Opieka medeyczna dla bezrobotnej osoby, pierwsze formalnosci

Temat przeniesiony do archwium.
Witajcie,
wybaczcie jesli temat sie juz powtorzyl, przewertowalam tematy i jestem slepa.
Jestem we Wloszech od niedawna i z racji niedlugiej przeprowadzki w okolice Mediolanu (mieszkam w Turynie), dopiero tam plan byl szukac pracy i zalatwienie wszelkich formalnosci z ubezpieczeniem, residenza etc...
Pojawil sie natomiast problem zdrowotny, w zwiazku z powyzszym dumam, jak to zrobic i czy moge jakos wskoczyc w bezplatna opieke medyczna.
Byc moze ktos z Was byl/jest w podobnej sytuacji:
1. bezrobotna/y
2. jeszcze niezameldowana/y
3. niezaobraczkowana/y
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Bylam w comune, tam powiedzieli, ze jedyne wyjscie to deklaracja ze strony mojego narzeczonego, ze lozy na moje utrzymanie, wykupienie asistance, zameldowanie, wtedy byc moze dadza numer podatkowy. Ale nadal nie gwarantuja tessera sanitaria.
Czy jest ktos, kto byc moze przechodzil przez takie formalnosci?
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Z gory dziekuje za rady.
Czesc! Ja tez mam problem z ubezpieczeniem. Wlasciewie to od 4 lat, czyli od kiedy tu mieszkam na stale go nie posiadam. A to dlatego, ze nigdy nie pracowalam (legalnie) i nie jestem zamezna. Pytalam sie rowniez o dobrowolne zapisanie do SSN ale dostalam odpowiedz, ze to tylko dla studiujacych i kogos tam jeszcze, w kazdym badz razie nie da mnie. Zameldowanie mam jako convivente ale ubezpieczyc sie nie moge z tego tytulu. Ty jezeli pracowalas i jestes legalnie na bezrobociu to mysle, ze nie powinno byc problemu. Sa tu osoby, ktore znaja sie na tym, napewno ktos Ci cos poradzi. Pozdrawiam :)
Cytat: Kulkaokragla
Pojawil sie natomiast problem zdrowotny, w zwiazku z powyzszym dumam, jak to zrobic i czy moge jakos wskoczyc w bezplatna opieke medyczna.
Byc moze ktos z Was byl/jest w podobnej sytuacji:
1. bezrobotna/y
2. jeszcze niezameldowana/y
3. niezaobraczkowana/y

Nie da rady. Nie masz prawa do opieki zdrowotnej we Wloszech, jedynym wyjściem jest odpłatna rejestracja w SSN (jeśli Twój region daje taka mozliwosc), wtedy możesz korzystać z włoskiej służby zdrowia.

Bylam w comune, tam powiedzieli, ze jedyne wyjscie to deklaracja ze strony mojego narzeczonego, ze lozy na moje utrzymanie, wykupienie asistance, zameldowanie, wtedy byc moze dadza numer podatkowy. Ale nadal nie gwarantuja tessera sanitaria.

W gminie coś im się pokićkało.:) Informacje, których Ci udzielili dotyczą zameldowania we Wloszech - jako osoba niepracująca musisz wykazać posiadanie odpowiednich środków na utrzymanie oraz polisy zdrowotnej. A co do numeru podatkowego (codice fiscale), to wystarczy, ze wybierzesz się do odpowiedniej terytorialnie Agenzia delle Entrate z dokumentem tożsamości.

Szczegółowo na temat spraw pobytowych napisałam na moim blogu, m.in. w działach "Sprawy pobytowe" (a jakże ;)), "Zameldowanie" i "Służba zdrowia" - znajdziesz tam wszystkie potrzebne informacje:

www.deeoswajawlochy.blogspot.com
Cytat: vippera82
Pytalam sie rowniez o dobrowolne zapisanie do SSN ale dostalam odpowiedz, ze to tylko dla studiujacych i kogos tam jeszcze, w kazdym badz razie nie da mnie.

Hmm... dziwne. Dobrowolna rejestracja powinna dotyczyć wszystkich tych obywateli UE, którzy nie maja prawa do rejestracji "normalnej", w tym bezrobotnych.
deelaylah,
dziekuje za odpowiedz, wczytam sie w Twojego bloga.
Cytat:
Nie masz prawa do opieki zdrowotnej we Wloszech, jedynym wyjściem jest odpłatna rejestracja w SSN (jeśli Twój region daje taka mozliwosc), wtedy możesz korzystać z włoskiej służby zdrowia.

Wyczytalam dzis tutaj: http://www.stranieriinitalia.it/guida_alla_salute_in_otto_lingue-opieka_zdrowotna_dla_cudzoziemcow_1799.html
ze to nie takie proste. Wedlug tego mam prawo sie wpisac do SSN, jesli mam pozwolenie na pobyt lub jestem spoza EU, byc moze cos zle rozumiem.
U mnie sprawy formalne sa na poziomie zero z racji, ze sie bedziemy przeprowadzac i nawet nie szukalam tu pracy.
Jesli chodzi o rezydencje, bede miala, zrobimy to, jak wspomnialam wczesniej (deklaracja narzeczonego), czy w przypadku posiadania juz carty di residenza moge sie (odplatnie) wpisac na SSN?
Wyczytalam dzis tutaj: http://www.stranieriinitalia.it/guida_alla_salute_in_otto_lingue-opieka_zdrowotna_dla_cudzoziemcow_1799.html
ze to nie takie proste. Wedlug tego mam prawo sie wpisac do SSN, jesli mam pozwolenie na pobyt lub jestem spoza EU, byc moze cos zle rozumiem.

Przede wszystkim nie ma czegoś takiego jak pozwolenie na pobyt w przypadku obywateli UE - wymóg ten został zniesiony w 2007 r. i został zastąpiony właśnie zameldowaniem, obowiązkowym w przypadku pobytu powyżej 90 dni. Po zameldowaniu się możesz zarejestrować się za oplata w SSN, jeśli Twój region dopuszcza taka mozliwosc (niestety nie we wszystkich regionach jest to możliwe).

Jesli chodzi o rezydencje, bede miala, zrobimy to, jak wspomnialam wczesniej (deklaracja narzeczonego), czy w przypadku posiadania juz carty di residenza moge sie (odplatnie) wpisac na SSN?

Nie ma czegoś takiego jak "carta di residenza".:) Jest zameldowanie, poświadczane zaświadczeniem o zameldowaniu lub (znajdującym się na pograniczu "legalności" unijnej) zaświadczeniu o legalnym pobycie (attestato di soggiorno permanente). Po dokonaniu zameldowania nie powinnaś mieć problemów z odpłatną rejestracja w SSN, ale powtarzam - upewnij się, ze Twój region daje taka mozliwosc.
edytowany przez deelaylah: 06 maj 2013
*KOREKTA: attestato di regolare soggiorno, nie attestato di soggiorno permanente (ktore zaswiadcza o nabyciu prawa stalego pobytu)
goraco polecam: http://deeoswajawlochy.blogspot.it/search/label/s%C5%82u%C5%BCba%20zdrowia
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka