Kopi Luwak - najdroższa kawa świata, którą robi się z odchodów
Smak bogaty, o intensywnym aromacie, gęstym jak syrop naparze
z wyraźną nutą czekolady i karmelu. Aksamitny, absolutnie zjawiskowy smak o
niespotykanych walorach czyni z tej kawy produkt cieszący się powodzeniem
koneserów. Pełnię walorów smakowych uzyskuje się przy wypaleniu w lekko
kasztanowym kolorze.
Najdroższa i najbardziej ekskluzywna kawa na świecie.
Roczne zbiory kopi luwak wynoszą przeciętnie od 300 do 400 kg.
Luwak „Cyweta”,
podobne do kota zwierzę, stanowi najistotniejsze ogniwo w produkcji surowego
ziarna. Kopi znaczy kawa.
W czasie nocnych łowów Luwak poszukuje tylko
najbardziej dojrzałych owoców z drzewka coffea arabica. Dojrzałe ziarna
kawowca stanowią pożywienie lokalnego KOTA.
W żołądku zwierzęcia enzymy
trawienne rozkładają osnówkę, zaś lekko sfermentowane przyszłe kawowe
ziarenka, wydalane są w stanie prawie nienaruszonym. Są one następnie ręcznie
zbierane i po bardzo starannym oczyszczeniu, tak jak każda inna kawa, wypalane.
http://forsal.pl/artykuly/443082,kopi_luwak_najdrozsza_kawa_swiata_ktora_robi_sie_z_odchodow_galeria.html