Ja nie mam zamiaru dzwonic do zadnego dziennikarzyny, ale jednak ustosunkuje sie do tego artykulu, bo moze wprowadzil kogos w blad...
Cytat: SettediNove
Włoskie prawo podatkowe przewiduje także przypadki, kiedy podatnik nie jest zobowiązany do składania deklaracji rocznej.
To chyba jedyne prawdziwe zdanie w tym artykule... :D
Chodzi tu jednak tylko o pracowników, którzy w przeciągu roku nie przekroczyli ustalonego progu. W ubiegłym roku podatkowym wszyscy pracownicy, również osoby zatrudnione w charakterze colf i badanti, których dochody nie przekroczyły kwoty 8.000 euro nie muszą rozliczać się z włoskim fiskusem.
To, bardzo prosze, niech "sztandarowy polski dwutygodnik we Wloszech" mi powie co mam zrobic jesli w 2012 zarobilam 8000 euro, ale pracowalam tylko 2 miesiace. Tez nie musze sie rozliczac?
UWAGA: Wszyscy pracownicy, którzy przekroczyli próg 8.000 euro muszą złożyć deklarację podatkową. W przypadku niedopełnienia tego obowiązku osobom tym grozi kara pieniężna. Podatnikowi, który nie złożył deklaracji podatkowej, a którego dochody przekraczają ustaloną przez prawo stawkę (około 60.000 euro), grozi kara pozbawienia wolności.
A jesli zarobilam 100.000 euro, ale pracowalam 365 dni u jednego pracodawcy, ktory odciagnal odpowiednia kwote podatku, zaplacil addizionali i nie mam zadnych innych dochodow, to tez MUSZE sie rozliczyc???
Sette, jak chcesz, to mozesz osobiscie zadac te pytania autorowi artykulu. Oczywiscie, to tylko propozycja/zartobliwa prowokacja (zebys mi pozniej nie mowila, ze Toba manipuluje czy kaze Ci cos robic wbrew Twojej woli) :D
Kiedy nie trzeba skladac deklaracji podatkowej:
- jesli posiada sie tylko fabbricati non locati (abitazione principale, seconde case itp.)
- jesli posiada sie tylko dochod z pracy, emerytury, co.co.co. lub a progetto (plus ew. fabbricati non locati) i nie jest sie "a debito" z trattenute i addizionali
- redditi esenti (np. emerytury socjalne, nieektore stypendia naukowe, emerytury wojenne, renty inwalidzkie, rendite inail itd.)
- redditi soggetti ad imposta sostitutiva (np. obligacje skarbu pnastwa)
- redditi soggetti a ritenuta alla fonte a titolo di imposta (np. oprocentowanie kont, domokrazcy itd.)
Jesli chodzi o limity dochodu to sa one nastepujace:
- 8000 euro dla osoby, ktora ma dochod z pracy* plus inne dochody
- 7500 euro dla emerytow* (plus inne dochody)
- 7500 euro emerytury* i 185,92 euro dochodu z terenow
- 7750 euro dla emerytow* powyzej 75 roku zycia plus inne dochody
*okres pracy lub emerytury NIE MOZE byc nizszy niz 365 dni
- 500 euro dochodu tylko z nieruchomosci
- 7500 euro alimentow od ex-malzonka
- 4800 redditi assimilati al lavoro dipendente per i quali la detrazione non è rapportata al periodo (czyli np. lavori occasionali, attività intramuraria itd.)
- 28.158,28 euro z attività sportiva dilettantistica
Ogolnie rzecz biorac, zeby nie musiec skladac zeznania podatkowego nasze debito nie moze byc wyzsze niz 10,33 euro, czyli:
podatek brutto
- detrazioni (odpisy od podatku np. z pracy/emerytury, na czlonkow rodziny)
- ritenute (podatek, ktory zaplacil za nas pracodawca)
= lub < niz 10,33 euro
Sorry, ale niektore zwroty napisalam po wlosku, bo albo nie ma sensu tlumaczyc ich doslownie, albo tlumaczenie nie istnieje (bynajmniej ja go nie znam ;)...