Tessera sanitaria bezterminowa

Temat przeniesiony do archwium.
Co potrzebuje zeby miec tessera sanitaria bezterminowa? Zanim mialam kontrakty a termine robili mi tessera z data kiedys sie konczyl kontrakt. Teraz mam indeterminato, wiec juz carta di soggiorno z 5 cud mi nie potrzebna prawda? I pytanie czy jak sie zwolnie bedzie nadal aktualna tessera sanitaria? Zeby sie moc leczyc bezplatnie u lekarza panstwowego.
Cytat: MonikaBO30
Co potrzebuje zeby miec tessera sanitaria bezterminowa? Zanim mialam kontrakty a termine robili mi tessera z data kiedys sie konczyl kontrakt. Teraz mam indeterminato, wiec juz carta di soggiorno z 5 cud mi nie potrzebna prawda?

Wystarczy, ze wybierzesz się do ASL z umowa na czas nieokreślony i zostaniesz zarejestrowana w SSN na czas nieokreślony, a Twoja karta zdrowia (tessera sanitaria) będzie miała ważność sześcioletnią - nie istnieje bezterminowa tessera sanitaria. Więcej na ten temat pisałam tutaj:

http://deeoswajawlochy.blogspot.it/2013/04/tessera-sanitaria-woska-karta.html
http://deeoswajawlochy.blogspot.it/2013/04/prawo-do-opieki-zdrowotnej-obywateli-ue.html

I pytanie czy jak sie zwolnie bedzie nadal aktualna tessera sanitaria? Zeby sie moc leczyc bezplatnie u lekarza panstwowego.

Teoretycznie prawo do opieki zdrowotnej utrzymuje obywatel UE, który stracił prace nie z własnej woli, jednak tak naprawdę nikt tego nie kontroluje, wiec jeśli sama tego nie zgłosisz w ASL, nadal będziesz mogla korzystać z włoskiej służby zdrowia.
edytowany przez deelaylah: 22 sie 2013
Dzis bylam w sportello distrettuale gdzie sie zalatwia tessera sanitaria, i chcial mi zrobic tessara na 3 lata tylko, mimo ze mam contratto indeterminato. Powiedzial ze istnieje bezterminowa jest bede miala attestazione di soggiorno permanente. Wiec musze isc do comune i to zrobic ale chyba 5 cud chca z tego co pamietam. I tessera ta "ksiazeczka" papierowa bialo-zielona jest bezterminowa, a ta europea niebieska plastkowa jest tez bezterminowa ale co 3 lata przychodzi nowa na adres domowy.
Dzis bylam w sportello distrettuale gdzie sie zalatwia tessera sanitaria, i chcial mi zrobic tessara na 3 lata tylko, mimo ze mam contratto indeterminato. Powiedzial ze istnieje bezterminowa jest bede miala attestazione di soggiorno permanente.

Też miałam podobną sytuację kilka lat temu (pisałam o tym w jednym z artykułów, które podałam w poprzednim poście), a że jest to sprzeczne z wytycznymi Ministerstwa Zdrowia, zaprotestowałam pisemnie i w końcu sprawa trafiła do dyrekcji sanitarnej ASL i przepisy wewnętrzne zostały zmienione.

Wiec musze isc do comune i to zrobic ale chyba 5 cud chca z tego co pamietam.

Musisz wykazać, że przebywasz we Włoszech od co najmniej 5 lat, spełniając warunki ustawy nr 30/2007.

http://deeoswajawlochy.blogspot.it/2013/03/prawo-staego-pobytu.html?m=1

I tessera ta "ksiazeczka" papierowa bialo-zielona jest bezterminowa, a ta europea niebieska plastkowa jest tez bezterminowa ale co 3 lata przychodzi nowa na adres domowy.

Bezterminowa jest rejestracja w SSN, po której otrzymuje się papierową kartę potwierdzającą rejestrację, na której znajduje się też nazwisko wybranego lekarza. Jesli chcesz zmienić lekarza rodzinnego lub przeprowadzisz się i zarejestrujesz w innej ASL, otrzymasz nową kartę z nowymi danymi. Natomiast TS (niebieska) ma ważność równą okresowi rejestracji w SSN - jeśli zostaniesz zarejestrowana na 3 lata, to po trzech latach straci ona ważność, a jeśli na czas nieokreślony, to nowa wysyłana będzie co 6 lat (bezterminowa jest rejestracja w SSN, nie karta zdrowia).
edytowany przez deelaylah: 22 sie 2013
a ja czasami mysle, ze wszystkie te zmuszania ludzi do pojscia po jakis papier do Comune to tylko chytre wyciaganieciekasy od ludzi na znaczki skarbowe po 16 eu..nic innego.. glownie kazde permesso a szczegolnie attestazione di soggiorno permanente. Italia zyje z obcokrajowcow kazac im placic za kazdy papierek po 16 eu..za kazda domande
ja mam niby 'bezterminowa' ale co roku moj maz musi zlozyc oswiadczenie ze mnie utrzymuje i doniesc ksero aktu malzenstwa, jak dla mnie to jakas bezsensowna glupota. nie wiem po co im te ksera co chwila skoro juz maja w papierach, a oswiadczenie i tak ja niose bo on pracuje w godzinach otwarcia aslu, wiec wlasciwie moglabym sobie sama napisac.
co do postu sette to mi sie tak skojarzylo ze Wlosi ciagle narzekaja ze dla cudzoziemcow wszelkie udogodnienia i pomoc z kazdej strony a dla swoich obywateli guzik z petelka, nawet ktos tam chcial sie zrzec obywatelstwa wloskiego by byc traktowanym jako cudzoziemiec
mnie wkurzalo to ze bedac w ciazy a nie bedac jeszcze zona Wlocha pomimo bycia czlonkiem Unii Europejskiej nie nalezala mi sie opieka medyczna, a clandestinom niepracujacym owszem, wszystko gratis
a kryminalistom po wyjsciu z wiezienia daja szybciutko mieszkania komunalne..hehehe..a rodziny z dziecmi czekaja
a propos znaczkow skarbowych

http://www.naszswiat.net/y-we-woszech/wiadomoci/6655-zdroay-znaczki-skarbowe-z-1462-na-16-euro.html
Deelaylah chcialam Cie poprosic o adres gdzie mam napisac do Ministerstwa Zdrowia we Wloszech? Bo robia storie, dzis w comune zeby dostac attestazione permanente chcieli tez buste paga z ostatnich 5 lat , nie tylko cud. A majac kontrakt na czas nieokreslony chce miec tessera tez na czas nieokreslony, a nie tylko na 3 lata.
to idz do INPS i wyciagnij Estrato Conto Previdenziale..darmowo
Deelaylah chcialam Cie poprosic o adres gdzie mam napisac do Ministerstwa Zdrowia we Wloszech? [...] A majac kontrakt na czas nieokreslony chce miec tessera tez na czas nieokreslony, a nie tylko na 3 lata.

Wiesz, wątpię, żeby Ministerstwo Zdrowia zajęło się ta sprawa, napisałabym raczej pismo z prośbą o wyjaśnienie sprawy do kierownika oddziału ASL, w którym odmówiono Ci rejestracji na czas nieokreślony. Jeśli chcesz, prześlę Ci pismo, które wysłałam w 2008 roku w tej samej sprawie - napisz mi maila na adres d.deelaylah(at)gmail.com.

Bo robia storie, dzis w comune zeby dostac attestazione permanente chcieli tez buste paga z ostatnich 5 lat , nie tylko cud.

Jeśli masz CUD z 5 lat bez przerwy, teoretycznie powinno to wystarczyć jako dowód (choć większość urzędów rzeczywiscie wymaga odcinków pensji lub umów o prace), ze spełniałaś warunki ustawy 30/2007, wiec na Twoim miejscu zażądałabym odmowy na piśmie i napisała wówczas odwołanie. Według mnie urząd powinien uznać każdy dokument, który pozwala mieć pewność, ze przez 5 lat przebywałaś we Wloszech zgodnie z przepisami, w tym wyciąg z INPS, który sugeruje Sette (możesz sama go sobie wydrukować, wystarczy być zarejestrowanym na stronie INPS - http://deeoswajawlochy.blogspot.it/2013/08/rejestracja-na-stronie-internetowej-inps.html).

Polecam tez moje "Vademecum zadymiarza" (http://deeoswajawlochy.blogspot.it/p/vademecum-walki-z-biurokracja.html), z poprawka, ze jeśli urząd nie uzna Twojego odwołania i nie pomoże np. rzecznik praw obywatelskich (difensore civico, do którego również możesz się zwrócić), pozostanie Ci odwołanie się do sadu administracyjnego (TAR - Tribunale Amministrativo Regionale), co niestety wiąże się z dużymi kosztami.
edytowany przez deelaylah: 28 sie 2013
Temat przeniesiony do archwium.

»

Kultura i obyczaje