Obywatelstwo wloskie

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 48
poprzednia |
Mieszkam we Wloszech od maja 2005(pobyt dla turystow) legalnie na stala umowe o prace od 2007.Od 2007 roku posiadam tez udokumentowane nieprzerwane zameldowanie cud itd.
Moje Pytanie.
Czy wg. was wracajac do Polski jest sens robic podwojne obywatelstwo? Po jakim czasie od zlozeniu wniosku do prefettura otrzymuje sie papier do comune po odbior ? jakie kontrole w miedzyczasie sa dokonywane jesli takowe sa i tym samym czy musze siedziec tu pracujac z zameldowaniem ? Jak wyglada sprawa po otrzymaniu obywatelstwa, czy mozna wyjechc z wloch czy tez jest jakis okres w ktorym nadal trzeba dostarczac CUD itp.

oczywiscie wniosek jest z 4 anni di residenza legale, per il cittadino di uno stato UE

Poprosilbym o odpowiedz osoby ktore przechodzily przez to w roku 2011/2012 jesli jeszcze czekaja rowniez moga sie wypowiedziec o swoim doswiadczeniu i odczuciach.
edytowany przez Banano: 28 sty 2013
skladasz podanie o obywatelstwo a w miedzy czasie zyjesz swoim zyciem i mozesz robic co chcesz, nie jestes tu wiezniem :) na odpowiedz czeka sie ok 2 lat, ale ostatnio mowia ze nawet i dluzej.
zyjesz swoim zyciem, ale pozostajac tu zameldowanym bo inaczej po co ci obywaltelstwo jak ne zamierzasz tu mieszkac? zerknij sobie na ta strone:
http://www.agenziahelpservice.it/cittadinanza-menu-principale/370.html

Quale è l'iter della procedura?

La Prefettura di competenza, dopo il ricevimento del rapporto dalla Questura, provvede all'invio della domanda al Ministero dell'Interno, il quale chiede il parere del Consiglio di Stato. In caso questo parere fosse favorevole, il Ministero provvede ad emanare il decreto di concessione che deve essere firmato dal Presidente della Repubblica, dopo di che questo decreto viene trasmesso alla Prefettura che provvede a consegnarla al Comune di residenza. Il cittadino straniero al quale è stata concessa la cittadinanza ha 6 mesi di tempo dalla notifica del decreto per prestare giuramento presso il Comune di residenza.

Tempi di attesa

Il termine per la definizione del procedimento è di 730 gg. dalla data di presentazione della domanda corredata della documentazione regolare e completa, anche se in prassi i tempi di attesa si aggirano intorno a 5 anni.

edytowany przez bombolona: 29 sty 2013
wmoim rozumowaniu...rzecz zawsze dotyczy pieniedzy.....jako obywateleka wloska bedziesz tylko produktem do placenia wloskich podatkow..jak ta nie zamieszkajaca tu ..do czestszych kontroli fiskalnych..w sumie obywatelsto wloskie daje wiecej panstwu praw do obywatela niz obywatelowi od wloskiego panstwa.
Ludzie czesto nie sa tego swiadomi,ale tak jest w rzeczywistosci
Cytat: SettediNove
.jako obywateleka wloska bedziesz tylko produktem do placenia wloskich podatkow..

Mozesz rozwinac te mysl?
Na czym wg Ciebie polega roznica w praceniu podatkow miedzy residente (powyzje 6 misiecy) a cittadino?
edytowany przez Paola81: 29 sty 2013
http://pit.wieszjak.pl/dochody-zagraniczne/296775,Jak-rozliczyc-PIT-od-dochodow-uzyskanych-we-Wloszech.html
Ale co ma do tego cittadinanza?
Paola to ty jestes od finansow jak jako ta co czyta prase oglada filmy..wiem ze podatki placi sie wtym kraju wkroym sie przepywa przez wieksze czesc roku..historie osob z pierwszych stron gazt..slawnemu tenisiscie obliczyli ze byl w kraju o2 dni dluzej w kraju w ktorym posiada 1 obywatelstwo niz w tym drugim gdzie sa nizsze podatki.... itp ..jest juz zmeczona..spac mi sie chce Wiadomo ze PL sa nisze niz wIT...WLASNIE TO mialam na wzgledzie..taka rezydenture
Napewno w Angli jest inne prawo..o tu by Marysia 2 wiedziala jak jest
http://londynek.net/ukipedia/article?jdnews_id=2544850&cat_id=119
Jak jest wIT to ty najlepeij wiesz..i wiesz i inni wiedza ze Wlosi ciagle zmieniaj,podwyzszaja podatki..bo maja olbrzymie dlugie do splacenia--Dlug Publiczny,ktory rosnie i rosnie
Dług publiczny - 120,5 proc. PKB
Bezrobocie - 9 proc.
Dług publiczny IT nominalnie wyniosi juz 2,60 biliona dolarów
Z obywatelstwem to jest tak jak z wejsciem do jakiejs firmy jako wspolnik....do bardzo zadluzonej firmy, z chwila wejscia do firmy nowy wspolnik od razu zostaje obciazany i dlugami...nie ze bedzie otrzymywal wylacznie profity..ale od razu spadaja mu na glowe stare dlugi firmy.
A kto naiwny che wejsc jako wspolnik do takiej firmy?????..a taka firma z wielkimi dlugami sa wlasnie Wlochy

P.S:Dług publiczny to całkowite zadłużenie danego kraju, kwota pieniędzy niegdyś pożyczonych i jeszcze nie oddanych.
Deficyt budżetowy to kwota, której w danym roku brakuje w budżecie państwa.
sorry za literowki
Goralu czy ci nie zal?????!!!!..Gorlu wracaj do hal....czyli do POLSKI z polskim obywtelstwem
Stara piesn ale wlasnie o tym jest w niej mowa ..by potem nie zalowac
Wlochy tu .... Miliony pracują za grosze, bez nadziei i przyszlosci

http://polonia.wp.pl/title,Miliony-pracuja-za-grosze-bez-nadziei-i-przyszlosci,wid,13569272,wiadomosc.html

az 3 strony czytania prawdy o Wloszech
http://interpretacja-podatkowa.pl/interpretacja/pokaz/93-podatek-dochodowy-od-osob-prawnych/94-przedmiot-i-podmiot-opodatkowania/113-nieograniczony-obowiazek-podatkowy/150151-emerytura-umowa-o-unikaniu-podwojnego-opodatkowania-wlochy.html
Z tymi slawnymi ludzmi to akurat maja racje, bo to sa zwykli evasori...

Bez zaglebiania sie zbytnio w szczegoly, zapewniam Cie, ze residenti placa tyle samo podatku, co cittadini. Cittadinanza nie ma w tym przypadku znaczenia, liczy sie tylko residenza.
Goralu czy ci nie zal?????!!!!..Gorlu wracaj do hal....czyli do POLSKI z polskim obywtelstwem
Stara piesn ale wlasnie o tym jest w niej mowa ..by potem nie zalowac

No to, Sette, pakuj walizy :D
Ja akurat jestem znad morza, a nie z gor, a poza tym jestem zadowolona z moich zarobkow :D
edytowany przez Paola81: 29 sty 2013
Wlochy tu .... Miliony pracują za grosze, bez nadziei i przyszlosci

http://polonia.wp.pl/title,Miliony-pracuja-za-grosze-bez-nadziei-i-przyszlosci,wid,13569272,wiadomosc.html

az 3 strony czytania prawdy o Wloszech

Ja polecam komentarze pod tym artykulem... Lepsze niz tresc samego artykulu. Jeszcze prawdziwsza prawda! :D
edytowany przez Paola81: 30 sty 2013
swiete slowa ..co osoba inna opinia..dlatego swiat jest taki piekny ,ze sie tak od siebie roznimy:D.. tylko w sektach pieja jednym glosem
walizy mowisz?..mi kufrow potrzeba wielkich kufrow...tylko po o mi roba..moj dom jest tylko 1,30 min samolotem stad...tak ze i w tym przypadku nie rozumiem po co komu obywatelstwo?..przeliczmy wszystko na godziny lotu i okaze sie zwsze jestesmy w domu lub prawie w domu..blisko blisko :D ..rozowa pizamka ,wloski umyte wysuszone ,zabki tez, ide lulu..notte
Moze to uchodzca z Azerbejdzanu?:P
Ja zlozylam 2010 roku na tych samych zasadach co Ty i jeszcze nic mi nie przyszlo.Co roku trzeba skladac fotokopie zeznania podatkowego do tego biura gdzie skladales dokumenty.Reszta zyje sie normalnie i czeka...
A jak wyglada sprawa z emerytura wlosko-polska? Jesli chodzi o obywatelstwo,nie jest tak ze w kazdym momencie mozna sie zrzec? Odnosnie tego jak ludzia sie zyje we wloszech,osobiscie stwierdzam z wlasnych doswiadczen ze kazdy sobie rzepke skrobie.Zmienialem kilkakrotnie prace i mialem okazje ogladac poglebiajacy sie kryzys we wloszech praktycznie od podstaw.Obecnie mam 28 lat i zastanawiam sie wlasnie czy robic to obywatelstwo poniewaz chcialbym isc na studia w polsce.W takim wypadku chyba nie ma sensu czekac nastepnych lat na uzyskanie obywatelstwa poniewaz nie sadze ze uda mi sie uzyskac w polsce minimum wymaganych zarobkow jednoczesnie studiujac.
Igla58 mam jeszcze pytanie, czy ty teraz jestes we wloszech i czy faktycznie CUD ktory doreczasz co roku musi wynosic minimum to 8tys z hakiem?
wg mnie nawet majac 2 obywatelstwa to w PL bedziesz traktowany jako obywatel Polski, a w IT jako obywatel wloski
Jakie vantaggi mozna miec z obywatelstwa IT..mysle ze tylko..wloski paszport i wjazd do USA.. No ewentualnie mozna zwloskim paszportem uciec do Brazyli by sie schowac przed wloskim wymiarem prawiedliwosci....mozna wjechac bez wizy do wielu krajow,chocby Afryki....poza tym nie widze innych roznic,co do mnie wolabym miec obywatelstwo kraju gdzie sa nizsze podatki..Wielcy tego swiata wlasnie porzucaja swe dotychczasowe obywatelstwa i szukaja krajow z nizszymi podatkami..warto na to zwrocic uwage..i na to ze juz jestesmy obywatelami EU
Rozsmieszyl mnie jeden post w sieci gdzie facet Polak posiadajcy rowniez obywatelstwo niemieckie skarzysie, ze pobila go polska policja jak przechodzil przez ulice..ze jak smieli to mu zrobic skoro on ma podwojne obywatelstwo..skladal skragi...Po prostu zostal w PL potraktowany jako Polski obywatel...a on wymagal zeby w PL traktowano go jako obywatela Niemiec!...Historyjka mowi o podwojnym obywatelstwie
Tak jestem we Wloszech a place mialam wyzsze niz Ty piszesz.
Cytat: Banano
Igla58 mam jeszcze pytanie, czy ty teraz jestes we wloszech i czy faktycznie CUD ktory doreczasz co roku musi wynosic minimum to 8tys z hakiem?

Kiedy nie trzeba składać deklaracji podatkowej
Włoskie prawo podatkowe przewiduje także przypadki, kiedy podatnik nie jest zobowiązany do składania deklaracji rocznej. Chodzi tu jednak tylko o pracowników, którzy w przeciągu roku nie przekroczyli ustalonego progu. W ubiegłym roku podatkowym wszyscy pracownicy, również osoby zatrudnione w charakterze colf i badanti, których dochody nie przekroczyły kwoty 8.000 euro nie muszą rozliczać się z włoskim fiskusem.

UWAGA: Wszyscy pracownicy, którzy przekroczyli próg 8.000 euro muszą złożyć deklarację podatkową. W przypadku niedopełnienia tego obowiązku osobom tym grozi kara pieniężna. Podatnikowi, który nie złożył deklaracji podatkowej, a którego dochody przekraczają ustaloną przez prawo stawkę (około 60.000 euro), grozi kara pozbawienia wolności.
Kiedy nie trzeba składać deklaracji podatkowej
Włoskie prawo podatkowe przewiduje także przypadki, kiedy podatnik nie jest zobowiązany do składania deklaracji rocznej. Chodzi tu jednak tylko o pracowników, którzy w przeciągu roku nie przekroczyli ustalonego progu. W ubiegłym roku podatkowym wszyscy pracownicy, również osoby zatrudnione w charakterze colf i badanti, których dochody nie przekroczyły kwoty 8.000 euro nie muszą rozliczać się z włoskim fiskusem.

UWAGA: Wszyscy pracownicy, którzy przekroczyli próg 8.000 euro muszą złożyć deklarację podatkową. W przypadku niedopełnienia tego obowiązku osobom tym grozi kara pieniężna. Podatnikowi, który nie złożył deklaracji podatkowej, a którego dochody przekraczają ustaloną przez prawo stawkę (około 60.000 euro), grozi kara pozbawienia wolności.

Co za totalny belkot!!! :O
Sorry, ale skad Ty te bzdury wytrzasnelas??? Zamiast szukac watpliwej jakosci artykulow, lepiej poczytac instrukcje do 730 (lub unico persone fisiche)...
Z Nasz Swiat..pewnie nikt im palcem nie wskazal ze sie myla? Mozna do nich dzwonic---masz ta instrukcje to prosze daj tu..zapodaj
Z Nasz Swiat..pewnie nikt im palcem nie wskazal ze sie myla? Mozna do nich dzwonic---masz ta instrukcje to prosze daj tu..zapodaj

To trzeba by zadzwonic do co drugiej gazety... takie bzdury wypisuja...Ehh... :D Najwazniejsze, to nie brac tych bzdur na powaznie...
Instrukcje do 730 sa na stronce Agenzia delle Entrate.
sztandarowy polski dwutygodnik we Wloszech pisze bzdury..dziwne to ,jutro tam zadzwonie
Ja nie mam zamiaru dzwonic do zadnego dziennikarzyny, ale jednak ustosunkuje sie do tego artykulu, bo moze wprowadzil kogos w blad...

Włoskie prawo podatkowe przewiduje także przypadki, kiedy podatnik nie jest zobowiązany do składania deklaracji rocznej.

To chyba jedyne prawdziwe zdanie w tym artykule... :D

Chodzi tu jednak tylko o pracowników, którzy w przeciągu roku nie przekroczyli ustalonego progu. W ubiegłym roku podatkowym wszyscy pracownicy, również osoby zatrudnione w charakterze colf i badanti, których dochody nie przekroczyły kwoty 8.000 euro nie muszą rozliczać się z włoskim fiskusem.

To, bardzo prosze, niech "sztandarowy polski dwutygodnik we Wloszech" mi powie co mam zrobic jesli w 2012 zarobilam 8000 euro, ale pracowalam tylko 2 miesiace. Tez nie musze sie rozliczac?

A jesli zarobilam 100.000 euro, ale pracowalam 365 dni u jednego pracodawcy, ktory odciagnal odpowiednia kwote podatku, zaplacil addizionali i nie mam zadnych innych dochodow, to tez MUSZE sie rozliczyc???

Sette, jak chcesz, to mozesz osobiscie zadac te pytania autorowi artykulu. Oczywiscie, to tylko propozycja/zartobliwa prowokacja (zebys mi pozniej nie mowila, ze Toba manipuluje czy kaze Ci cos robic wbrew Twojej woli) :D

Kiedy nie trzeba skladac deklaracji podatkowej:
- jesli posiada sie tylko fabbricati non locati (abitazione principale, seconde case itp.)
- jesli posiada sie tylko dochod z pracy, emerytury, co.co.co. lub a progetto (plus ew. fabbricati non locati) i nie jest sie "a debito" z trattenute i addizionali
- redditi esenti (np. emerytury socjalne, nieektore stypendia naukowe, emerytury wojenne, renty inwalidzkie, rendite inail itd.)
- redditi soggetti ad imposta sostitutiva (np. obligacje skarbu pnastwa)
- redditi soggetti a ritenuta alla fonte a titolo di imposta (np. oprocentowanie kont, domokrazcy itd.)

Jesli chodzi o limity dochodu to sa one nastepujace:
- 8000 euro dla osoby, ktora ma dochod z pracy* plus inne dochody
- 7500 euro dla emerytow* (plus inne dochody)
- 7500 euro emerytury* i 185,92 euro dochodu z terenow
- 7750 euro dla emerytow* powyzej 75 roku zycia plus inne dochody
*okres pracy lub emerytury NIE MOZE byc nizszy niz 365 dni
- 500 euro dochodu tylko z nieruchomosci
- 7500 euro alimentow od ex-malzonka
- 4800 redditi assimilati al lavoro dipendente per i quali la detrazione non è rapportata al periodo (czyli np. lavori occasionali, attività intramuraria itd.)
- 28.158,28 euro z attività sportiva dilettantistica

Ogolnie rzecz biorac, zeby nie musiec skladac zeznania podatkowego nasze debito nie moze byc wyzsze niz 10,33 euro, czyli:

podatek brutto
- detrazioni (odpisy od podatku np. z pracy/emerytury, na czlonkow rodziny)
- ritenute (podatek, ktory zaplacil za nas pracodawca)
= lub < niz 10,33 euro

Sorry, ale niektore zwroty napisalam po wlosku, bo albo nie ma sensu tlumaczyc ich doslownie, albo tlumaczenie nie istnieje (bynajmniej ja go nie znam ;)...
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 48
poprzednia |

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia