CYWILNY WE WłOSZECH

Temat przeniesiony do archwium.
Wiem że ten temat był już na forum podejmowany, ale chciałabym wiedzieć, czy te informacje nadal są aktualne- prawo lubi się sukcesywnie zmieniać ;)Chcemy wziąć ślub cywilny we Włoszech w lipcu tego roku, natomiast kościelny i wesele w Polsce (latem 2008). Jakie dokumenty (bo słyszałam już różne wersje)są mi niezbędne, gdzie je tłumaczyć, przez jakie instytucje muszą przejść no i czy nie stracą ważności zanim ta cała papierkowa robota dojdzie do skutku? Innymi słowy- kiedy się za to wziąć, żeby do lipca się wyrobić ;) Może ktoś niedawno przerabiał tę opcję i jest w stanie mi pomóc? pozdrawiam
potrzebne ci zaswiadczaenie o zdolnosci prawnej do zawarcia zwiazku malzenskiego za granica czyli nulla osta.Wydadza ci je w Polsce w twoim USC.
[email]
zobacz www.rzym.polemb.net/index.php?document=95.
Czyli akt urodzenia nie jest potrzebny? Czy zaświadczenie mogę tłumaczyć u "zwykłego" przysięgłego, czy trzeba to wysłać do ambasady? I jeśli tak, to jak długo to wszystko trwa? Czy automatycznie dostaję włoskie obywatelstwo biorąc cywilny?
odpis skrocony aktu urodzenia, pisemne zapewnienie o braku znajomosci okolicznosci uniemozliwiajacych zawarcie malzenstwa zgodnie z art.54 ust.1 pkt.2
ale nazwisko zostaje ci twoje,polskie,po ojcu
Czy automatycznie dostaję
>włoskie obywatelstwo biorąc cywilny?

Absolutnie nie.
O nazwisku wiem, i właściwie mnie to cieszy, bo przynajmniej nie będę musiała zmieniać dokumentów. Co zatem trzeba zrobić, aby wystarać sie o obywatelstwo? (planujemy mieszkać w Rzymie) Pytam na forum, a nie szukam na stronach ambasady bo mierzi mnie urzędniczy bełkot którym piszą ;)
http://www.wloski.ang.pl/obywatelstwo_27078.html sephia sprobuj skorzystac troche z wyszukiwarki,zapewniam ze to fajna zabawa
No od tego właśnie zaczęłam, ale tam raz o kościelnym, raz o cywilnym, raz te dokumenty trzeba innym razem nie, raz to raz tamto i już zaczęło mi się mieszać ;) Dzięki, pozdrawiam cieplutko ;)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka