tabletki antykoncepcyjne bez recepty we Włoszech?

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 71
dzieki kaja:) A zdarza sie tak,ze w niektorych aptekach w Italii nie chcą sprzedac tabl. antykonc.?? A Haromnet jest- w jakiej cenie? Mircogynon jaka cena? Bo zmienilam z Harmonetu na Mircogynon niedawno.
Zuzinkas zadnych badan krwi. Tylko badanie ginekologiczne i do domu :-)
Harmonet o.k. 10 euro,a Microgynon o.k. 6 euro. Ja generalnie uważam,ze microgynon jest gorszy(ma wieksze stężenie hormonów),ale to chyba zależy od organizmu.
Lekarz powinien przeprowadzic odpowiednie badania(hormonalne)i zadać pare pytań:stan twojej watroby, czy byl rak piersi w rodzinie,czy masz padaczke, zapytac czy palisz, ile wazysz zanim wybierze dla Ciebie tabletki. Ale z doświadczenia wiem,ze on przepisuja te leki antykoncepcyjne, z ktorych firm dostaja lepsze prezenty( obecnie na fali jest Yasmin),wiec nie mamy na to siły:)
lekarz do kitu. co roku trzeba regularnie przeprowadzac ogòlne badanie krwi biorac tabletki, nawet czujac sie dobrze i nie majac rzadnych problemòw, oczywiscie nie wspominam o badaniu ginekologicznym
ja musze przyznac ze czytajac wasze doswiadczenia to ja trafilam na lekarzy w porzadku. tabletki zawsze przepisane tylko bo przebadaniu i zobaczeniu wynikòw krwi.. ja mialam zawsze albo Gracial albo Mercilon..
macie jakies stronki gdzie mozna zobaczyc cent tabletek antykonc. bez recepty w Italii???
Jak mozna otrzymac pigulki antykoncepcyjne Yasmin we wloszech bo mi sie koncza czy sie placi za nie czy sa za darmo odpiszcie czy we wszystkich aptekach mozna je nabyc za darmo a w jakich!
Tabletki antykoncepcyjne za darmo? Pierwsze słyszę! Wtedy chyba by nie było nieplanowanych ciąży :D
idz do ginekologa i przepisze ci roczną receptę,kosztują 13,90 możesz odlczyć od podatku,ale za darmo,pierwszy raz słyszę.
13,90?? co takie drogie?? ja placilam zawsze ok 5-8 euro a teraz mam takie za ktore place tylko ticket czyli 2 euro..
Ja biorę yasmin(względy zdrowotne)i tyle płacę,mam białą receptę.
a czy jest możliwość zniżki?
ja biore ginoden ktòry jest na recepte czerwona no i place 2 euro.. a jak mialam mercilon czy jakies tam jeszcze inne to pamietam ze placilam ok 5-7 euro za opakowanie.. nie wiecej...
Yasmin jest stosunkowo drogi,narazie lekarz mi zawiesił kurację ze względu na zabieg ale potem będę musiała wziąść ponownie przynajmniej do roku czasu,więc muszę zapytać czy mi da na czerwoną receptę.dzięki za informacje
to nie zalezy od lekarza ale od tego czy ten lek jest na liscie lekow refundowanych..
Niektore pigulki sa refundowane (w calosci lub czesciowo), moze podam liste glownych pigulek dostepnych na wloskim rynku, bedzie latwiej.:-)

Mercilon - nie jest refundowana
Securgin - nie jest refundowana
Arianna - nie jest refundowana
Minesse - nie jest refundowana
Novogyn - refundowana
Belara - nie jest refundowana
Harmonet - nie jest refundowana
Estinette - nie jest refundowana
Fedra - nie jest refundowana
Ginoden - refundowana
Minulet - refundowana
Yasmin - nie jest refundowana
Yasminelle - nie jest refundowana
Miranova - nie jest refundowana
Loette - nie jest refundowana
Planum - refundowana
Practil 21 - refundowana
Dueva - nie jest refundowana
Milvane - refundowana
Triminulet - refundowana
Lucille - nie jest refundowana
Cerazette - nie jest refundowana
Dzięki dee za informacje.
Potrzebuje tabl.antykonc. ktore juz biore lata .Harmonet. Jestem zapisana tutaj w Italii do lekarza rodzinnego, mam documento personale di servizio sanitario, jak jestem chora to ide do mojego lekarza rodzinnego. Czy on tez moze mi przepisac tab.antykoncepcyjne??Czy musze isc do ginekologa ?ale nie chce prywatnie isc tylko panstwowo.
Odpowiem ci na moim przykladzie. Co prawda nie potrzebowalam antykoncepcyjne, ale inne hormonalne. Nalezy isc do lekarza rodzinnego ze skladem chemicznym leku, ktory zawsze jest w opakowaniu. Nazwy lekow sa podobne, ale skład moze byc inny. Mozesz isc do ginekologa tego panstwowego, ale trzeba dlugo czekać na wizytę.
bez problemu przepisze ci je lekarz rodzinny, ja poszlam z opakowaniem i polska ulotka gdzie byl napisany sklad i dostalam recepte bez problemu, Harmonet kosztuje tutaj jakies 11 euro wiec tak samo jak w polsce
Dziekuje!!:) Jestescie kochane.
ja biorę jeaninne- bardzo sobie je chwalę. Przywiozłam spory zapas z polski, bo mój lekaż okazał się wyrozumiały i dostałam recept prawie na rok. Czy orientujecie się czy można je kupić również we włoszech i ile mogą kosztowac?
Niewiele kobiet zdaje sobie sprawe,ze uzywanie tabl.antykoncepcyjnych moze sie skonczyc...dosc nietypowo,powiedzialabym wyjatkowo zle..dlaczego.. WTÓRNY BRAK MIESIĄCZKI (tzw. post-pill amenorrhea)

U około 10% kobiet po odstawieniu doustnej złożonej tabletki antykoncepcyjnej może nastąpić zatrzymanie miesiączkowania; na czas dłuższy niż 3 miesiące obserwowano w przypadku 3,3%, a powyżej 6 miesięcy u 1,8%. Dolegliwość ta dotyczy głównie młodych kobiet poniżej 24 rż., z predyspozycjami do zaburzeń miesiączkowania.

zrodlo: http://www.amwaw.edu.pl/antykoncepcja/
Dziewczyny to wazne przeczytajcie i przemyslcie sprawe.kazda z was moze pomysli ten problem mnie nie dotyczy...ale pozniej,gdy endokrynolog przedstawi wam swa diagnoze/bo ginekolog rozlozy bezradnie rece/same badania trwaja klika mies,ok 6 mies. bedzie placz i lament.Uczcie sie na cudzych nieszczesciachi informujcie o tym inne,kolezanki.problem ma coraz szerszy zasieg,problem dotknal bliska mi osobe i widze jak cierpi..Wklejam wiec i czytajcie:http://dziecko.onet.pl/3393,4,44,wieloletnia_antykoncepcja_-_problem_z_poczeciem_dziecka,artykul.html
Antykoncepcja grozi zawałem?
2[tel]
Jak podaje Dziennik, hormonalna antykoncepcja może być niebezpieczna dla zdrowia. Prof. Ernst Rietzschel z belgijskiego Uniwersytetu Ghent twierdzi, że z przeprowadzonych badań wynika, że długotrwałe korzystanie z hormonalnej antykoncepcji może zwiększyć ryzyko zawału serca.
Przebadano ponad 1,3 tys. kobiet pomiędzy 33, a 55 rokiem życia. Okazało się, że korzystające z popularnych "pigułek", są o 30% bardziej narażone na wystąpienie zatoru tętniczego, prowadzącego do zawału.
Inspiracją dla naukowców było przypadkowe odkrycie belgijskich naukowców. Rutynowe badania mieszkanek jednego z belgijskich miast wykazało, że stosujące ten rodzaj antykoncepcji kobietymają trzykrotnie większą niż normalnie ilość enzymów, związanych ze stanem zapalnym układu krążenia.
czy ktos bierze Cilest?
ja zawsze kupowalam w Polsce bo tutaj chyba go nie ma prawda?
lekarka chciala mi przepisac jakies zastepcze tabletki ale stwierdzilysmy ze jesli Cilest mi odpowiada to bez sensu zmieniac :)
wazny jest sklad tabl.moze jest cos podobnego do Cilestu w Italii,lekarz powinien ci dobrac..zawsze szukaj czegos nowoczesnego..to moja podpowiedz nie trzymaj sie dlugo jednego srodka..i przeczytaj to co powyzej napisalam, prosze...
ehhh jak czytam niektore wypowiedzi to normalnie az trudno uwierzyc. Ja jak mialam przepisane tabletki to zanim sie zdecydowalam je brac, mialam zrobiony test WSZYSTKICH koniecznych hormonow i badania krwi..

Polecam osobom ,ktore na temat tabletek nic nie wiedza najpierw sie doinformowac dokladnie co to takiego jest :-) w przeciwnym razie nie ma sensu brac.
orientujecie sie w jakiej aptece w rzymie nie ma problemu z kupieniem tabletek bez recepty?
[wpis usunięty]
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 71

« 

Nauka języka

»

Studia językowe