** Idealny sos do spaghetti **

Temat przeniesiony do archwium.
61-81 z 81
| następna
Dziewczyny.Czy wiecie co to takiego"pańska skórka"?Jest to podobno coś przepotwornie słodkiego,sprzedawane jest w niektórych krajach(w Polsce nie widziałam tego jeszcze nigdzie)w malutkich porcjach.Z tą nazwą spotkałam się w literaturze ale nigdzie nie ma opisu co to jest.
http://kuchnia.kisa.pl/przepis.php?nr=24&hm=desery/left
Ulcia, mogę prosić jakoś tak konkretniej? ile, czego (klogram tego schabu, półtora?) ile tej maślanki, czym to przyprawić wcześniej? i to gotować tak po prostu w tej maślance??? zalać i włożyć do piekarnika? jak to powiedziałam, to było tylko pytanie, coś w stylu: maiale al latte? wiecie o co chodzi? bo gotować to umiem - wodę na herbatkę, tak do 90 stopni :)
chiara_io przypomnij mi to ci pozdradzam pare ciekawych przepisow.P.
chiara już ci wyslalem tylko nikomu nie zdradzaj
Czesc Ulcia:)
no wlasnie, dolaczam sie do prosby.
Jak dokladnie to przygotowac (to czyli schab:))?
dziewczyny mi powiedziały,że ma to być słuszny kawałek mięsa,najlepiej z kością bo wtedy się nie kurczy(ale to nie konieczność).Nacierały przyprawami jak kto lubi.Ja kupiłam gotową marynatę w płynie,"diabelską"-nie wiedziałam,że jest piekielnie ostra,aż mi dymiło z uszu ale jogurt trochę to złagodził.Teraz pomieszam pół na pół z łagodną.Nasmarowałam mięso(ok.1.5 kg,miałam z kością) i zostawiłam w lodówce na noc.Szklane naczynie wyłożyłam folią al.,włożyłam mięso,zalałam jogurtem naturalnym żeby zakryć mięso i piekłam w temp.jakichś 150-170 stopni gdzieś z godzinę. Zamiast jogurtu może być maslanka.
Inf.Jesteś szynka,że tylko wybrańcom przesyłasz przepisy.My też łakniemy tej wiedzy.
Dziewczynki.Na temacie"Poszukuję fajnych ludzi z Boloni"podyktowałam przepis mojego ślubnego na pyzoka.53 go przyrządziła na jakiś festyn i zrobił furorę we Włoszech.Jak chcecie to go sobie odszukajcie.
Ulcia, tego nie rozumiem:
"zalałam jogurtem naturalnym żeby zakryć mięso"
To ile tego jogurtu, zeby zakryc mieso? pieklas pokrojony schab, czy caly? tak mysle, zeby zakryc kawalek schabu ktory robilam ostatnio, to 2 litry jogurtu bym potrzebowala.
a jak nie mam gotowych mieszanek do przyprawiania, to co radzisz?
to znany przepis. mozna tez zrobic z mlekiem. MUSI przykrywac mieso ! woda wyparuje a proteiny mleka czy jogurtu przechodza do miesa. 1 uwaga. najpierw obsmazyc mieso a potem zalac i piec lub dusic.
natrzec sola, pieprzem, np majerankiem (pasuje do wieprzowiny), papryka slodka, itp. tym co klacycznie dodaje sie do wieprzowiny
Ja nie obsmażałam.Spróbuję następnym razem tak zrobić.Pojemnik mam wąski,schab był w całości,użyłam 2 większe kubki jogurtu.Metodą prób i błędów dojdę dojdzie się do celu.
Mieszanki można samemu robić.Wg uznania.Mam swój 1 zestaw:sól lub vegetka,pieprz cz.lub cayenne,oregano,bazylia,tymianek,kurkuma-na większy kawałek mięsa biorę wszystkiego tak po ćwierć łyżeczki do kawy a właściwie "na oko".Wszystko mieszam(jak trzeba to dodaję soli),sypię na mięso lub dolewam troszkę oleju,skrapiam wodą i tą rzadką papkę rozsmarowuję na mięsie.I zostawiam w lodówce np na noc,żeby mięso przeszło przyprawami.Cholercia,trudno radzić jak samemu ma się braki.
Prosze bardzo
http://www.mangiareinliguria.it/ita/ricette/ricette_liguria/cappon_magro.php
http://www.cookaround.com/cucina/regionale/liguria/confro-1.php?id_ric=1088
http://www.mangiareinliguria.it/ita/ricette/pansoti.php
http://www.pastaround.com/formati/confro-1.php?titolo=Bigoli
http://www.marzim-bary.com/site/detail/detail/detailDetail.asp?detail_id=236959&depart_id=28880
co sie tlumaczy tak
SKŁADNIKI:

1 ząbek czosnku
4 niezbyt dojrzałe mięsiste pomidory
2 duże papryki
1 ogórek
2 cebule wiosenne
1 garść czarnych oliwek z solonej zalewy
1 sardele
kilka liści bazylii
oliwa z oliwek
ocet
sól
1 jajo ugotowane na twardo

Salaterkę natrzeć czosnkiem. Pomidory i paprykę, po wyjęciu z nich pestek, drobno pokroić, podobnie ogórek i cebulę. Wszystko włożyć do salaterki, dodać oliwki, oczyszczone sardele i liście bazylii. Przyprawić do smaku oliwą, octem i solą. Według upodobania dodać ugotowane na twardo i pokrojone na 8 części jajo. Wszystko dobrze wymieszać i przed podaniem odstawić na 10 minut, aby sałatka nabrała smaku.
Nie szyna tylko pomarancze:
Spaghetti z pomarańczami

SKŁADNIKI

• 35 dag makaronu spaghetti
• 6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
• 2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
• 8 filetów anchois, lub koreczki helskie
• 2 łyżki drobnej bułki tartej
• 4 pomarańcze, obrane ze skórki i podzielone na cząstki
• 4 łyżki białego wina
• sól
• 1 łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej

Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody na półtwardo. Oliwę rozgrzać w dużej patelni na średnim ogniu. Dodać czosnek i anchois. Uważając, by nie przypalić, smażyć, aż anchois zmiękną. Dodać bułkę tartą, zrumienić. Wlać wino, gotować, aż trochę odparuje. Dodać pomarańcze razem z sokiem. Gotować przez 2 minuty na ostrym ogniu. Posolić do smaku.
Odcedzić makaron, wyłożyć na ogrzany półmisek, dodać sos, wymieszać. Oprószyć natką i podawać.
pyszne
uwaga, w wegecie juz jest sol, zeby nie przesadzic. radze nie mieszac podobnych ostrych przypraw czyli jak pieprz czarny to nie peperoncino, pieprz cayenne (tez peperoncino) czy kurkuma. warto uzyc tez majeranek, oregano, rozmaryn posiekany, papryke slodka. To zalezy jakie mieso chcemy zamarynowac, kazde mieso ma swoje preferencje ..
A jakies podstawowe wytyczne? co do wolowiny, co do wieprzowiny? nie mam centralnie pojecia. do dyspozycji mam szafke z przyprawami tesciowej i ogrodek (rozmaryn, bazylia). dziekuje:)!
proponuje zakup kilku madrych ksiazek. trzeba miec zawsze jakies wsparcie teoretyczne. bardzo dobra jest (stara ale wciaz aktualna) Kuchnia polska PWE. moja mama jak wychodzila za maz kupila sobie chyba 8 czy 9 wyd. ja mam juz chyba 17 i wciaz jest aktualna. przede wszystkim wstep i wprowadzenia do poszczegolnych rozdzialow. przepisy sprawdzone, zawsze sie udaja a jak zrobisz mieso po polsku na pewno Wybrednemu posmakuje. poza tym idz do najblizszej ksiegarni i popros o pokazanie ksiazki kucharskiej wloskiej ogolnej albo regionalnej Twojego regionu, sprawdz czy czytajac jakikolwiek przepis cokolwiek rozumiesz (wystarczy 60 % reszta to slownik) i taka wybierz, raczej nie wyszukana ale proste regionalne przepisy. najbardziej zasluzona wloska ksiazka kucharska to Artusi ale zeby ja zrozumiec trzeba tez znac troche stary wloski i dialektyczne nazwy toskanskie
oj, wloskich ksiazek kucharskich to mam chyba z 60 lub 70. tesciowa mi caly czas kupuje:( kilka razy cos gotowalam, ale nigdy nie wyszlo nic specjalnego. cos wyszlo , owszem, zawsze zjedli.
wybieraj przepisy proste tzw. kuchnie chlopska, te zawsze wychodza. a jak chcesz to zawsze mozesz pytac. jakis smakowity obiadek zawsze sie wymysli
Dieki Milli:))) To bede sie pytac dalej:)
Temat przeniesiony do archwium.
61-81 z 81
| następna

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia