maternita anticipata-asl,inps i co jeszcze

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 35
poprzednia |
Witam.Jako ze nie znalazlam na forum nic o wczesnym macierzynstwie,tak wiec osmielilam sie zalozyc nowy topic.Prosze o wskazowki dotyczace tego tematu,czyli od samego poczatku co zrobic,dokad sie udac, co jest potrzebne i jak dlugo trzeba czekac. Prosze takze odpowiedziec co zrobic aby otrzymac wynagrodzenie na urlopie,gdzie sie udac i ile trzeba czekac....Zgory serdecznie dziekuje.Mia.
Maternità anticipata:

1) Musisz isc do ginekologa.
2) Ginekolog musi stwierdzic ciaze wysokiego ryzyka (tak chyba sie mowi po polsku - al rischio w kazdym razie). Ginekolog wystawia certificato.
3) To zaswiadcznie musisz zaniesc do INPS albo ASL.
4) INPS/ASL wydaje certificato di asenzione anticipata
5) To zaswiadczenie musisz zaniesc pracodawcy.

Wynagrodzenie na urlopie --> nie rozumiem pytania.
ja 4 lata temu rodzilam synka we wloszech.pracowalam do 4 miesiaca a potem poszlam na zwolnienie lekarskie ktore bez problemu wystawil mi lekarz a potem zlozylam je do inspekcji pracy i oni mi wydali dla pracodawcy(byc moze teraz jest inaczej).marysia pierwszy raz slysze o takim czyms zeby isc na zwolnienie lekarz musi wystawic zaswiadczenie o ryzyku ciazy.boh.ja bez problemu poszlam na zwolnienie az do macierzynskiego.a jest go 5 miesiecy platne 100% i mozna isc tak jak ja 2 miesiace przed porodem i 3 miesiace po porodzie,potem mozna go przedluzyc na nastepne 90 dni ale pobory to jesli sie nie myle i dobrze pamietam to 30% wyplaty miesiecznej.po porodzie mozna sie straca o becikowe i sklada sie to w comunie,wypelnia sie formularz i trzeba miec isee czyli trzeba wziasc z patronatu zaswiadczenie o dochodach twoich i twojego meza.nie wiem jak jest teraz ale ja tak mialam 4 lata temu.pozdrawiam
mozna przedluzyc na 180 dni platne 30%.

Zwolnienie lekarskie a maternità anticipata to co innego.
Macierzynski platny 100% moze zalezec od CCNL. W niektorych jest 80%.
edytowany przez marysia2: 09 lis 2012
Cytat: marysia2
Wynagrodzenie na urlopie -->; nie rozumiem pytania.

Urlopu miacierzynskiego? Busta paga i bonifico. Dostajesz przelew na konto?
marysia ja napisalam jak ja mialam.a maternita anticipata to nie znaczy wczesniejsza?!ja tez chcialam na nia isc ale lekarz mi powiedzial ze tzn zwolnienie lekarskie bo macierzynskiego jest 5 miesiecy i jak ja szlam na nie to bylo platne 100% i nie wiem czy nie dotczytalas ale stwierdzilam ze byc moze sie cos zmienilo bo przepisy sie zmieniaja z roku na rok.dopytywalam sie nawet w patronacie i w inpsie.a najlepiej isc samemu i sie dowiedziec i na wlasne uszy uslyszec co i jak.milego dnia.pozdrawiam
Wiem, ze maternità anticipata to nie jest zwolnienie lekarskie.
To sa dwie rozne sprawy, ktore moze wydaja sie takie same z punktu widzenia pracownika, ale nie z punktu widzenia pracodawcy. Roznice zaleza nie tylko od CCNL, ale takze od livello pracownika - przewaznie jednak nie sa one widoczne dla pracownika.
Cytat: carla80
macierzynskiego jest 5 miesiecy i jak ja szlam na nie to bylo platne 100%

W wiekszosci przypadkow jest platne 100%:
- 80% inps
- reszta to integrazione, ktore placi pracodawca --> jednak w niektorych CCNL, nie ma integrazione.

A u mnie w pracy macierzynski to rok, 100% platne, skad takie roznice?
Mirable, a Twoja firma jest wloska??? Bo z Twoich wpisow zrozumialam, ze to zagraniczna firma, ktora ma tylko siedzibie w IT?
Paola:moja firma jest amerykanska i kupila firme mniejsza we Wloszech okolo dwa lata temu :) Wiec firma jest wloska :)
Cytat: mirable
Paola:moja firma jest amerykanska

No wreszcie sie przyznalas.Przeczuwalem ,ze jest to jakis wielki koncern,hmmm ..........Mcdonald's ............brzmi niezle .
Napisalas ,ze mieszkasz w Bresci do ktorej mam okolo 100 .Moge ,ze tak powiem wpasc na big maca z frytkami ;)?
dzieki za odpowiedzi..:)
1)ok. zwolnienie lekarskie a maternita anticipata to dwie rozne strony...,ale biorac z punktu pracownika to co lepiej wybrac zwolnienie czy lepiej bezposrednio pojsc na maciezynstwo?
2)Ja tez slyszalam ze wynagrodzenie za urlop macierzynski z INPS-u przysluguje 80% dochodu natomiast nic nie slyszalam o owych 20%,ktore wyplacalby pracodawca.
3)w przypadku ryzyku oprocz ciazy wysokiego ryzyka istnieja takze prace ktore do ryzyka moga sie przyczyniac.W tym przypadku lekarz informuje pacjentke ze moze ona skorzystac ze wczesniejszego urlopu,a jezeli ja to nie interesuje,w tym przypadku pacjentka koontynuje prace na wlasna odpowiedzialnosc.
I tutaj jest dla mnie wszystko jasne,ale nie bardzo rozumiem jak to sie wszystko ma do poboru wynagrodzenia.O.K.wypelnia sie formularz i zanosi sie do INPS-u i co dalej,pieniazki przechodza przelewem bezposrednio na konto czy najpierw trzeba czekac na potwierdzenie ze mozemy te pieniazki otrzymywac?Tutaj w tym punkcie jest to dla mnie troszke pogmatwane....dziekuje za pomoc w uswiadamnianiu mnie i milego wieczoru.Mia. :)
Kostropaty; zapraszam :) Mam 100m do MC DOnalda:) Fakt, moja firma tez traktuje cialo ludzkie wiec duzo podobnego do MC Donalda :D
Kostropaty; zapraszam :) Mam 100m do MC DOnalda:) Fakt, moja firma tez traktuje cialo ludzkie wiec duzo podobnego do MC Donalda :D

Prawde powiedziawszy fast foodow nie odwiedzam ,ale Cie........;)
ot, chcialem Cie tylko uslyszec przed snem ;).
;D
;D

Musialem sprawdzic
Dobranoc irlandzka ksiezniczko ;)
prosze nie zasmiecajcie mi postu!!!!to sa dla mnie wiadomosci wazne,moga one byc takze pomocne innym,wiec aby prowadzic potyczki slowne zalozcie sobie nowy temat,ktory bedzie tylko wasz,ja tam na pawno nie zajrze.
Cytat: mia77
prosze nie zasmiecajcie mi postu!!!!to sa dla mnie wiadomosci wazne,moga one byc takze pomocne innym,wiec aby prowadzic potyczki slowne zalozcie sobie nowy temat,ktory bedzie tylko wasz,ja tam na pawno nie zajrze.

i
Mia77 tak a propos Twojej wypowiedzi:

Cytat:
przepraszam cie Marysia ale jako osoba myslaca zadaje sobie pytanie-dlaczego poszukuje sie opiekunki

Tez cisnie mi sie na usta pytanie: czemu nie zapytasz w pracy. Ja znam odpowiedzi, bo wlasnie pracownicy sie mnie pytaja.

To czy firma jest amerykanska, irlandzka, polska, czy jakakolwiek inna - nie ma zadnego znaczenia, firma jest we Wloszech i ma wloskie reguly.

Rok czasu - oczywiscie, ze to mozliwe. Takze w Polsce sa firmy (sama osobiscie w takiej pracowalam), ktora daje jeden miesiac dodatkowego urlopu macierzynskiego. Prawo mowi o minimum i mowi o okresie platnym przez inps. Jezeli reszte okresu firma chce placic z wlasnej kieszeni, moze i zrobic 5 lat urlopu macierzynskiego.

Mirable roznice sa stad, ze we Wloszech prawo pracy jest bardzo bardzo zroznicowane i naprawde wiele rzeczy moze sie bardzo roznic w zaleznosci od wielu rzeczy.

20% wyplacane przez pracodawce zalezy nie tylko od CCNL, ale takze od d'accordo secondo livello - i nikt lepiej Ci na to nie odpowie, jak Twoj pracodawca. Ja nie mam pojecia nawet w jakiej branzy pracujesz, wiec nie mam pojecia, czy jest przewidziane dodatkowo do tego co daje inps.

Marysia, wow to nie pozostaje mi nic innego jak rodzic dzieci :DDD Jak juz pisalam wyzej moja firma tez pomaga cialu :DD
A na powaznie to u mnie jest rok 100% platne wiec polityka prorodzinna :)
powiedzmy ze -uslugi,a w pracy sie nie pytam dlatego ze u Wloszek trzeba wszystko wiedziec samemu...
uslugi????????????????? LOOOLLLL
nie rozumiem dlaczego zostala usunieta moja odpowiedz do LOL mirable...czyzby komus to sie nie spodobalo?????nawet nie wiem dlaczego,bo przeciez nie uzylam ani wulgaryzmow ani nie bylam nie sympatyczna????????.....:)
ani nie bylam nie sympatyczna????????.....:)

Radze szybko poprawic niesympatyczna ,bo niewskazane jest szerzenie niepoprawnej polszczyzny na wloskim forum i wiem ,wiem ,ze to twoj temat
nie rozumiem dlaczego zostala usunieta moja odpowiedz do LOL mirable...czyzby komus to sie nie spodobalo?????nawet nie wiem dlaczego,bo przeciez nie uzylam ani wulgaryzmow ani nie bylam nie sympatyczna????????.....:)

to ja skasowalem .Admin dal mi na dwie godziny hasla.Powlazilem na wasze privy Ludzie jakie wy pierdy w tych wiadomosciach piszecie ............ehhh
Tak pozatym...to o co chodzi?:)
ze sie "rozmawia" z jedna i ta sama osoba pod wieloma nickami....nie sympatyczna-zadowolon-y,-a?
mia ale ze kto???
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 35
poprzednia |

»

Solo italiano