Witam wszystkich Forumowiczów!
Mieszkamy obecnie z moim włoskim chłopakiem w Polsce, ale jego praca zmusza nas do wyjechania do Włoch na stałe już w tym roku. Chcemy osiedlić się w okolicach Salerno, może nawet w samym mieście. Popieram jego pomysł aby wyprowadzić się od rodziców i mieszkać w bezpiecznej odległości. Jednak obawiam się tego wyjazdu, bo wiąże się to z ogromnymi zmianami w moim życiu osobistym i zawodowym. Tutaj mam stałą pracę państwową w biurze (może kiepsko płacą ale przynajmniej jest coś stabilnego), a decydując się na wyjazd muszę ją rzucić. Poza tym nie znam włoskiego. Z moim chłopakiem rozmawiamy po angielsku i polsku, a nie wiem kiedy opanuję język wystarczająco dobrze żeby znaleźć tam nie byle jaką pracę. Na pomoc jego rodziny za bardzo nie mogę liczyć bo są bardzo konserwatywni i niechętnie patrzą na pomysł syna żeby sprowadzać żonę z Polski. W związku z tym pomyślałam, że chętnie nawiązałabym kontakt z jakąś polską rodziną mieszkającą w tej okolicy żeby nie siedzieć samej całymi dniami w domu nad książkami ucząc się języka, kiedy on będzie w tym czasie w pracy... Bardzo proszę o odpowiedź, to dla mnie ważne.
Pozdrawiam :-)