kf90 Ja nie mam akurat tego typu dzialalnosci wiec nie moge opowiadac z wlasnego doswiadczenia, natomiast znam sporo osob, ktore obracaja sie tym sektorze do tego "podsluchiwalam" wiele biznesowych rozmow mojego meza wiec wez te informacje jako wskazowki niezo z "drugiej reki" :)
1) jak juz wspomniano wczesniej najwazniejsze to DOBRY ksiegowy!!! Niech ci bron boze nie przychodzi do glowy otwierac jakiejkolwiek dzialalnosc bez tego zaplecza!!! "Dobry" jak wspomniala Sette to taki co nie zdziera ale i taki co "cos wie". Z doswiadczenia niestety wiem, ze ksiegowy, ksiegowemu nie rowny :/
2) O czym tez juz bylo wyzej i co na pewno ksiegowy ci przedstawi musisz otworzyc tutejszy REGON (Partita Iva) i zobaczyc w jakim systemie chcesz byc opodatkowana - urzedzam po ostatnich zmianach wielkiego wyboru nie ma niestety :( i jesli jestes over 35 to licz sie raczej z duzymi sumami :/
3) Nie wiem jak bardzo przy otwarciu i utrzymaniu chcesz sie trzymac "litery prawa" i wszystkich przepisow (absolutnie nic mi to tego ;) ale szczerze i z calego serca urzedzam, ze we wloszech na otworzenie dzialalnosci szczegolnie zwiazaniej z zywnoscia jest strasznie duzo dokumentow i kursow do zrobienia, czesto jeszcze przed otwarciem wiekszosci dotyczy tzw. HACCP i najwieksza "bomba finansowa" tzw. vecchio REC bardzo dlugi i dosc kosztowny kurs (700-800€ zaleznie od Regionu). Chyba, ze masz certyfikat ukonczenia jakiejs szkoly gastronomicznej/hotelarskiej uznany przez Wloski rzad lub tam zrobiony.
4) jesli bedziesz miala pracownikow lub wspolpracownikow dochodza obowiaskowe kursy:
- responsabile RLS,
- promo soccorso BeC
- antincendio
i chyba RSPP
nie pamietam juz coz dokladnie co w jakiej sytuacji jest wymagane ale troche tego jest. Jak masz szczescie i dobrze poszukasz to znajdziesz wiele z nich dofinansowanych z UE lub Regionu.
5) Jak juz chyba ktos wspominal, rozejrzyj sie czy sa jakies dofinansowania na start/otwarcie pierwszej firmy. Czesto daja je w pierwszej kolejnosci dla kobiet. Ale mala rada z doswiadczenia: ardzo ale to BARDZO dobrze sie doinformuj przed podpisaniem czegokolwiek. CZesto obiecuja gruszki na wierzbie a potem w realu musisz sie ze wszystkiego tlumaczyc, wszystko spisywac i robic po ichniemu inaczej sa problemy :/
Generalnie pomysl bardzo fajny, jak juz ruszy to daj znac gdzie jestes :)
Na prawde nie chce straszyc, ale lepiej dmuchac na zimne, otwarcie tego typu dizlalnosci nie jest latwe w Itali, zwlaszcza w tym okresie. Z dosiadczenia ostatnich miesiecy, moge ci tylko powiedziec, ze przynajmniej na polnocy baaardzo wzmorzyli kontrole sanepidu, GdF (Guardia di Finanza), INAIL i caly zastep innych tego typu wiec jak juz postanowisz to lepiej wydac 100-200€ wiecej na jakis kurs czy papierek niz za cheile miec ogromne problemy :)
Powodzenia, powodzenia i jeszcze raz powodzenia!!! Trzymam kciuki!