lasciapassare-rayanair.... urgente!!!

Temat przeniesiony do archwium.
Hejka!
Zwracam sie z prosba do osob, ktore lecialy rayanair i robily check in online, i mialy dziecko z lasciapassare....chyba male mam szanse :(
Ale sprobuje...
Mam zrobic check in online i podac dane pasazera (mojej 8letniej corki)...
Moja corka(obywatelstwo wloskie) nie ma paszportu a jedynie lasciapassare (carta bianca)czyli wyciag z aktu urodzenia podbity przez policje. Dokument ten jest wazny, od 3 lat go uzywam i nie bylo problemu.
Chcac zrobic check in online musze podac numer dowodu corki, lasciapassare nie posiada zadnego numeru!
Co mam podac, jaki numer wpisac? Moj nr dowodu??? (Ja lece na dowodzie polskim).
W regulaminie rayanair wyczytalam, ze lasciapassare jest akceptowany.
Czy ktos z Was przechodzil juz przez to i moze mi cos doradzic?
Dzieki za poswiecenie uwagi.
http://www.forumviaggiatori.com/viaggiare-con-i-bambini/ryanair-e-bambini-il-check-in-on-line-5504.html
wpisujesz numer che compare sull atto di nascita
Dzieki Sette :)
Czytalam juz wszystkie fora wczesniej....pytalam sie w biurze turystycznym...(i nie wiedzieli, podali mi przyklad Anglii, ze tam tylko paszport).
Rzeczywiscie jedna(!) osoba na forum podala, ze wpisala numery z aktu urodzenia. A te dane z aktu urodzenia sa w stylu...anno 2002, atto 001111, parte 1, serie G11..
Pozostaje mi zadzwonic do nich, placac 1,20e za minute, albo wpisac tak jak Ty mi doradzilas dane z aktu ur liczac, ze nikt sie nie bedzie czepial(no bo w sumie nie maja o co però conoscendo la vita non si sa mai...).
Dziekuje raz jeszcze i pozdrawiam.
uwazaj bo tani przewoznicy sa znani z ,ze na dzwonieniu do nich zarabiaja wiecej niz na biletach lotniczych..podejrzewam, ze lekko skasuja cie na 25 eu
Wiem....puszcza mi muzyczke, potem mozliwe, ze nie udziela mi jasnej odpowiedzi, albo ja ich nie zrozumie.... nie bede dzwonic...wpisuje moj nr dowodu, potem nr z aktu ur corki i licze na kogos normalnego na lotnisku.
Tacy tani to oni sie sa....zaplacilam za dwa bilety (kupione w marcu) 260 euro i nie mam bagazu (30e za jeden).
Owszem cena przystepna, ale nie powiem, zeby byla taka calkiem niska.
Dam Ci znac Sette jak poszlo :) pzdr
Hej, jak Ci poszlo?
A propos ceny, ja kupowalam w kwietniu nilety, ja + dwoje dzieci = niecale 300 euro, Alitalia.
U nas jest odwrotnie, dzieciakom skonczyla sie waznosc "lasciapassare", mamy na szczescie polskie paszporty.
Pozdrawiam.
To Alitalia tansza! Lece w ta sobote. Po setnym przeczytaniu regulaminu i forum wpisalam do chech in online tylko moje dane z dowodu osobistego....Sette wcale numery z aktu ur nie sa wazne! tylko dane z dowodu rodzica (badz accompagnatore).
Czesc Aga!!!Czesc Sette
Chyba juz wylecials ,ja mam ten sam problem.Lecimy z dziecmy mojego przyjaciela 9 sierpnia do polski lufthansa .Questura wydaje mu lascia passare podpisane przez zone i jego ,ale powiedzieli ze nie wiadomo czy Polska nie zmienila regòl.Wegry teraz nie akceptuja juz lascia passare chca paszportu....

Mam nadzieje ze mi napiszesz jak tam poszlo ...mnie sie wydaje ze to nie zalezy od companii lotniczej ale od przepisòw w danym panstwie
http://poliziadistato.it/articolo/1083
to jest link co znalazlam .....miesiac temu zmienily sie przepisy .
Do konsulatu nie moge sie dodzwonic .....szlag mnie trafia ,ale po 20 latach pobycie we wloszech wiem ze jest to missione immposibile !!!!! Cos wiecie na ten temat !!!!! Aga odezwij sie
Se si decide di fare il check in on line con compagnie low cost, Ryanair, si possono avere dei problemi con il lasciapassare per minori al momento dell'imbarco se il lasciapassare non è in forma di tessera, ma di documento vidimato (formato A4).
Per questo motivo è conveniente fare il check in on line solo nel caso in cui il lasciapassare sia in formato di documento europeo.Wegry chca by minorenne mial swoj paszport albo byl chociaz wpisany do paszportu rodzica http://www.comune.lastra-a-signa.fi.it/schede/servizi_demografici/schedaimportata_99[tel]
Ciao Sette

Infatti hai raggione...ho fatto tantissime ricerche e tantissime telefonate.Come hanno consigliato si deve sempre chiamare il consolato delpaese ospitante ,o paese del transito per avere le conferme .Io ho chiamato il ufficio dei passaporti e la mi hanno confermato che la Polonia acetta ancora lassiapassare.Infatti da giugno di 2010 minorenne che va in Hungeria deve avere ilpassaporto.
Siamo andati direttamente a Milano a Linate e la mio compagno ha comprato biglietti .Noi andiamo con Lufthansa 327 euro 4 persone ...prezzo ottimo !!!!!!!!! Volo milano-varsavia 11.[tel]ritorno 27.08.2010 super !!!! Lufthansa vola da poco e adesso c'e la promo vola nelle citta europea a 49 € .Speriamo bene !!!!!
wiem..Lufthansa ma bilety po 50/60 eu..ale za mego psa to biora 120 eu i musi pod siedzeniem siedziec..czy to sprawiedliwe?..to ja za taka cene powinnam lezec pod siedzeniem ,a on jak KROL na siedzenieu:D
Hejka. Ja sie tam martwilam tym lotem a na lotnisku ledwo zekneli na nasze dokumenty i wszystko poszlo gladko. Corka ma lasciapassare formatu A4, zadnych problemow w Polsce (juz 4 rok na nim leci). W tym roku po raz pierwszy robilam check in on line...i tylko tam nie bylam pewna co wpisac przy bilecie corki. Wpisalam jej rok urodzenia, narodowosc a tam gdzie numery dokumentu wpisalam dane mojego polskiego dowodu i date waznosci dowodu mojego.
Nie wiem jak bedzie przy wylocie z Polski ale jestem prawie, ze pewna iz nie bede miec zadnych problemow.
Slyszalam tylko ze w Angli wymagaja lasciapassare w innym formacie, ale nie wiem czy jest to wiadomosc sprawdzona na 100%.
Pozdrawiam
ze wzgledow bezpieczenstwa dane panstwo w
kazdej chwili moze zmienic przepisy
booohh 327 euro x 4 persone non è tanto ma non è anche poco... Ho preso oggi il biglietto per la mia mamma Krakow-Milano-Krakow con Ryanair e ho pagato in totale 21 euro!!!Ho la fortuna di prendere i biglietti molto prima visto che so i giorni di ferie presto. Per esempio a maggio ho preso il biglietto per andare in Spagna ad agosto e ho pagato x a/r in totale 14 euro.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Brak wkładu własnego