Slownik tematyczny - koniec etapu I - cz.2

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 144
najprosciej jak umiem :

żołądek jest jeden a chorób żołądka dziesiatki - w tym metaboliczne, nowotworowe itd itd

dlatego szkielet slownika bedzie decydowal o jego przejrzystosci i wcale nie upieram sie przy mojej wersji ;) takiego szkieletu trzymaja sie pozniej inne dziedziny np farmakologia dla ktorej nie ma znaczenia czy chorobe wywal wirus ptasiej grypy (choroby odzwierzece) czy obiad u tesciowej (zatrucia):P
moze podgrupa "sklasyfikowane grupy chorob" albo inny worek do ktorego wrzuci sie reszte rzeczy zalatwi problem
żółtaczka to gdzie....?
no i zmieniłem kategorie - powinno byc już ok :)
anatomia i cialo-nic dodac nic ujac-podzielono wszystko fantastycznie.
zoltaczka -do chorob watroby(ukladu pokarmowego)-niech zeus-ek pomoze!
i choroby tez sa podzielone swietnie.
Anatomia i choroby po tych "kilku" zmianach wygladaja rzeczywiscie IMPONUJACO :).
zoltaczka :] ... a ktora :] ? wlasnie w takich momentach zaczynaja sie schody :]]]
Zoltaczka to TYLKO potoczne okreslenie zapalenia watroby, tak naprawde jest OBJAWEM kilku rodzajow chorob a u noworodkow nie jest choroba tylko fizjologicznym objawem rozpadu krwinek , zreszta ilosc zoltaczek widac najlepiej w angielskich slowkach :] zaczalem to wlasnie przegladac ale mam pytanie- prosbe do Lukasza - czy daloby sie w opcji korekty slowek zalozyc filtr na kolumne jezyka ? ewentualnie umozliwic sortowanie kolumn ? wtedy mozna byloby wyswietlic tylko jeden jezyk a przy tej ilosci hasel jest juz troche przegladania; pzdr
zapomnialem o jeszcze jednej waznej sprawie - istnieja hasla, ktore moga nalezec do kilku grup ale nie wiem jaka konstrukcje ma baza danych, ktora stworzyles - czy jest mozliwosc przypisania kilku kategorii jednemu haslu bez dublowania go w innym dziale ?
nie było mnie 2 dni.. już wróciłem - czy coś w słowniku się dzieje czy mam zamykać sprawę czyszczenia kategorii? Oczywiscie z czasem bedzie sie to dalej poprawiac...
Jak widac choroby jeszcze w ciemnym lesie. Jesli po zamknieciu bedzie mozna dalej grzebac ( poprawiajac niezauwazone, rozdzielajac te gdzie sa pod jednym polskim haslem dwa, trzy w innym jezyku, dopasowujac te z "do przydzielenia") to wedlug mnie mozesz robic co sobie zechcesz.
no wlasnie sie zastanawialam, co odpowiedziec...nie wiem jak to widzisz, Lukar mnie sie wydaje, ze dobrze byloby najpierw doprowadzic to jeszcze bardziej do porzadku a potem przejsc dalej, ale tez jesli jest mozliwosc zachowania naszego dostepu do opcji przenoszenia, to mozna juz zaczac robic cos innego, rozumiem, ze nastepny krok to poprawianie i akceptowanie tych nie zaakceptowanych, tak? no mnie w ostatnich dniach nie udalo mi sie zrobic wiele, te chorobska i anatomia ...ja sie na tym zupelnie nie znam,musze sprawdzac wiele hasel i schodzi na to wiele czasu, reszta slownika niby jest juz ok, ale jak sie dobrze przyjzec, to zawsze znajdzie pare hasel nie pasujacych, powiedz , co ty masz zamiar robic:-)pzdr
podpowiedzcie troche , prosze:-) na zdrowy rozum, wszystkie bole, goraczki, biegunki, omdlenia ja dalabym do objawow choroby, a wy?
Ja tez. Przyznam sie, ze tam nie wchodzilam ( po cichu liczac na zeuska). Tak, ze nie bardzo sie orietuje. Przez nastepne trzy dni tez mnie nie bedzie ( nawal pracy, bede wpadac tylko na chwilke), wiec sie nie wypowiadam.
Dobranoc
tak, kolejny etap to poprawianie/zatwierdzanie - oczywiscie zostawie mozliwosc przenoszenia, tylko ze zatwierdzanie wiąże się ze "wpuszczeniem" do bazy inych osób (chętnych do roli opiekuna) więc zawsze istnieje możliwość że ktoś coś pomiesza... no ale zobaczymy jak to będzie, inaczej sie nie da :)

te zatwierdzone ustawie tak ze nie bedzie mozna ich zmieniac - tylko na specjalne żądanie/uzasadnienie
Masz racje Trishya, to sa objawy chorobowe.

A ja mam uwage, brakuje kategorii "choroby metaboliczne", dokad nalezaloby wcisnac cukrzyce i inne alkaptonurie (takie haselko znalazlam w "genetyce") :).
uffa, ja przyznam, ze te chorobska to mnie doprowadza do czarnej rozpaczy...;-) a zeusek tylko rzucil , ze zoltaczka to skomplikowana choroba przepadl! buuuu:-(
no tak , Lukar dalbys te choroby metaboliczne, bo z cukrzyca nie wiadomo co zrobic...:-)pzdr
dodałem i przeniosłem tam cukrzyce
Lukar, tam w Medycynie mamy:

- Dolegliwosci
- Objawy chorob i dolegliwosci

Ma to sens?
hej To_ja,
moim zdaniem ma, bo dolegliwosci to sa takie rzeczy, ktore jeszcze nie sa chorobami ale juz dokuczaja, natomiast objawy to wszystko to, co jest rezultatem choroby... goraczka, wymioty itd....ide przenosic:-/
Tak, ale ja bym zostawila te "Objawy chorob i dolegliwosci", natomiast grupe: "Dolegliwosci" bym wykasowala. Przyjrzyj sie ich zawartosci. One sie w 85% dubluja.
Pytanie: a gdzie poszlas?
wybacz, zapuscilam sie w ciemny las chorob 2 i 3, troche go przetrzebilam, ale ciezko mi idzie, nie mam cos sklonnosci te tego tematu....
moze masz racje z dolegliwosciami....ale moze poczekac, tzn przeniesc objawy od grupy objawy, choroby do chorob a dolegliwosci zostawic? a ty gdzie buszujesz? ....cos mi sie zdaje, ze same zostalysmy na polu walki :-/
w koncu jestem, ale padam ze zmeczenia, wiec dopiero jutro wezme sie za poprawianie, pozdrawiam
Ja juz ide spac. Jutro jedziemy ( kobylka, jej wlasciciel i ja) na kurs ( jaki? - zaoczny?, bo to takie zjazdy co dwa, trzy miesiace). Kobylka ma sie nauczyc jal sie grzecznie zachowywac ( choc ja osobiscie nie widzialam spokojniejszego konia). Mysle, ze bardziej nam jest potrzebny kurs jak obchodzic sie z tymi zwierzakami. Posrednio ( uczac ja ) uczymy sie takze i my.
Dobranoc.
ja chyba tez juz sobie odpoczne, mam nadzieje, ze nie przysnia mi sie zgorzele i brodawki brr:-) notte
kolejne propozycje przemianowania dzialow:

poczta i telekomunikacja

radiofonia i telewizja

jednostki monetarne: monety i banknoty

gry planszowe i towarzyskie: 1szachy 2warcaby 3karty 4 halma 5kosci

wioslarstwo i kajakarstwo

kolarstwo i sporty motorowe

gry w pilke: 1 pilka nozna 2pilka reczna 3hokej na trawie 4baseball 5krykiet 6krokiet 7tenis ziemny 8tenis stolowy 9siatkowka 10golf 11faustball

Lekkoatletyka: 1skoki 2biegi

podnoszenie ciezarow

sporty zimowe: 1narciarstwo 2 lyzwiarstwo 3curling 4zeglarstwo lodowe/bojery 5lyzwiarstwo z zaglem 6hokej na lodzie
zamiast NUTY, NOTACJA MUZYCZNA: (gamy, takt, tonacje, znaki pauzy itp.)

instrumenty muzyczne: 1instrumenty strunowe 2instrumenty perkusyjne 3instrumenty dete blaszane 4instrumenty dete drewniane 5instrumenty ludowe 6instrumenty jazzowe 7pianino 8fortepian 9organy

bajki i basnie: 1 istoty basniowe

sztuka: 1 sztuka egipska 2sztuka perska 3sztuka asyryjska 4sztuka Azji Mniejszej 5sztuka babilonska
cd. podzialu sztuki: 6sztuka grecka 7sztuka rzymska 8sztuka etruska 9sztuka bizantyjska 10 sztuka staro-/wczesnochrzescijanska 10 sztuka renesansu 11sztuka gotycka 12sztuka romanska 13 rokoko 14rodzaje lukow 15rodzaje sklepien 16 sztuka islamu 17 sztuka japonska 18sztuka Indii

w chemii: 1sprzet laboratoryjny

drzewa: 1lisciaste 2iglaste/szpilkowe 3krzewy i drzewa ozdobne

znaki zodiaku powinny byc w astronomii

zamiast pogody moznaby bylo zrobic: meteorologie i klimatologie

DOM
domy i typy domow
kuchnia: sprzet kuchenny
sprzet gospodarstwa domowego

ogrod: narzedzia ogrodnicze

do roslin: proponuje dodac jeszcze CHWASTY

do psow: wyposazenie psa (a weic tu bylyby: miska, kosc itp)

rolnictwo: hodowla: 1hodowla drobiu 2hodowla bydla

Hodowla ryb i sport wedkarski

uslugi: szewc, zlotnik, optyk: przyrzady optyczne, kusnierz, stolarz, slusarz

budownictwo: budownictwo okretowe

i prosilabym rowniez o mozliwosci dopisywania kolejnach hasel:-)
mhm...nie wiem czy jest sens rozdrabniac niektore tematy az tak bardzo ...?
siedze w chorobach, wiec pierwsze co mi sie nasuwa, proponuje :
choroby poszczegolnych ukladow zamienic na choroby i wady, jako, ze nie wszytkie hasla sa z dziedziny chorob, niektore sa wadami i jeszcze brakuje mi czegos , gdzie umieszczac choroby dzidziczne...nie wszystkie dziedziczne sa genetyczne i odwrotnie...po zakonczeniu porzadkowania tego slownika moge chyba spokojnie isc na medycyne;-)
mysle, ze niektore warto. zastanaiwam sie kto w ogole poprawia jeszcze ten slownik?
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 144

« 

Pomoc językowa