Wypłata TFR

Temat przeniesiony do archwium.
Witam Forumowiczów.
Jestem pierwszy raz na forum. Szukałam odpowiedzi na moje pytanie wśród starszych wpisów i wątków, ale nie znalazłam. Otóż chodzi mi o wypłatę tzw. odprawy we Włoszech. Mąż pracuje tam od 10 lat w jednej firmie jako spawacz - hydraulik. Umowa na czas nieokreślony. Ostatnio, w związku z kryzysem zwolniono parę osób. Może to spotkać równie dobrze mojego męża, więc chciałabym wiedzieć jak wygląda wypłata odprawy (TFR). Jedni piszą, że powinna nastąpić razem z ostatnim wynagrodzeniem (czyli jak - cały zgromadzony kapitał TFR razem z wypłatą na konto np.?), inni, że są dwie możliwości: albo zostawić w zakładzie (w domyśle w INPSie), albo przetransferować do wybranego przez siebie funduszu emerytalnego, bo to są składki na emeryturę i o żadnej gotówce nie ma mowy. Więc w końcu to jest odprawa w żywym pieniądzu na zakończenie stosunku pracy, czy wirtualny kapitał osiągalny dopiero wraz z wiekiem emerytalnym? Jakoś trudno mi uwierzyć, że pracownik po 10 latach pracy dostanie w ramach odprawy transfer składek emerytalnych do innego funduszu i żadnej gotówki :( Wiem, że jest jeszcze trzecia możliwość - wniosek o wypłatę do 70% środków na cele specjalne, które należy udokumentować - co mnie nie interesuje. Według mnie składki na tzw. II filar jakim jest TFR, a odprawa to zupełnie inna para kaloszy. W końcu ten TFR gromadzimy na odprawę na zakończenie stosunku pracy, czy - jak gdzieś wyczytałam - na odprawę emerytalną? Jakieś to wszystko pokręcone... Mąż, gdyby dostał wypowiedzenie, wróci oczywiście do Polski. Na start w poszukiwaniu kolejnego zatrudnienia odprawa jak najbardziej by się przydała, oczywiście jeśli przez to słowo rozumie się zadośćuczynienie za utratę pracy w formie pieniężnej, w wysokości odpowiedniej wielokrotności wynagrodzenia ...
Ciężko mi ogarnąć ten temat. Proszę o pomoc, jeśli ktoś wie jak ta sprawa wygląda.
Będę wdzięczna za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam.

Poczekaj, aż zjawi się na tym forum Deelaylah w "międzyczasie" przejrzyj to:

http://deeoswajawlochy.blogspot.com/

może coś znajdziesz. A może zadaj to pytanie tam.
Dziękuję bardzo za podpowiedź. Przeglądałam wcześniej tamto forum i żadnych szczegółowych informacji nie znalazłam - może źle szukam ;/ Ale teraz umieściłam tam swoje pytanie, być może czegoś więcej się dowiem - liczę na to :)
Betty, odpisałam Ci na blogu, podałam też link do artykułu, w którym dokładnie wyjaśniłam kwestię TFR. Jeśli będziesz miała jeszcze wątpliwości, pisz śmiało - najlepiej na blogu lub na maila [email] gdyż na fiolet wchodzę stosunkowo rzadko. :)
Betty66, Twoj maz w pewnym momecie musial wybrac czy TFR zostawic w firmie (/ inps w przypadku duzych firm) czy przelewac je na fundusz emerytalny. Jezeli nic nie wybral w ciagu 6 miesiecy od zatrudnienia, badz w przypadku Twojego meza do grudnia 2007, automatycznie pieniadze powinny byc przelewane do funduszu dedykowanego dla danego CCNL (jako tzw SILENTE). Informacja ta powinna byc na busta paga. Lepiej sie upewnic. Sa fundusze, w ktorych mozna i tak ubiegac sie o wyplate, ale sa i takie, ktore nie wyplacaja nic do momentu wieku emerytalnego. Zalezy od CCNLa.

Z doswiadczenia wiem, ze bardzo duzo pracownikow jest nieswiadomych, ze ich TFR idzie do funduszu ...i bardzo sie dziwia, w momencie ubiegania sie o jego wyplate.
edytowany przez marysia2: 19 mar 2014

« 

Kultura i obyczaje

»

Ogłoszenia