Mia77 tak a propos Twojej wypowiedzi:
Cytat:
przepraszam cie Marysia ale jako osoba myslaca zadaje sobie pytanie-dlaczego poszukuje sie opiekunki
Tez cisnie mi sie na usta pytanie: czemu nie zapytasz w pracy. Ja znam odpowiedzi, bo wlasnie pracownicy sie mnie pytaja.
To czy firma jest amerykanska, irlandzka, polska, czy jakakolwiek inna - nie ma zadnego znaczenia, firma jest we Wloszech i ma wloskie reguly.
Rok czasu - oczywiscie, ze to mozliwe. Takze w Polsce sa firmy (sama osobiscie w takiej pracowalam), ktora daje jeden miesiac dodatkowego urlopu macierzynskiego. Prawo mowi o minimum i mowi o okresie platnym przez inps. Jezeli reszte okresu firma chce placic z wlasnej kieszeni, moze i zrobic 5 lat urlopu macierzynskiego.
Mirable roznice sa stad, ze we Wloszech prawo pracy jest bardzo bardzo zroznicowane i naprawde wiele rzeczy moze sie bardzo roznic w zaleznosci od wielu rzeczy.
20% wyplacane przez pracodawce zalezy nie tylko od CCNL, ale takze od d'accordo secondo livello - i nikt lepiej Ci na to nie odpowie, jak Twoj pracodawca. Ja nie mam pojecia nawet w jakiej branzy pracujesz, wiec nie mam pojecia, czy jest przewidziane dodatkowo do tego co daje inps.