Przerwa w pracy - pausa al lavoro

Temat przeniesiony do archwium.
Czy pracujac 8 godzin jest obowiazkowa pausa czy robia cos nielegalnie? Tzn jestem w pracy na rozne zmiany np. jedna z tych zmian to 14-23 wiec to jest 8 h, wczesniej mielismy 30 min przerwy ktora nie byla placona, bylismy placeni 7,5 h, a teraz niby bedziemy paceni 8 h ale i tak kombinuja bo mowia ze sa miesiace gdzie pracujemy mniej godzin niz te co powinnismy a placa tak samo, a sa miesiace w ktorych pracujemy duzo wiecej a nie placa nam straordinario.
http://www.inps.it/portale/default.aspx?itemdir=6441
Przepisy prawa pracy stanowią, że w przypadku co najmniej 6-godzinnej zmiany pracodawca zobowiązany jest zapewnić Ci przerwę, która nie może być krótsza niż 10 minut (kwestia rozplanowania przerwy leży w gestii pracodawcy, to nie jest tak, że po 6 godzinach pracy jest przerwa).

Zgodnie z Twoim kontraktem zbiorowym (CCNL turismo e pubblici esercizi), normalny czas pracy wynosi 40 godzin tygodniowo, a art. 125 stanowi, że "przerwa obiadowa" musi trwać co najmniej 30 minut (maksymalnie 3 godziny)":

Art. 125 - Pausa pasti
La durata del tempo per la consumazione dei pasti, salvo diversi accordi di secondo livello, va da 30 minuti ad un massimo di 3 ore, ed è concordata tra i Lavoratori dipendenti ed il Datore di lavoro in funzione delle esigenze di servizio conciliate, per quanto possibile, con quelle familiari o personali.
edytowany przez deelaylah: 25 cze 2014
Dziekuje bardzo Deelaylah:) mam jeszcze jedno pytanie. Pracujac na zmiany, robie 2 ranki, 2 popoludnia i 2 nocki od 23-7 ej rano, po skonczeniu drugiej nocki o 7 ej mam smonto odyspianie, i tylko 1 dzien wolny, wiec mija 48 godzin po ostatniej nocce, czy jest to legalne? Slyszalam, ze powinno minac 72 h jakos tak.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia