Tworzenie zdań

Temat przeniesiony do archwium.
Nie wiem, jak tworzyć zdania typu:
- lubię ją
- podziwiam ją
- nie lubię ich
itd.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Przy pomocy zaimków dopełnienia bliższego: http://www.pro-wloski.pl/gramatyka/zaimki_dopelnienia_blizszego.php
Dziękuję za pomoc :)
Lubie ja - Mi sta simpatica, mi piace, ewentualmente le voglio bene, z tymi dwoma ostatnimi trzeba jednak uwazac gdyz mi piace oznacza doslownie podoba mi sie a le vogio bene moze tez oznaczac kocham ja (zalezy od kontekstu i od zazylosci)

Podziwiam ja - La ammiro

Nie lubie ich - Non mi stanno simpatici, non mi piaccono
Cytat: umbryjka

piacciono
Cytat: gosiaBG

voglio i piacciono
edytowany przez gosiaBG: 27 maj 2012
o dzieki, zmeczenie robi swoje:))
Lubie ja - Mi sta simpatica, mi piace, ewentualmente le voglio bene, z tymi dwoma ostatnimi trzeba jednak uwazac gdyz mi piace oznacza doslownie podoba mi sie

Bardzo cenna uwaga, właśnie się nad tym ostatnio zastanawiałam ;)

Z podobnego tematu: jak można powiedzieć że coś (np. film, muzyka itd) jest fajne, ale niekoniecznie bello?
Mozna powiedziec un film/musica divertente choc bardziej niz fajny oznaczaja zabawny (zabawna), taki (taka) przy ktorym mozna sie pobawic albo piacevole - przyjemny, przyjemna
Jest tez takie wyrazenie "non è male" - nie jest zly, moze byc. mozna tez go uzyc choc jest to zwrot do uzycia bardziej w jezyku mowionym miedzy znajomymi, do pisemnego opisu nie za bardzo sie oddaje.
fajny molto bello fajnie benone
No właśnie, tylko że "bello" nie zawsze w takim przpadku pasuje... jak ktoś lubi turpizm na przykład ;)

A słowo "simpatico"? Po polsku można (choć też nie w języku literackim) powiedzieć, np. "to jest sympatyczna książka", a po włosku?
Hej, mozesz powiedziec un libro simpatico, mozesz tez powiedziec non impegnativo, leggero (tzn o luznej tematyce, latwa do czytania), divertente (zabawna), interessante, coinvolgente (wciagajaca)
Dzięki :)
Temat przeniesiony do archwium.