
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Życie, praca, nauka