Nie szyna tylko pomarancze:
Spaghetti z pomarańczami
SKŁADNIKI
• 35 dag makaronu spaghetti
• 6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
• 2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
• 8 filetów anchois, lub koreczki helskie
• 2 łyżki drobnej bułki tartej
• 4 pomarańcze, obrane ze skórki i podzielone na cząstki
• 4 łyżki białego wina
• sól
• 1 łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody na półtwardo. Oliwę rozgrzać w dużej patelni na średnim ogniu. Dodać czosnek i anchois. Uważając, by nie przypalić, smażyć, aż anchois zmiękną. Dodać bułkę tartą, zrumienić. Wlać wino, gotować, aż trochę odparuje. Dodać pomarańcze razem z sokiem. Gotować przez 2 minuty na ostrym ogniu. Posolić do smaku.
Odcedzić makaron, wyłożyć na ogrzany półmisek, dodać sos, wymieszać. Oprószyć natką i podawać.
pyszne