Praca w pizzeri

Temat przeniesiony do archwium.
Witam mam 20 lat wiemze jestem jeszcze mlody i dlatego chciałbym spróbować wyjechac w nast roku do Włoch. Chciałbym pracować w prawdziwej Włoskiej pizzeri nie koniecznie odrazu jako pizzaiolo mógłbym napoczątku sprzątać -)
W Polsce ukończyłem kurs włoskiej szkoly pizzy i pracuje teraz w wakacje jako pizzer
Chcialbym wyjechac do Itali i tam nabrac troche doświadczenia poznać i zrozumiec ten kraj-)
Za zarobione przez wakacje pieniadze bd planowal wyjazd. Obliczyłem ze uda mi sie zaoszczedzić ok 8 tyś zł wiem ze to malo ale czy starczy na pierwszymiesiac zycia we Włoszech??
Myslalem zeby pojechać do Neapolu jak najtaniej i tam znalesc jakies lokum napoczatku moze jakis motel a puzniej wynająć najtaniej pokój
I mam tu kilka pytan do panstwa
Czy w tym kraju łatwo znaleść prace nawet jako pomoc w pizzeri ??
nie jade tam żeby zarobić tylko poznać ich kulturę bo w przyszłości chciałbym w Polsce otworzyć Włoska pizzerie.
Czy jest jakas szansa ze jadac tam bez pracy znajde w tydzien jakas prace w pizzerii?
Słyszałem ze tam poszukują pizzerów bo to nie jest łatwa praca,
A i jeszcze kwestia jezyka czydogadam sie tam po angielsku ?? czy lepiej jak sie zacze uczyc juz teraz Włoskiego i bd znal jakies podstawy
dzieki za rady
POZDRAWIAM
pizzoialo to poprawna nazwa...
sorry blad ma byc pizzaiolo
Drogi Omoto,
Masz bardzo duze szanse na taka prace bo jestes mlody z takim doswiadczeniem gdzie chcerz pracowac. Tutaj jest duzo ogloszen o pracy pizzaiolo, ale w tym zawodzie podstawa jest tez prawo jazdy abys pizze na poczatku rozwozil jesli nie znajdziesz od razu pracy na kuchni. No i o angielskim zapomnij , bo wlosi nie gadaja po angielsku a co gorsza duzo udaje ze nie rozumie chodz zna angielski. Musisz znac wloski a przynajmniej podstawy. Nie musi to byc idealna mowa bezbledna , bo sami wlosi kalecza swoj jezyk, ale musisz go rozumiec i umiec sie porozumiec.
Przygotuj sobie CV po wlosku, a co do kasy to ciezko ci bedzie samemu. No i co wazne musisz sobie we wloszech wyrobic codice fiscale czyli taki nasz pesel ...
Pozdrawiam.
dziekuje od wrzesnia bd próbował sie zapisac na kurs jezyka
Tym czasem w niedziele mam szanse na prowadzenie własnej pizzerie moze sie uda -) co prawda malutka ale to juz bd jakies doswiadcznie
lecz nie wiem czy w tak mlodym wieku ktos mi zaufa -)
A jakie znaczenie ma wiek?
Jesli jesteś pracowity i solidny, to na pewno dostaniesz szansę.
A potem tylko od Ciebie zależy co z tym zrobisz:)
Warto wierzyć w siebie.
wiek tu ma znaczenie, ze najwiecej bezrobotnych mlodych zadnych pracy jest wlasnie w przedziale wiekowym pomiedzy 18 stym a 35 rokiem zycia i wynosi ok 40 proc..czyli co 3 mlody Wloch jest bez pracy..podobnie jest w Hiszpani , Grecji Portugali..czyli krajach PIGS
dziekuje bardzo za pomoc
od wrzesnia bd uczyl sie wloskiego i zobacze jak to sie wszystko potoczy
http://www.naszswiat.net/wiadomoci/wochy/6218-szansa-dla-polakow-we-woszech-poszukuj-6-tys-pizzaioli.html
w ciagu 1 miesiaca od ogloszenia znalazlo prace ponad 4 tys pizzaioli--pewnie reszta etatow tez juz sie wchlonela
Un pizzaiolo professionista deve

saper lavorare la pizza: impastare, preparare le palle di pasta, conoscere la giusta lievitazione,manipolazione, il condimento e la cottura;

avere molta cura nella pulizia personale e dell'ambiente di lavoro, rispettando le norme igienico-sanitarie;

saper organizzare il magazzino e la conservazione delle materie prime;

mantenere pulite le attrezzature e i macchinari utilizzati

http://news.biancolavoro.it/professioni/1463-diventare-pizzaiolo-corsi-ed-opportunita
... co do mlodych Wlochow "co 3 bezrobotny" to sami nie chca pracowac , bo wola byc na garnku u mamusi i tatusia - taki tutaj obyczaj na co sami godza sie rodzice wloscy..bo mlody chlopak nie pojdzie na rozwozenie pizzy bo dla takiego to hanba , wola sie lansowac na podworku przed dziewczynami..po co maja sobie raczki brudzic :) a polacy to polacy, chca pracowac i raczej maja prace..a we Wloszech duzo jest pracy dla facetow tudziez chlopakow 20 letnich ..
a jak taki golodupiec moze sie lansowac przed Wloszka???bez wlasnego grosza..chyba ze rodzice siedza na kasie..ale nie sadze.
http://swiat.newsweek.pl/mlodzi-wlosi-nie-ucza-sie-i-nie-pracuja,70643,1,1.html
Droga Sette niestety ,ale we Wloszech rodzice musza utrzymywac dziecko jesli nie ma pracy , bo taki tutaj jest mus ktory oni sami stworzyli , wiec rodzic ma lub nie daje kase np.synowi , ktory trwoni ja na ciuchy, zele do wlosow ..itp dzieki czemu ma na swoj lans ..bo on mamusi powie ze nie pojdzie na pizzaiolo do pracy i mamusia italianka sie godzi na to.. po nad to niestety drastycznie -rodzic nie moze wywalic z domu takiego "nie roba" bo tutaj to nie jest zgodne z prawem wg. ich wyobrazenia o dzieciach nawet doroslych..
omoto...mozesz byc pizzaiolo w Szwajcar. Pracowac tam i mieszkac we wloszech ;) Tam duzo płacą i oproż tego nie bedziesz miało frustracja jak wiele kobiety tu na forum mają :D

PS:musisz najmniej znać po niemiecku czyli wloski.

albo francuski...dla nowych czlonkow UE sa limity w zatrudnieniu..rocznie prace w Svizera moze podjac ok 1 tys Polakow.Dla obywateli ze starej 15 stki nie ma limitow
ok dzieki za info od wrzesnia bd sie uczyl Wloskiego tylko czy przez rok można sie nauczyć tego języka ??
I jak tam znalesc prace czy jechać w ciemno do jakiegoś miasta i tam chodzić po pizzeriach czy szukać gdzies u jakis posredników w Polsce ?
zobacz za rok czy bezrobocie sie zmniejszylo..i zdecydujesz ,w Niemczech jest sporo wloskich pizzeri
http://www.federazioneitalianapizzaioli.com/cercoeoffro.html#offro
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia