Włoskie filmy

Temat przeniesiony do archwium.
Podzielcie sie proszę recenzjami włoskich filmów, które oglądaliście i które polecacie. Chętnie obejrzałabym jakieś włoskie filmy na DVD. Jeśli ktoś posiada i moze pożyczyć to jestem zaiteresowana. Bardziej ciekawi mnie współczesne włoskie kino.
poszukaj w wyszukiwarce . Pare razy byla o tym mowa.
Dziękuję. Troszkę poszperałam w wyszukiwarce. Znalazłam co nieco, ale nie wycofuję sie tego wątku.
• Kiedy przyjdą dziewczyny?" (Ma quando arrivano le ragazze?)
reż. Pupi Avati, 2005
występują: Claudio Santamaria, Paolo Briguglia, Vittoria Puccini, Johnny Dorelli
146’
Gianca i Nick, dwaj młodzi muzycy, spotykają się i zaprzyjaƒniają na Festiwalu Umbria Jazz. "Kiedy przyjadą dziewczyny" rywalizacja w miłości kryć będzie jednak inne, głębsze i nieuleczalne rany. Dawid Donatella – włoski Oskar – za najlepszą muzykę.
• "Gorączka" (La Febbre)
reż. Alessandro D’Alatri, 2005
występują: Fabio Volo, Arnoldo Foa, Valeria Solarino
108’
Gorzkie spojrzenie na współczesne Włochy: pasja i zaangażowanie młodego człowieka zderzają się z biurokracją i odwiecznym zwyczajem równania do szeregu. Historia zmagania się jednostki z powszechną szarzyzną i bylejakością.
• "W mojej miłości" (Nel mio amore)
reż. Sutanna Tamaro, 2003
występują: Licia Maglietta, Urbano Barberini
95’
Debiut reżyserski znanej również Polsce włoskiej pisarki Susanny Tamaro. Historia Stalli, która po śmierci męża powraca do domu swego dzieciństwa, prześladowana przez wspomnienia ślepej zazdrości małżonka, która stała się przyczyną rodzinnej tragedii. Nadszedł czas rozrachunku z przeszłością.

• "Taniec na trzy pas" (Ballo a tre passi)
reż. Salvatore Mereu, 2003
występują: Caroline Ducey, Yaël Abecassis, Michele Carboni
107’
Uhonorowany Nagrodą Krytyki na Festiwalu w Wenecji film sardyńskiego reżysera Salvatore Mereu to przejmujące studium samotności bohaterów czterech epizodów, noszących tytuły czterech kolejnych pór roku.
• "Święte serce" (Cuore sacro)
reż. Ferzan Ozpetek, 2004
występują: Barbara Bobulova, Masimo Loggio
117’
Najnowszy film twórcy znanych w Polsce filmów "On, ona i on" oraz "Okna", z wszechogarniającą muzyką i moralistycznym przesłaniem: co ważniejsze, mieć czy być? Czy możliwe jest "nawrócenie" twardej businesswoman? Dawid Donatella dla Bobulovej.
"Salo o le 120 giornate di Sodoma" Passoliniego i wszystkie jego filmy oraz filmy Federico Felliniego, a takze fimy z udziałem Roberto Begnini.!!!
moja prywatna lista ktora wchodzi do kanonu kina światowego:
Pier Paolo Pasolini - Kwiat tysiąca i jednej nocy, Marco Ferreri - Ape Regina Bernardo Bertolucci - Przed rewolucją Federico Fellini - Wałkonie Gillo Pontecorvo - Capo Pier Paolo Pasolini - Włóczykij Roberto Rossellini - Stromboli Marco Ferreri - Wózek Gillo Pontecorvo - Bitwa o Algier Dario Argento - Głęboka czerwień Marco Bellocchio - Pięści w kieszeni Bernardo Bertolucci - Ostatnie tango w Paryżu Federico Fellini - Klowni Bernardo Bertolucci - Wiek XX
Liliana Cavani - Nocny portier Federico Fellini - Casanova Elio Petri - Śledztwo w sprawie obywatela poza wszelkim podejrzeniem Federico Fellini - Noce Cabirii De Sica Vittorio - Złodzieje rowerów
kocham włoskie komedie,a filmy z Christian de Sica i Massimo Boldi są po prostu.. THE BEST
I jako dobre uznal bym nie arcydziela te filmy:
Marc Rothemund - Sophie Scholl. Ostatnie dni, Marco Bellocchio - Witaj, nocy Fernando Meirelles - Miasto Boga Roberto Benigni – Pinokio Marco Bellocchio - Czas religii
wszystkie filmy Giuseppe Tornatore,po prostu WSZYSTKIE!
LUCHINO VISCONTI - zwłaszcza Zmierzch bogów i Smierć w Wenecji oraz Ludwig
a Nanni Moretti? jego najnowszy Kajman (ze świetnym Stuhrem), wczesniejszy Pokój syna i cała rzesza świetnych filmów z lat. 90
Lubie wszystkie filmy o mafii,bo to temat zawsze na czasie i dosc dobrze oddajacy prawde o powiazaniach swiata politykow z mafią.. do dnia dzisiejszego nic sie tam nie zmienilo.
Poszukuje filmu "dillo con parole mio" :) bardzo potrzebny egzemplarz na dvd!
Juz 2 razy wpisalam ci informacje. Czytasz odpowiedzi posty?
sorki nie wiesz gdzie moge znalesc film "merry christmas" z 2001 roku z cristianem de`sica - z gory dziekuje
Pozdro
4968318 - gg
Ja ogladam filmy w tv, wiec nie pomoge.
Krótki, amatorski film "Notte Sento", "Fale namiętności" :) Taktyka jest prosta - wbijasz na FilmWeb i szukasz według kraju (w tym wypadku Włochy) a także według innych kryteriów.

Pozdrowienia z Polski.
Temat przeniesiony do archwium.