...jak dla mnie ten artykul jest tendencyjny i szukajacy jakis dziwnych sensacji. ...to ze sie zdarza, ze sie jezyka ojczystego 'zapomina' ...to nie swiadczy nawet ze takich osob jest duzo. ...a gdyby tak napisac artykul, ze zaden Polak we Wloszech nie zapomnial mowic po Polsku?! ...Wow ale byla by 'sensacja'. Jest to artykul wg mnie krzywdzacy Polakow zyjacych we Wloszech. Ja osobiscie nawet gdybym mogla, to bym sobie nie zyczyla, zeby takie rzeczy byly publikowane. ...ale ze nie moge sobie tego 'nie zyczyc' ...to musze sie godzic z takimi artukulami, ktore co gorsza sa w jakims stopniu opiniotworcze i przyczyniaja sie do tworzenia stereotypow. Polskie kompleksy ...tak tak sa, jasne... ale zeby z tego zasade robic, to moim zdaniem za duzo. ...osobiscie we Wloszech mieszkam krotko i mam powiedzialabym maly kontakt z Polakami ...ale jakis mam... nawet jak nie bezposredni, to gdzies w stolowce pracuje Wloch, ktory ma zone Polke, to ktos ma kuzyna, ktory jest z Polka. ...jakos kazdy mowi mi o jakims polskim akcencie z radoscia, jak tylko cos polskiego 'znajdzie'. Nie wiem po co pisac takie artykuly... w Polsce rownie czesto mozna spotkac podobne postawy naszych rodakow...
Ja nie mam problemow z byciem Polka ...i nie dlatego, ze pochodze z Polski czy z jakiegos innego kraju ...tylko dlatego, ze nie mam problemow bycia soba.
...czy musze zderzac sie ze stereotypem Polki... hmmm moze czasem... Chetnie pokazuje polskosc Wlochom ...zreszta praktycznie zawsze (choc sa wyjatki) spotykam sie z bardzo dobra opinia o Polsce, z ciekawoscia wszystkim co polskie.
edytowany przez marysia2: 23 lis 2011