hej, meg mam jedna opcje dla ciebie, wyskocze z ryzem, bo makarony to raczej lubie rybne, tzn sosy rybne, a to dosc ciezko dostac w naszej pl... wiec najpierw jeden przepis na ryz a potem na prosty makaronik, ok? RYZ: na patelnie - oliwa + peperoncino, potem dozyc pomidory z puszki i dopraw sola i pieprzem i bazylia, potem dolej troche goracej wody i dorzuc ryzu do risotta, zwykle cztery lyzki na osobe, no i mieszaj mieszaj i posmakuj bo zwykle treba dosolic, na zakonczenie jak juz juest ryz miekki... al dente lepiej, to dodaj pokrojana w kostke mozarelle i swieza bazylie i na talerzu parmiggiano no danie gotowe... risotto primavera, a drugie moje ulubione to pasta con salmone, makaron z lososiem, znowu oliwa i peperoncino ale dodaj tez czosnek a potem go wywal zeby nikomu sie nie trafil, dodaj pokrojonego na drobno lososia...ja dodaje wedzonego bo mi lepiej smakuje ale to podobno profanacja... mniejsza no i po tym lososiu dodaj smietane do sosow i wylacz i moze troche soli jak trzeba i pieprz koniecznie i na koniec pietruszka, mniam, aaa to danie najlepiej smakuje z makaronem penne lub wiekszym, smacznegooo!