zrobic dobrze mieso nie jest latwo, to tylko tak wyglada a tak naprawde to jest najtrudniejsza sztuka w kuchni ...
Jezeli mieso bylo twarde to albo duszone za krotko albo zle posolone albo niedobry gatunek. Sosy niedobre ? dlaczego ? moze za malo przyprawione.. Najlepiej robic na zasadzie prob i bledow i z doswiadczenia wyjdzie Ci dobry przepis. Jezeli mieso jest zlego gatunku (czyli twarde lykowate) mozesz zawsze zrobic marynate czyli nasmarowac olejem, octem,sola, pieprzem, ziolami i zostawic w lodowce na ok. 12 godz. na pewno skruszeje i bedzie latwiejsze w przyrzadzeniu. Mieso mozna nie solic tylko posolic porzadnie sos i wtedy mieso przejdzie smakiem. Jezeli chodzi o samo przyrzadzenie procedura jest mniej wiecej podobna czyli najpierw w wysokim i szerokim rondlu obsmazasz mieso z wszystkich stron na dosc mocnym gazie (wtedy wszystkie soki pozostaja zamkniete w miesie) bez przykrycia (troche pryska)a potem podlewasz winem, ktore musi wyparowac do konca i wtedy dodajesz to co chcesz: warzywa pokrojone w kostke lub julienne albo mleko i cebule albo sama cebule pokrojona w plastry (to jest alla genovese duzo ok. 4-5), itp.; podlewasz woda, winem, mlekiem (pasuje do schabu ale lepiej nie robic z nim wolowiny), rosolkiem z kostki, dodajesz ziola, przyprawy, zmniejszasz gaz i powoli dusisz pod przykryciem (!) co jakis czas sprawdzajac czy sos nie wyparowuje i czy mieso jest dobre (trzeba co jakis czas odwracac). Mieso jest dobre jak po wbiciu widelca wycieka bialy sok czyli nie krwisty. Trzeba ok. 2-3 godz. Proponuje zrob girello alla genovese czyli z cebula podlane winem (lepiej bialym) i rosolkiem (pozniej) dodaj listek laurowy, ziele angielskie, pieprz (moze byc tez w granulkach), sol (nie za duzo bo dalas rosolek). Powinno wyjsc dobre a w smaku takie bardziej polskie. Sprobuj zrobic tez girello duszone w pomaroli (sos podany wyzej) ale trzeba bedzie dodawac wody (lub zrobic pomarole wodnista) albo tylko w passacie a wczesniej dodaj tez czosnku niech sie podsmazy razem z miesem. Powinno Miskowi posmakowac - genovese - kuchnia pn., pomidorowo - kuchnia pd. Co Ty na to ?!