ja uważam, że był bardzo trudny
część A
A.1
- artykuł o jakimś słynnym trenerze bokserskim, który niedawno umarł - odpowiedzi do wyboru (trudny)
- artykuł o wyremontowanym placu we Florencji - odpowiedzi do wyboru (bardzo trudny!)
A.2
- artykuł ogólnie mówiąc o różnicy pokoleń - pytania do rozwiniecia (nietrudne)
A.3
- dwa teksty - recenzje tej samej książki napisane przez różnych krytyków - stwierdzenia, które trzeba dopasować do tekstu A lub B (łatwe)
część B
B.1
- artykuł o jakimś ekstrawaganckim arystokracie, który pozostawił swoj ogromny spadek fundacjom uniwersyteckim oraz tym, które opiekująsię porzuconymi zwierzetami..i o walce o jego testament - streszczenie (w miarę, nietrudne, ale nudne i straciłam na tym strasznie dużo czasu licząc bez sensu słowa i poprawiając sto razy zamiast zająć sie następnym zadaniem! 150-200 wyrazów)
B.2
dwa tematy, z których jeden należało rozwinąć (2[tel]słów)
-w pierwszym należało napisać do redakcji gazety list w związku z artykułem, który się w niej pojawił, a dotyczył bullismu i agresji wśród młodzieży (całkiem gładko mi szło, ale niestety nie wyrobiłam się czasowo)
-drugi temat dotyczył "second life" ludzi uzaleznionych od internetu, ale nie pamiętam dokładnie, bo tego nie pisałam
część C
C.1
- artykuł o obecności włoskich kobiet w Parlamencie (a raczej braku takiej obecności) i o ich udziale w formach demokracji typu; głosowanie itd. - brakowało w tekście poszczególnych słów, które należało uzupełnić (wbrew pozorom tekst był bardzo mylący i trudny)
C.2
- artykuł o specyfice Neapolu i pewnej słynnej (której nie znam hihi) firmie tekstylnej - całe części zdań należało odpowiednio wpowadzić w brakujące miejsca (nawet dobrze poszło, choć po długich analizach każdego zdania z osobna, jak na ten rodzaj ćwiczenia, to tekst był całkiem prosty)
C.3
- tekst o pasiflorze i jakichs tam eksperymentach botanicznych - należało wytropic drobne błędy - literówki/battitura (nietrudne)
C.4
- poszczególne wyrazy należało połączyć i poamieniać, tworząc sensowne opowiadanie...nie pamiętam go dokładnie, coś o panu, który lubił ekstremalne sporty i parę razy za to oberwał (wydawało mi się, że to najprostsze zadanie z możliwych, natomiast okazało się, że części wyrazów w ogóle nie znałam i musiałam zmyślać..i jak rozmawiałam z ludźmi to wszyscy to położyli, więc tekst musiał być bardzo trudny)
częśćD (ascolto)
D.1
- reportaż dotyczący fascynacji horoskopami, magią, astrologią itd. - trzeba było uzupełnić brakujące części zdania (łatwe)
D.2
- NAJGORSZE! juz sama nie wiem o czym to było, o jakichś laboratoriach badających skład żywności i jej opakowań - były podane zdania i trzeba było stwierdzić czy dane zdanie jest prawdziwe, czy nie
D.3
- pogadanka w radiu o róznych przypadłościach zdrowotnych, lekarz wypowiadał się co jest ich przyczyną, jakie są konsekwencje i jak je zwalczać - należało uzupełnić tabelkę -nie było to aż tak trudne, ale powiem szczerze, ja już nie byłam w stanie się skupić od części C i ascolto mi poszło beznadziejnie głównie dlatego, że fizycznie nie dawałam rady