Arka we Wloszech - wolontariat

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 45
poprzednia |
Czesc! sluchajcie, bardzo serdecznie polecam wszystkim, ktorzy sa zainteresowani praca z ludzmi niepelnosprawnymi i jednoczesnie chca nauczyc sie lub podszkolic jezyk wloski - dwa miejsca we Wloszech (Bolonie i Ciampino pod Rzymem). W obydwu tych miastach dziala bardzo szczegolna organizacja - Arka. W wielkim wielkim skrocie: idea Arki jest tworzenie domow (na calym swiecie- w Polsce rowniez dzialaja takie domy), w ktorych wspolnie mieszkaja osoby niepelnosprawne, uposledzone z osobami zdrowymi.
Wlasnie wrocialam z trzymiesiecznego wolontariatu w Ciampino i wybieram sie na kolejne 5 miesiecy!Polecam szczegolnie studentom pedagogiki specjalnej, bo to niesamowicie ciekawe doswiadczenie - taka forma opieki i pracy z ludzmi niepelnosprawnymi, w dodatku we wloskiej specyfice, ktora jest naprawde szczegolna:)) Jest to tez niezla okazja na nauke jezyka i poznawanie ludzi z calego swiata, bo przez takie domy przewiaja sie woontariusze wszystkich krajow ;)
Pozdrawiam serdecznie!
Hej!Prosze Cie napisz mi o tym cos wiecej...Chodzi mi o to kto placi za przejazd,czy mozna tam pojechac tylko na okres wakacji i w ogole jakie trzeba spelniac warunki...moj mail [email]
i na mój [email]
wyslalam juz maila, mam nadzieje, ze doszedl:) w razie pytan - piszcie smialo, duzo rzeczy moglo pozostac nie jasne! pozdrawiam cieplo
Ja też bym prosiła o maila :)
[email]
i ja tez : [email]
Napisalam dosc dlugiego maila do Agi S (snoopy..-adres powyzej), niestety nie zapisalam go sobie w kopiach, stad prosba - gdybyscie chcialy tego maila z masa szczegolow, napiszcie do Agi z prosba o przeslanie kopii, a pozniej z dalszymi pytaniami juz na moj adres: to jest [email]
Podrawiam serdecznie.
sory erka, ale czy mozesz mi cos jeszcze przysłac o tym wolontariacie, bo wyslalam dwa razy maila do snoopy ale nie odpowiada
[email] to moj e mail, i jesli bedziesz miala wolna chwile to bardzo prosze
erka bardzo cie prosze o info. no chyba ze ktos inny cos wie. bardzo prosze
chciałbym się czegoś więcej o wolontariacie.Mógłbym prosić o bliższe informacje na adres [email]
ja tez bardzo prosze [email]
prosze o info o tym wolontariacie
[email]
wyslalam maila,mam nadzieje, ze dojdzie!W razie gdyby jednka nie, dajcie znac, tym razem zapisalam w kopiach:)Pozdrawiam cieplo!
hej jesli nie sprawi Ci to klopoty i nadal masz zapisane to w kopiach to rowniez prosilabym o tego maila moj adres [email] dzieki serdeczne i pozdrawiam
hej, bardzo prosze o przesłanie mi informacji o tym wolontariacie na adres: [email] bede bardzo wdzieczna, pozdrawiam wszystkich zafascynowanych włochami.
Ja również prosze o więcej informacji:-) [email]
Poszlo:) mail troche chaotyczny, wiec jezeli nasuna sie pytania bardziej szczegolwe, czekam na maila. Pozdrawiam i strasznie ciesze sie takim zainteresowaniem!:))
ja również bardzo prosiłabym o owego maila z info na temat wolontariatu, mój mail: [email] z góry dzięki :)
Ja również poproszę o informacje na temat wolentariatu. Pracuję w Polsce z osobami niepełnosprawnymi intelektualnie i uczę się od kilku miesięcy włoskiego.e-mail: [email]
witam serdecznie!!jesli jestes w stanie przeslac mi tez jakies informacje na temat tego miejsca bede wdzieczna!studiuje resocjalizacje i pedagogike wiec bardzo mnie to interesuje!ale czy jest mozliwosc rozmowy tam po niemiecku, ja niestety nie znam wlaoskiego!moj mail: [email]
CZY JA ROWNIEZ MOGE DOSTAC GARSC INFORMACJI NA TEN TEMAT???MOJ ADRES [email] DZIEKUJE!!!!!!!!!!
a propos niemieckiego - to w tej chwili w Arce asystenci z niemiec wioda prym, wiec nie bedziesz miala problemu z porozumieniem sie, zreszta sa tez cztery asystentki z polski, ktore w razie czego na pewno pomoga:) Z tego ,co wiem, rozpoczal sie tez kurs jezyka dla obcokrajowcow -wiec generalnie sa duze szanse, ze jezykowo sie nie pogubisz:) Co do kadry glownej - to mowia po wlosku (oczywisice), francusku i angielsku i w tych jezykach najlepiej pisac maile, nawet jesli ktos mialby Ci je wczensiej przetlumaczyc. Pozdrawiam cieplo.
W sumie to mam podobne pytania do Agi S. tj. czy mozna tam pojechac tylko na okres wakacji i w ogole jakie trzeba spelniac warunki, wolontariat wolontariatem, ale z czego tam sie zyje, tj. co ci zapewniaja w Arce, a za co sama muszisz placic?....

Czy nie mozesz po prostu zamiescic tego maila ze szczegolowymi informacjami tutaj na forum, zamiast pojedynczo wysylac, bo jak widac b.duzo ludzi jest zainteresowanych???
Mail jest za dlugi i za szczegolowy, zeby go tu zamieszczac - a ze jest zapisany, nie ma zadnego problemu z wysylaniem do kogos, kto jest zainteresowany.
Co do pytan - generalnie nie ma roznicy, kiedy przyjedziesz i na jak dlugo - moga to byc wakacje i tylko miesiac, moze byc caly rok zaczynajac od srodka kwietnia. Jesli chodzi o to, trzeba sie juz indywidualnie umawiac ze wspolnota - a wyglada to mniej wiecej tak, ze: Ty piszesz kiedy i na ile chcialabys przyjechac, a oni Ci odpisuja, czy w tym czasie jest to mozliwe. W tamtym roku chcialam przyjechac na wakacje, ale okazalo sie, ze w maju cala ekipa byla juz skompletowana:( Ale zaraz potem spytano sie mnie, czy nie chcialabym przyjechac we wrzesniu, bo akurat wtedy brakowalo asystentow. Wszystko jest wiec kwestia ustalenia, dogrania grafikow:) Dlatego dobrze jest to robic z odpowiednim wyprzedzeniem, szczegolnie jesli chodzi o wakacje.
Nie slyszalam o innych warunkach - za to widzialam bardzo roznych ludzi, w roznym wieku - wiec podejrzewam, ze wystarczy chciec podjac sie takiej pracy, ktora de facto nie jest w koncu latwa. (nawet brak znajomosci jezyka, nie jest duuuuuuza przeszkoda).

a co drugiego pytania - dostaje sie kieszonkowe: 200 euro na miesiac. poza tym zgodnie z idea arki, masz zapewniony dach nad glowa i jedzenie, poniewaz wszyscy mieszkaja i jedza razem - tak jak w normalnym domu: wlasny pokoj i 24-godzinny dostep do lodowki:) Placisz sama za swoje dodatkowe potrzeby: karty telefoniczne, kosmetyki, bilety i takie tam. Chyba tez lekarstwa w razie czego kupuje sie z wlasnych pieniedzy, wiec czasami lepiej w niektore zaopatrzyc sie juz w Polsce (przeciwbolowe, witaminy itd).
200 euro - to nie bardzo bardzo duzo, ale spokojnie wystarcza na miesiac, nawet z uwzglednieniem odrobiny szalenstwa.

Pozdrawiam.
i jeszcze jedno - za przyjazd do Ciampino i powrot do Polski placi sie niestety samemu. Polecam przeloty samolotem - mnie sie podobalo z Wizzair - bardzo tania linia (oczywiscie z odpowiednim wyprzedzeniem),a do tego calkiem przyzwoita (no i optymalne dla mnie polaczenie Katowice - Ciampino).
Dziekuje za odp. na moje pytania. Bylabym tym zainteresowana, szczegolnie, ze ukonczylam kurs w Polskim Czerwonym Krzyzu, opiekowalam sie juz starszymi osobami i moja znajomosc wloskiego jest chyba na wystarczajacym poziomie. W takim razie, gdzie, do kogo i co mam napisac? Wyslac CV? List motywacyjny?... Spedzilam w Rzymie prawie pol roku, i tam mam przyjaciol, dlatego najbardziej interesowaloby mnie Ciampino... A jak jest w Arce z czasem wolnym?... Ile pracujesz?... Pozdr
czesc erka. tu gosia. widze ze juz wrocilas z ostatniej krotkiej wizyty we wloszech?
czesc Gosku! wrocilam!:)) Wiecej w mailu!
Z czasem wolnym jest tak: kazdemu asystentowni przysluguje jeden dzien wolny w tygodniu i raz w miesiacu tzw.weekend (co w praktyce oznacza dwa wolne dni obok siebie, niekoniecznie sobota,niedziela). Poza tym w ciagu dnia sa 3 godziny sjesty, czasami troszke mniej lub troszke wiecej - w zaleznosci od sytuacji domowej.
Konkretnych godzin pracy nie ma - to troche tak jak w domu, z rodzina: na codzien zyjesz z wszystkimi, gotujesz, sprzatasz, pomagasz przy myciu, robisz zakupy, ogladasz telewizje, wychodzisz na spacer, a raz w tygodniu bierzesz wolne i robiesz co chcesz, gdzie chcesz i z kim chcesz - i to jest Twoj swiety czas, ktory Ci nikt nie moze zaklocic sprawami domowymi:)

A tutaj adres: (od razu ostrzegam - czasami na odpowiedz trzeba poczekac - ale warto tez byc troche nachalnym:))
Pozdrawiam!

Comunita dell'Arca
Via Ancona 1
[tel]Ciampino
[email]
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 45
poprzednia |

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa