Plaża

Temat przeniesiony do archwium.
Witam :)
Chciałam prosić żebyście napisali jakie macie zdanie na temat plaż blisko Rzymu, które z nich najchętniej odwiedzacie, ich plusy i minusy.
Słyszałam np.że w Ostii większość plaż jest płatnych i, że woda tam nie jest za czysta. Piszcie co wiecie :) o opłatach,dojeździe itp.:)
Pozdrawiam
w Ostii sa plaze platne, ale sa tez nie platne:) a co do wody, to naprawde zalezy, bo jednego dnia jest czysta, a innego naprawde wstretna:)
a jak mogę odróżnić tą płatną od darmowej ;) są jakieś tabliczki czy coś?
Plaze platne - stabilimenti po wlosku - sa ogrodzone i nie mozna na nie wejsc bez oplaty, trzeba tez placic za parasol i lozko jesli sie chce. W Ostii zajmuja one prawie 90% brzegu, wiec na pewno je zobaczysz !!! Plaze wolne sa nieliczne. Najwiecej jest ich na wysokosci stacji Lido di Ostia Stella Polare, do ktorej sie dojezdza pociagiem ktory laczy Ostie z Rzymem. W Rzymie ten pociag dojezdza do stacji metra B - Piramidy. Jedzie sie gdzies pol godziny.
Najladniejsze plaze znajduja sie miedzy Ostia a Torvaianica, sa to tak zwane "cancelli" (bramy po polsku). Jest ich w sumie 7. Zeby tam dojechac to najpierw musisz dojechac z Rzymu pociagiem do ostatniej stacji - Lido di Ostia Cristoforo Colombo. Tam wsiadasz w autobus 07 i jedziesz prawie do konca, kiedy zaczniesz mijac takie duze bramy zielone, obok ktorych sa umieszczone numery. Ja radze 7 i ostatnia. Jedzie sie gdzies ze 20 pare minut. Tam plaze sa polozne miedzy wydmami i sa na prawde super; cos takiego ja Katy Rybackie kolo Krynicy Morskiej. Oczywiscie wszysktie te plaze w week endy sa zawalone do pelna przez plazowiczow, tak samo jak ten pociag, autobusy i oczywiscie tez drogi dojazdowe. Radze jechac w srodku tygodnia albo uzbroic sie w nieskonczona cierpliwosc !!!
Mhm:) Super, dzieki za info...
I rozumiem,że te plaże, o których piszesz miedzy Ostia a Torvaianica są płatne?
(Jeśli tam to może wiesz mniej więcej jakie są ceny).
Czy mając bilet miesięczny mogę tam dojechac? Czy trzeba coś dodatkowo płacić za środki transportu?
Pozdrawiam :)
Zapomnialem dodac ze wstep na te plaze jest DARMOWY, to jest tez przyczyna tego ze az tyle ludzi tam jezdzi. Bilet miesieczny jest wystarczajcy. Pozdrawiam ;-)
Witam
Wszystkim mieszkającym w Rzymie i okolicach chciałbym polecić ANZIO.
Niecała godzina pociągiem regionalnym za kilka euro (klimatyzacja i miejsca siedziące).
Plaża prawie pusta / darmowa - w tle skały - ruiny portu z czasów imperium i pałacu Nerona.
Nie ma żadnego porównania z Ostią czy Torvaianicą...
Tak samo z dojazdem - pociąg prawie pusty jeździ.
Nie ma porównania z:
"podróżą" kolejką do Ostii czy Cotralem do Torvaianiki czy swoim samochodem (korki/stres/paliwo)
Byłem tam dwa lata temu kilka razy - coś wspaniałego wg. mnie.
Ludzi mało na plaży - "klimat" tzn. skały/ruiny....
Ludziska jedźcie tam!!! 15 min. więcej podróży - ale za to... prawdziwy wypoczynek
Jak widzę tych stłoczonych ludzi w Ostii... ehhh

Dzisiaj zobaczyłem ten temat i "wrzuciłem" chwilowo na serwer stronę o Anzio, którą przygotowałem już prawie 2 lata temu...
Jest to niedokończony projekt - tłem jest JPG (więc może się chwilę wgrywać)
Link:
www.inforoma.info/turysta/anzio.html

Pozdrawiam i ...jedźcie do Anzio!!! :)
no no no:) cors@ir niezle to, ale czy nie ma mozliwosci zgubienia sie gdzies po drodze?? :D
Spokojnie :)
Na stronce jest napisane jak dojść do tej plaży (może trochę za mało... szkoda też że fotki są "wycięte" z filmu > kamera - 800px :| tylko rozdzielczości).
To trzeba na żywo zobaczyć:)
Powtórzę tutaj jeszcze jak dojść:
Trzeba wysiąść na głównej stacji w Anzio - Wyjście > prosto przed siebie zejść w dół ulicą - niecałe 3/4 min. i jesteś nad morzem (Port) skręcasz w prawo i kilka minut idziesz chodnikiem nad morzem. Po drodze płatne plaże itp.
Cały czas chodnikiem dochodzisz do małego wzniesienia gdzie znajduję się mały plac, ławki, drzewa, "fontanelka" i ... ta plaża (foto na stronce).
Mi dech zaparło jak ją pierwszy raz zobaczyłem... zauważyłem, że mało ludzi i byłem prawie pewien, że to jakaś dla VIP-ów jest czy cuś ;-). A tu darmowa...
Najlepsze jest to, że ona nie jest na obrzeżu miasta - idąc chodnikiem nad morzem - 1km(?) - wystarczy wejść 100 m w głąb lądu - gdzie znajduję się centrum miasta.
heh wielkie dzieki:) moze sprobuje:) pozdrawiam
witam!
ja rowniez polecam ANZIO super miejsce, bylam tam mnustwo razy, fajne jest rowniez NETTUNO kilka kilometrow od Anzio.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - tłumaczenia