Praca w Hotelu tyrol :)

Temat przeniesiony do archwium.
Pracuje w hotelu praca sezonowa od 25 maja do 17 listopada. Moje pytanie brzmi jakie dodatki mi sie naleza podczas tej pracy slyszalem cos o 13 nastce , odprawie i wyplacie urlopu ktorego nie wykorzystam .
Nalezy Ci sie trzynastka (i ewentualnie czternastka w zaleznosci od CCNL) i tfr za przepracowane miesiace (6/12) niewykorzystany urlop (troche ponad 2 dni za kazdy miesiac).
Z ostatnia wyplata pracodawca powinien tez robic conguaglio podatku i addizionali.
Nie pracuje w placach, wiec na pewno ktos uzupelni to, co napisalam
edytowany przez Paola81: 04 wrz 2013
Na mojej stronie www.deeoswajawlochy.blogspot.com pisalam o pracy sezonowej, moze znajdziesz tam odpowiedzi na Twoje pytania. Niestety jestem na urlopie i piszę z telefonu, więc nie podam Ci bezpośredniego linku, jednak wystarczy,że wpiszesz "praca sezonowa" w wyszukiwarkę blogową i wyskoczy Ci odpowiedni artykuł. :)
a ile mi sie bedzie nalezec za 13 nastke , tfr , urlop , jezeli na wydruku dostaje na reke 1300 euro
odswiezam :) mam jeszcze pytanie. jak konczy sie sezon to czy praca tu w wloszech liczona jest do bezrobocia w POLSCE. ? przed wyjazdem do wloch pracowalem 8 miesiecy w polsce a tu pol roku czyli ponad rok przepracowany wiec spelniam warunki do otrzymania swiadczenia , czy praca tu sie liczy? i co ewentualnie musze pracodawce wloskiego poprosic o jakies swiadectwo pracy czy cos?
Trzynastka to mniej więcej miesięczna pensja, TFR to tez mniej więcej jedna pensja rocznie (pisałam o tym tutaj: http://deeoswajawlochy.blogspot.it/2013/05/trattamento-di-fine-rapporto-czyli-cos.html).

Aby otrzymać zasiłek dla bezrobotnych w Polsce, musisz uzyskać z INPS formularz U1 (ex E301), który poświadcza okresy zatrudnienia/ubezpieczenia we Wloszech.

PS. Jeśli nabyłeś prawo do zasiłku dla bezrobotnych mini-ASPI we Wloszech (http://deeoswajawlochy.blogspot.it/2013/05/mini-aspi-czyli-mini-zasiek-dla.html) i myślisz, ze bardziej Ci się to opłaca, możesz wystąpić o przeniesienie włoskiego zasiłku do Polski (http://deeoswajawlochy.blogspot.it/2013/05/przeniesienie-woskiego-zasiku-dla.html).
a gdzie we wloszech musze sie udac po druk U1 EX 301>?Moze mi go wystawic pracodawca?
Jak napisałam wyżej, druk ten wystawia włoski INPS (odpowiednik ZUS) i tam właśnie musisz się po niego udać. Pracodawca nie ma z tym nic wspólnego, formularz ten dotyczy całego okresu zatrudnienia we Włoszech, więc gdybyś pracował w kilku miejscach, to zawierałby on informacje na temat ich wszystkich.
A JESZCZE JEDNO PYTANIE, czy jak w czerwcu dostalem 14-nastke , dostalem za przepracowany caly czerwiec i tydzien maja , to w listopadzie na koniec sezonu dostane jeszcze cos 14 nastki? bo kolega mowi ze tak
Kolega ma racje - podobnie jak w przypadku trzynastki, po wygaśnięciu umowy o prace pracodawca musi wypłacić Ci część czternastki "uzbierana" od lipca.
dziekuje deelaylah :) jestes bardzo pomocna i doswiadczona osoba. Pozdrawiam :)
Staram się.;)

jedno jeszcze pytanie:) do ciebie;) czy formularz U1 z inps z danymi ze pracowalem we wloszech moge zamowic przez ich strone internetowa??(tak jak na twoim blogu opisane bylo zarejestrowalem sie i czekam na PIN)
Powiem szczerze, ze nie sadze, by było to możliwe. To raczej zbyt proste i nowoczesne rozwiązanie jak na włoski INPS.;) Możesz zadzwonić na infolinie (dostępną również w języku polskim, tak na marginesie) i zapytać - darmowy numer to 803.164, z komórki [tel](płatny).
Cytat: tomaczek4
dziekuje deelaylah :) jestes bardzo pomocna i doswiadczona osoba. Pozdrawiam :)

Ameryki to Ty nie odkryłeś....:)))
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Kultura i obyczaje

»

Pomoc językowa