Cytat: Kulkaokragla
Pojawil sie natomiast problem zdrowotny, w zwiazku z powyzszym dumam, jak to zrobic i czy moge jakos wskoczyc w bezplatna opieke medyczna.
Byc moze ktos z Was byl/jest w podobnej sytuacji:
1. bezrobotna/y
2. jeszcze niezameldowana/y
3. niezaobraczkowana/y
Nie da rady. Nie masz prawa do opieki zdrowotnej we Wloszech, jedynym wyjściem jest odpłatna rejestracja w SSN (jeśli Twój region daje taka mozliwosc), wtedy możesz korzystać z włoskiej służby zdrowia.
Cytat: Kulkaokragla
Bylam w comune, tam powiedzieli, ze jedyne wyjscie to deklaracja ze strony mojego narzeczonego, ze lozy na moje utrzymanie, wykupienie asistance, zameldowanie, wtedy byc moze dadza numer podatkowy. Ale nadal nie gwarantuja tessera sanitaria.
W gminie coś im się pokićkało.:) Informacje, których Ci udzielili dotyczą zameldowania we Wloszech - jako osoba niepracująca musisz wykazać posiadanie odpowiednich środków na utrzymanie oraz polisy zdrowotnej. A co do numeru podatkowego (codice fiscale), to wystarczy, ze wybierzesz się do odpowiedniej terytorialnie Agenzia delle Entrate z dokumentem tożsamości.
Szczegółowo na temat spraw pobytowych napisałam na moim blogu, m.in. w działach "Sprawy pobytowe" (a jakże ;)), "Zameldowanie" i "Służba zdrowia" - znajdziesz tam wszystkie potrzebne informacje:
www.deeoswajawlochy.blogspot.com