Slownik tematyczny - koniec etapu I - cz.2

Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 144
ja nie mam czasu na poprawianie, ja przenosze ;-)pzdr:-)
A ja dzis i jutro nic nie robie - jestem od switu po ciemna noc poza domem.
Pozdrawiam pracusiow.
zaraz przepadl :] urlop i tyle, poza tym siedzialem cicho bo nikt mi nie powiedzial czy hasla z innych jezykow mam rowniez przenosic ? a jesli nie to czy mozna zalozyc filtr na jezyk tak zeby nie wyswietlac innych jezykow; no i niewyjasniona sprawa hasel, ktore mieszcza sie w kilku katagoriach - to bedzie krecia robota jesli cos sie przeniesie dajmy na to do chorob ukl dokrewnego a potem ktos to przeniesie znowu do chorob genetycznych - wiec ? moze oprocz opcji "przenies" przydala by sie rowniez opcja "kopiuj?
aha - i w dalszym ciagu bede sie upierac ze tych kategorii w chorobach jest za duzo :] a co wolno mi :P
jak najbardziej przenosimy wszystkie języki (link http://www.wloski.ang.pl/slownik2.php ) - przy przenoszeniu najlepiej skupić się tylko na polskich hasłach - tłumaczenia nie są ważne

co do "pasowania" do kilku kategorii - trudno, nie będziemy teraz kopiować haseł, niech wylądują w jednej kategorii, i tak będzie wyszukiwarka haseł więc jak ktoś chce poszukać to znajdzie - na kopiowaine teraz szkoda czasu trochę, przełożymy to na później

jeśli kategorii jest za dużo to pisz co i jak mam usunąć/przenieść :>
ja nie chcę kategorii która ma ponad 4[tel]haseł - jeśli ma więcej to jestem za podziałem
Lukar, a same dolegliwosci wyrzuciles?
ja podpisuje sie pod tym, ze za duzo grup w chorobach, liczniki przy poszczegolnych grupach mowia same za siebie, ja bym wywalila ukladowe, pasozytnicze i takze odzwierzece ( wchodza w zakazne) ale to tylko propozycja i poczekajmy moze na wypoczetego po urlopie zeuska;-)

natomiast zmienilabym nazwy np choroby serca na choroby i wady, zreszta te wady mozna byloby dodac do innych ukladow jesli w haslach sie pojawiaja

troche sprzatalam w chorobach w ostatnich dniach i mam pewne watpliwosci:np.
czy krwotoki przeniesc do objawow?
niedobory witamin to gdzie?
w choroby 2 jest duzo hasel "objaw etc" co z tym?
obrzeki, ropnie i inne tego rodzaju...sa takie, ktore odnosza sie do konkretnego narzadu to wtedy je wrzucam do odpowiedniego ukladu, a co robic z haslami ogolnymi?np obrzek wyniszczeniowy????
no i wiele innych, ale to pomarudze pozniej:-) pzdr
zgodnie z tym co pisalem wczesniej, uwazam ze najpierw powinnismy sie skupic na poszczegolnych ukladach jakich dotycza choroby czyli - oddechowy, krwionosny etc a ewentualnie pozniej dokladac w kazdej grupie glownej, kategorie pomocnicze i podkategorie takie jak np wady (nabyte, wrodzone), choroby genetyczne czy inne "dziadostwo"
natomiast patrzac na niektore hasla dodane do grupy chorob np cisnienie, temperatura, karta choroby mysle, ze mozna by sie pokusic o grupe "Parametry życiowe , pomiary i diagnostyka "
awitaminozy narazie wrzucilem do ch. metabolicznych
hasla ogolne jak ten obrzek wyniszczeniowy raczej do objawow
:] oj bedzie jeszcze sprzatania
Trishya, witaj, powiedz mi jaka masz metode przenoszenia chorob. Jak je sprawdzasz. Wieczorem bede miala troche czasu i cos porobie, Ty siedzisz juz w nich dlugo i masz praktyke. Oswiec mnie.
witaj To_ja, metoda? dwie metody w zaleznosci od checi uzerania sie ze slowkami: jedna to sprawdzanie po kolei kazdego hasla, ktore nic mi nie mowi i potem przeniesienie do odpowiedniego dzialu, druga szybsza-metoda eliminacji hasel oczywistych, czyli zakladam, ze przenosze choroby zwiazane z ukladem np. krwionosnym i przegladajac hasla zaznaczam to wszystko, co ma zwiazek z tym ukladem, potem biore nastepny uklad na tapete i tak az mi sie nie skonczy cierpliwosc i nie dostane oczoplasu:-) licze na to, ze na koniec pomoze nam nasz etatowy znawca tematu czyli zeusek:-)
ja korzystam glownie z tej drugiej metody :] jest prosciej i szybciej a to co zostanie mozna bedzie bedzie potem wrzucic do jakiegos innego albo nowego worka
zgadza sie....mnie jeszcze brakuje szufladki do chorob kosci ale nie jako czesci narzadow ruchu (np zuchwa) i do chorob zebow, co ty na to?
chyba nie czuje sie na silach do arbitralnego przydzielania nazw poszczegolnych grup :]]] co bedzie jak zjawi sie jakis fachowiec, ktoremu ten podzial nie podejdzie ;]?
zeby i ich choroby - w sumie zeby to kosci ale w anatomii sa 1 elementem ukl trawiennego (jama ustna) ; te chorobska sa wredne doslownie i w przenosni :] moze narazie niech zostanie tak ?
tak bardziej na serio - proponuje zmiane
"choroby skor" na - "choroby skory i przydatkow" wtedy pasuja tam jeszcze paznokcie, wlosy oraz gruczoly skorne itd
nie do konca rozumiem "niech zostana tak" czyli proponujesz, zeby choroby zebow wciagnac do ukl. pokarmowego? a co z chorobami kosci czaszki?

zgadzam sie co do rozszerzenia chorob skor:-)
jesoooo :] a gdzie znalazlas jakas chorobe czaszki ?
raczej nie ma wyodrebnionych chorob czaszki jako takich, moze co najwyzej jakies deformacje zwiazane z krzywicami albo cos w tym rodzaju
tak - te zeby chyba narazie zostawic , tym bardziej ze jest juz dzial Stomatologia i niech tam sobie siedza razem z kanalami brrrrrr i innymi paskudztwami; pzdr
mam na mysli np rozszczep podniebienia , jezyka czy bylo tez cos w rodzaju ropien zuchwy....marudze, wiem;-)
skad :] sam mam z tym problem :] tak na szybko wrzucilbym to chorob dzieci bo to jest ciezka wada rozwojowa, a potem moze jakas podgrupe sie utworzy ;na dzisiaj starczy musze uciekac ,pozdrawiam
ok,bye, bye:-)
Lukar czy jest mozliwosc by miec slownik tez i w druga strone tzn wlosko-polski?
ciao,
Lukasz - nastepne propozycje do worka :
1. Choroby serca - jako podgrupa "ch. ukl. krazenia"
2. w ch. ukl pokarmowego chyba trzeba wyodrebnic podgrupe Ch. watroby trzustki i ukl zolciowego bo jest zatrzesienie zoltaczek
3. no i wczorajsza - przemianowanie chorob skory na ch. skory i przydatkow
pzdr
chcialam sie oderwac na chwile od chorobsk i poszlam popatrzyc na anatomie....no i oczywiscie mam pytanie;-)
w ukl. dokrewnym jest od groma "gruczolow" i ja sie zastanawiam czy np. gruczol lojowy lub potowy mozna tam zostawic, czy jednak one bardziej pasuja do powloki wspolnej?
doinformowalam sie ..troche:-) dodamy ukl. zewnetrznego wydzialania ?:-)
OCZYWISCIE :] ukl dokrewny nazywa sie dlatego dokrewny bo gruczoly ktore sie na niego skladaja wydzielaja rozne substancje bezp do krwi i tamte pozostalew gruczoly spokojnie mozna wrzucic do powloki wspolnej; nawet nie przegladalem tego bo siedze w chorobach dalej :|
no niby taaaaa, ale...;-) na przyklad taka slinianka? ...jakby dac uklad wydzielania zewnetrznego to by wrzucil wszyćkie gruczolki niedokrewne do jednego wspolnego worecka;-)
a teraz wlasnie czuje nadprodukcje slinianek i ide na obiad;-)bye
taka np slinianka jest gruczolem ukladu pokarmowego :P ot :]
amilaza jamy ustnej i trzustki
*y
no dobra zeusek, to juz wiecej nie truje;-)
Kasik, co ci to, dziecino? skad ta amylaza ci wpadla do glowy?;-)
to co wyplywa ze slinianek...o ile jeszcze nie zwariowalam...chcialam sie tylko pochwalic moja znajomoscia.....ale nie wyszlo
nie chodzi o trucie ;) jasne ze mozemy wejsc w nastepny podzial i nastepna grupe tylko czy jest taka potrzeba ? taka np trzustka jest jedna ale jest zarowno elem. ukl pokarmowego jak i dokrewnego :D
Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 144

« 

Pomoc językowa