Planuję ciażę

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 78
http://www.ciaza-porod.pl/ciaza-mnoga.html
a ja mam podwojne prawdopodobienstwo ze bede miec blizniakiii:/
o dupie MarynI /Marysi a nie i dupie Marysia/tysiac eu na drugie dziecko
I z wloskim becikowym cisz ale jak spytam jak ma na imie wasz wloski pan to zaraz tysiace kobiet sie odezwie:))
Z tego co slyszalam to juz chyba nie ma wloskiego becikowego. Bylo rok lub dwa lata temu i o ile sie nie myle przyznawane bylo cos okolo 1000 euro za urodzenie drugiego lub trzecigo dziecka.
Ja z mezem tez staramy sie o dzidziusia :) Wiec sama nie jestes :) I nie wiem gdzie moge zapytac o takie sprawy a moj maz... Chyba sie wstydzi :( Wiecie cos o badaniach na plodnosc? Jakie to badania, ile kosztuja? I ewentualnie o zaplodnieniu un vitro. Wiem ze w Hiszpani te badania sa gratis, rowniez zaplodnienie in vitro jest gratis, ale trzeba czekac na nie rok :( Moze ktos wie cos na ten temat?Bede wdzieczna...
widze, ze spodobal Ci sie pomysl z patelniami:)
Venanzia:-)
jesli chodzi o planowanie ciazy, to przede wszystkim jesli palisz-rzuc, twoj organizm bedzie potrzebowal troche czasu na odtrutke.jesli chodzi o tabletki, to zastanow sie powaznie czy chcesz faszerowac sie chemia, organizm jak bedziesz w ciazy sam ci bedzie mowil czego potrzebujesz, napewno powinnas zwiekszyc(po zajsciu w ciaze)ilosc produktow mlecznych i warzyw, owocow nie koniecznie, bo choc zawieraja witaminy, zawieraja tez duzo cukru(poczytaj:cukrzyca ciezarnych;znajdziesz na wp.pl). zwieksz tez ilosc czerwonego miesa.odnosnie kwasu foliowego- znajduje sie w warzywach zielonych, ale w bardzo malych ilosciach, w aptece kupisz go bez recepty, ale najpierw skonsultuj sie z lekarzem.wazne- badanie moczu, krwi(konflikt serologiczny).nie chodz na usg czesciej jak raz na 5 tygodni(nie ma co napromieniowywac malucha).jesli bedziesz sie zle czula np., dziwne skurcze w dole brzucha natychmiast skontaktoj sie z lekarzem, do ok. 5 miesiaca ciazy mozesz miesiaczkowac, ale zdarza sie to rzadko.zazwyczaj jest tak, ze jak zajdziesz w ciaze to okresu juz nastepnego nie dostaniesz, bo zarodek zaczyna sie zagniezdzac w macicy.dbaj bardzo o nerki i sprawdz jakie mialas robione szczepienia ochronne- typu-rozyczka, swinka, ospa, odra itd.jesli pracujesz to zwolnij tepa, najwazniejsze i najwrazliwsze sa od 3-5 miesiaca ciazy, ale to nie znaczy, ze masz lezec, ruch fizyczny zrobi dobrze dla ciebie i dziecka.

jak bys chciala jeszcze o cos zapytac to sluze pomoca:-)
Najnowsze wyniki badań oraz informacje podawane przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) potwierdzają, że niepłodność małżeńska spowodowana tzw. czynnikiem męskim to obecnie ponad 40 procent wszystkich przypadków. Sprawdź, co Twój partner może zrobić, by zostać ojcem...

Niepłodność u mężczyzny mogą powodować m.in. wady narządów płciowych, nieprawidłowe funkcjonowanie układu hormonalnego, a także występowanie zaburzeń na tle psychicznym.

Na proces produkcji plemników (spermatogeneza) niekorzystnie wpływają m.in.:

* Choroby - narażenie na działanie zbyt wysokiej temperatury (zaburzenia prawidłowego funkcjonowania jąder);

* Styl życia/używki - palenie tytoniu, nadmierne spożywanie kawy i alkoholu, narkotyki (obniżenie popędu seksualnego, powstanie niekorzystnych zmian nasienia);

* Dieta/masa ciała - dieta zawierająca odpowiedni poziom witamin B, C i E oraz minerałów takich, jak selen, cynk, żelazo, wapń i fosfor (korzystny wpływ na jakość nasienia). Zbyt wysoka masa ciała (zwiększone ryzyko powstania problemów z płodnością);

* Długotrwałe przebywanie w pozycji siedzącej/obcisła odzież (ucisk jąder)

* Równowaga psychiczna - stres, problemy psychologiczne, przemęczenie.

Jak zapobiegać niepłodności?

Konieczna jest bezwzględna zmiana stylu życia i dotychczasowych przyzwyczajeń. Trzeba wyeliminować niekorzystnie wpływające na proces prokreacji czynniki. Przyszły ojciec powinien zdecydować się na dietę wzbogaconą preparatami zawierającymi mikroelementy. Aby upewnić się, czy jest zdrowy, może wykonać domowy test płodności dla mężczyzn (dostępny w aptekach) - sprawdzić liczbę plemników w 1 ml nasienia. Jeśli wynik go zaniepokoi, powinien skonsultować się z lekarzem.
cypriank informacje latwo zreszta dostepne w internecie, wpisz "bonus bebé 2006"...):albo 2007 i sprobuj sama odnalezc
Dzieki za wszelkie porady i sugestie! Czesc z nich juz znalam, a te nowe na pewno wezme pod uwage....
Chcesz mieć dzieci? Nie pij kawy
W USA co roku aż milion ciąż kończy się poronieniem. Częściowo winna jest kofeina. http://wptv.wp.pl/news.html?wid=9608344&rfbawp=12[tel].454&ticaid=15474
sandrusia... Kliniki wychodzą z ofertą dla par, których nie stać na kosztowny zabieg zapłodnienia metodą in vitro i w porozumieniu z bankami proponują kredyty. Chętnych nie brakuje, choć nawet połowa zabiegów może zakończyć się niepowodzeniem.Mozesz poczytac http://www.emetro.pl/emetro/1,85648,4884460.html
Dieta zamiast in vitro

Jedz chleb gruboziarnisty i fasolę. Delektuj się lodami. Wtedy może doczekasz się upragnionego potomstwa. Banałem jest już dzisiaj stwierdzenie, że dieta wpływa na długowieczność, stan serca, ryzyko zachorowania na raka. Ale czy płodność też jest na liście? Odpowiedzią na to pytanie przez długi czas było ostrożne "być może", oparte raczej na doświadczeniu naszych babek i prababek oraz na opiniach obiegowych, a nie na rzetelnej wiedzy - pisze tygodnik "Newsweek".
Naukowcy z Harvard School of Public Health postanowili sprawdzić, czy istnieje zależność między dietą a płodnością. W tym celu skorzystali z wyników badania Nurses' Health Study (NHS), które analizowało styl życia ponad 18 tys. pielęgniarek. Każda z kobiet wcześniej lub później próbowała zajść w ciążę. W ciągu ponad ośmiu lat większości to się udało, ale mniej więcej co szósta miała z tym pewne trudności. Naukowcy porównali zatem ich sposób odżywiania z dietą zwyczajnych kobiet, które bez trudu zaszły w ciążę, i dostrzegli kilka ważnych różnic. Na tej podstawie opracowali dietę płodności, a jej szczegóły opisali w wydanej właśnie w USA książce "The Fertility Diet".

Zdaniem naukowców z Harvard School of Public Health ich zalecenia zapewniają zajście w ciążę w takim samym stopniu jak zapłodnienie in vitro. Mają jednak istotną przewagę - są całkowicie bezpłatne, dostępne dla wszystkich i nie wywołują żadnych skutków ubocznych.
patelnia zawsze kojarzy mi sie ...z seksem, dokladnie z lizaniem jesli juz chodzi o szczegoly i taki byl moj zamysl,po prostu bezpieczny seks,o ile seks jest bezpieczny...
Czyny, zamiast in vitro.

Ja wiem jak sie robi dzieci:))
Jedz co chcesz ale nie zapomnij o seksie.
Ale nie mam recepty co i jak robic zeby bylo dobrze:))
Pozdrawiam Cie milo
Bonus bebè: a chi spetta l’assegno da 1000 euro
In accordo con quanto previsto nella Legge Finanziaria 2006, il cosiddetto bonus bebè, consistente in un assegno una tantum da 1000 euro, spetta ad ogni figlio che è nato o è stato adottato nel 2005, ma anche ad ogni secondogenito o successivo figlio che è nato nel 2006, e ad ogni soggetto minore che è stato adottato nel 2006.

L’assegno può essere incassato da chi esercita sul figlio la potestà genitoriale, a condizione che sia cittadino comunitario residente in Italia, e che abbia un reddito annuo complessivo (nucleo familiare) non superiore ai 50mila euro; in particolare, per i figli nati nel 2005 il reddito di riferimento è quello del 2004, mentre per i nati nel 2006 è quello del 2005.
Mam jeszcze jeden dylemat: Lepiej urodzić w Polsce czy we Włoszech? Wiem, ze to sprawa indywidualna, ale wolałabym w Polsce! Także dlatego, że moj mąż ma bardzo absorbującą pracę a nie ma tu żadnych krewnych, którzy ewentualnie chcieliby mi pomoc w opiece nad dzieckiem. No i jakos wolalabym by nasze dziecko mialo polskie obywatelstwo. Chociaz nie wiem czy to "opłacalny" krok....
Dziecko Polki i Włocha (Polaka i Włoszki) chociażby się urodziło w Honolulu ma prawo zarówno do obywatelstwa włoskiego jak i polskiego. Także to obojętne gdzie się urodzi.

>obywatelstwo. Chociaz nie wiem czy to "opłacalny" krok....

A co to znaczy opłacalny?
veneziana ile ty masz lat jezeli moge o to zapytac ???
Vernaziana po analizie wpisow,polskich dziewczyn zdecydowanych juz na opuszczenie Itali wraz z dzieckiem/dziecmi i stale odejscie od wloskiego partnera,lepiej i przezorniej jest urodzic dziecko w Polsce,raz ,ze sie zabezpieczysz przed sadowymi harcami wloskich sadow i wyciaganiem kasy przez adwokatow wloskich,dwa to duzy plus bo bedziesz miala mame blisko w okresie pologowym,ktora na pewno bedzie szczesliwa ze jestescie oboje blisko niej i ona moze wam sluzyc swa pomoca.Tak mysle, nie bylo moim zamiarem cie urazic
Mam 28 lat. A ten "nieopłacalny" krok urodzenia dziecka w Polsce wytłumaczyłabym tak: jesli urodzi sie ono w Polsce, a potem bede musiala je zameldowac we Wloszech, zalatwiac wszystkie biurokratyczne sprawy... Znajac urzedy wloskie.... mi puo passare fantasia...
Ale i tak jeśli mieszkasz we Włoszech, to będziesz musiała zameldować dziecko we Włoszech. Su questo non ci piove. Chyba, że chcesz żeby mieszkało niezameldowane?
Wiem, wiem. Wlasnie chcialabym wiedziec co mnie moze czekac w takim przypadku, jesli urodze dziecko w Polsce, a potem bede z nim mieszkac we Włoszech.. na pewno tłumaczenie aktu urodzenia itp. A moze któraś z Was juz cos takiego zrobiła i podzieli sie doswiadczeniami?
No wlasnie czytajac rozne historie na tym forum zdecydowalabym sie na urodzenie w Polsce, jest z tego wiecej korzysci jednak... Na szczescie maz sie na to zgadza wiec mam wolna reke.
Korzystanie z komórki ma wpływ na jakość spermy http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4906088.html
Też twierdzę, że lepiej to robić w sypialni, niż w brudnej komórce.:))
Dieta zamiast in vitro

Jedz chleb gruboziarnisty i fasolę. Delektuj się lodami. Wtedy może doczekasz się upragnionego potomstwa. Banałem jest już dzisiaj stwierdzenie, że dieta wpływa na długowieczność, stan serca, ryzyko zachorowania na raka. Ale czy płodność też jest na liście? Odpowiedzią na to pytanie przez długi czas było ostrożne "być może", oparte raczej na doświadczeniu naszych babek i prababek oraz na opiniach obiegowych, a nie na rzetelnej wiedzy - pisze tygodnik "Newsweek".

Naukowcy z Harvard School of Public Health postanowili sprawdzić, czy istnieje zależność między dietą a płodnością. W tym celu skorzystali z wyników badania Nurses' Health Study (NHS), które analizowało styl życia ponad 18 tys. pielęgniarek. Każda z kobiet wcześniej lub później próbowała zajść w ciążę. W ciągu ponad ośmiu lat większości to się udało, ale mniej więcej co szósta miała z tym pewne trudności. Naukowcy porównali zatem ich sposób odżywiania z dietą zwyczajnych kobiet, które bez trudu zaszły w ciążę, i dostrzegli kilka ważnych różnic. Na tej podstawie opracowali dietę płodności, a jej szczegóły opisali w wydanej właśnie w USA książce "The Fertility Diet"
Zdaniem naukowców z Harvard School of Public Health ich zalecenia zapewniają zajście w ciążę w takim samym stopniu jak zapłodnienie in vitro. Mają jednak istotną przewagę - są całkowicie bezpłatne, dostępne dla wszystkich i nie wywołują żadnych skutków ubocznych.
hej Czy ty wogóle spisz? :) Pozdrawiam :)
Mam jesc chleb gruboziernisty? Nie ma czegos takiego we Wloszech. Ale z fasolą sobie poradzę :-)
ja znalazlam chleb pelnoziarnisty ze slonecznikiem w lidlu:)
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 78