Rozliczenie Podatkowe 2012

Temat przeniesiony do archwium.
Bardzo prosze o pomoc! Jestem w Polsce i nie mam zamiaru wracac do IT. Co mam zrobic i w jaki sposob zeby rozliczyc sie z podatku wloskiego? We Wloszech pracowalam jako opiekunka. Czy musze tam pojechac i to zalatwic? Czy nie ma nikogo w Polsce kto sie tym zajmuje tzn. rozlliczaniem tzw. pitow Wloskich (mam na mysli biuro lub osobe prywatna). Jestem zupelnie zrozpaczona. I jeszcze co gorsza nie rozliczylam sie za rok 2010 i 2011 bo bylam zupelnie nie poinformowana przez mojego pracodawce .Ktos mnie zupelnie przypadkowo poinformowal, ze dokumenty do rozliczenia sa przesylane do domu tzn. tam gdzie pracowalam. Czy to prawda? Co ja mam teraz z tym wszystkim zrobic. Chce spac spokojnie. Mam nadzieje ze ktos to przeczyta i mi pomoze .Z gory dziekuje.
Jeśli Twój dochód w 2012 roku przekroczył 8000 euro, niestety musisz złożyć zeznanie podatkowe - w przypadku opiekunek i pomocy domowych obowiązek ten istnieje, ponieważ ich pracodawca nie pełni funkcji płatnika podatku i nie odprowadza za nie zaliczek na podatek dochodowy.

Nie musisz wracać koniecznie do Włoch - formularz UNICO, który musisz wypełnić (na stronie Agenzia delle Entrate zostanie udostępniony darmowy program do jego wypełnienia), możesz wysłać listem poleconym z zagranicy na adres:

Agenzia delle Entrate - Centro operativo di Venezia
via Giorgio De Marchi n. 16
30175 Marghera (VE)
Italia

Koperta musi być wielkości zeznania (nie można go składać) i musisz na niej napisać swoje imię i nazwisko, codice fiscale oraz adnotacje "“Contiene dichiarazione modello Unico anno 2013 Persone Fisiche”.

Spokojnie, masz mnóstwo czasu, termin składania zeznania na formularzu Unico upływa dopiero 30 września, więc wystąp do pracodawcy o wydanie ci CUD (zaświadczenia o dochodach uzyskanych przez Ciebie w 2012 roku), a jeśli będziesz potrzebowała pomocy, możesz napisać do mnie na adres mailowy podany w moim profilu. :)

PS. Jeśli chodzi o zeznania, których nie złożyłaś w poprzednich latach, to jeśli Twój dochód w 2010 i w 2011 roku przekroczył 8000 euro, to w przypadku kontroli będziesz musiała zapłacić zaległy podatek w zwiększonej wysokości (od 120% do 240%). Wszystko zależy od tego, czy urząd skarbowy Cię skontroluje (wcale nie musi tak być).

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

Zostaw uwagę